Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, 26.06.2012.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1987.g. proglasila 26.lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama želeći time ukazati sveukupnoj javnosti na sve veći i rastući problem zlouporabe sredstava ovisnosti. Taj dan je prilika da se progovori o jednom od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice. U našoj županiji ovaj se dan obilježio dana 26.06.2012. g. u prostorima Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec, isticanjem i javnim promoviranjem pozitivnih vrijednosti koje pridonose sprečavanju priklanjanja negativnim društvenim pojavama kao što su uzimanja sredstava ovisnosti. Okosnica ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama – pod motom: „Samopouzdanje u funkciji prevencije zlouporabe droga“ – bila je predstavljanje publikacije SAMOPOUZDANJE – temelj mentalnog zdravlja, koje je izdavač ZZJZ Međimurske županije, a koja je namijenjena mladima i svima kojima je interes usmjeren na zaštitu mentalnog zdravlja mladih. Zdravo samopouzdanje služi kao štit pred izazovima odrastanja i života. Samopouzdanje omogućuje djeci i mladima da mobiliziraju vještine zdravog odrastanja, rješavaju izazove i problemske situacije i pokažu pozitivnu poduzetnost.

Kliknite za pregled brošure

Na predstavljanju brošure sudjelovali su ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan, djelatnice Knjižnice Željka Hatvalić Strahija i Blaženka Hunjadi Bašek, te stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije – Berta Bacinger Klobučarić, psiholog, autorica brošure, zatim Diana Uvodić-Đurić, dr.med, spec. školske medicine, i drugi. Na početku predstavljanja prisutne je pozdravio dožupan i ujedno predsjednik Županijskog povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga g. Matija Posavec koji je naglasio važnost dobre suradnje svih županijskih ustanova, institucija i udruga u rješavanju ovog problema u našoj županiji. Pokrenuta je rasprava o predmetnoj temi, u kojoj su sudjelovali predstavnici obrazovnog i pravosudnog sustava, te tijela i organizacija uključenih u preventivne akcije na našim prostorima. Tom prigodom istaknute su činjenice o potrebi osnaživanja mladih radi sprečavanja posezanja za sredstvima ovisnosti, istaknuta je činjenica da je mehanizam počinjanja uzimanja droga itekako vezan uz manjak samopouzdanja, oslanjajući se na povezanosti između razine samopouzdanja i odupiranja rizičnim ponašanjima i negativnim pritiscima.

Namjera Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, kao ustanove koja se bavi preventivnim aktivnostima, te knjižnice koja je mjesto poticanja i razvoja čitalačke navike kao pozitivnog standarda kulture društva, je isticanje važnosti jednog od aspekata pozitivnog mentalnog zdravlja mladih u afirmaciji zdravih životnih stilova: važnosti jačanja samopouzdanja.

Fotografije uz članak: