Obilježavanje 4. hrvatskog dana mimoza (22.01.2011. godine – subota)

Pozivamo Vas na obilježavanje 4. hrvatskog dana mimoza (22.01.2011.godine – subota)

 

Poštovani,

u organizaciji Županijske lige protiv raka Čakovec i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u Čakovcu će se na Trgu Republike, 22.01.2011. godine od 10-13,00 sati obilježiti 4. hrvatski Dan mimoza.

Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (19.-25.siječnja), a u organizaciji udruge “Zdravka” i Hrvatske lige protiv raka.

Predsjednik Republike Hrvatske gosp. Ivo Josipović, predsjednica Vlade Republike Hrvatske gđa. Jadranka Kosor i Ministarsvo zdravstva i socijalne skrbi, pokrovitelji su 4. hrvatskog dana mimoza.

Glavne poruke ovogodišnjeg Dana mimoza su:

Edukacija – Naučite sve što možete, pitajte svog liječnika !

Cijepljenje – Zaštitite sebe i svoju djecu od bolesti koje uzrokuje HPV!

Probir – Čuvajte svoje zdravlje i redovito napravite PAPA test!

U 2011. godini osim u Čakovcu, organizirat će se Dan mimoza u mnogobrojnim gradovima Hrvatske – u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Gospiću, Makarskoj, Novoj Gradišci, Okučanima Požegi, Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu,  Bjelovaru, Kaštelima, Labinu, Imotskom, Kninu, Zadru, Senju, Dubrovniku, Varaždinu, te Puli gdje će se prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti o sprečavanju raka vrata maternice.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na Trgu Republike u Čakovcu i tako doprinesete prevenciji raka vrata maternice.

U povodu Dana mimoza u Čakovcu će započeti humanitarna akcija pod nazivom „Pomognimo prirodi i borbi protiv raka“ tijekom koje će tvrtka Maximus servis d.o.o. iz Čakovca po promotivnim cijenama prodavati monitore za osobna računala, osobama koje će donijeti stare CRT ili LCD monitore.

Zarada od prodaje monitora bit će donirana Županijskoj ligi protiv raka Čakovec.

Od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2008. godine oboljela 361 žena, među kojima je 8 žena bilo iz Međimurske županije, a 114 žena je 2009. godine od tog sijela raka umrlo u Hrvatskoj (iz Međimurske županije su umrle 4 žene).

Zbog relativno visokog pobola od raka vrata maternice, čestog početka razvoja bolesti u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života kako bolesnica tako i njihovih obitelji, te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, edukacija o načinima prevencije raka vrata maternice predstavlja jedan od prioritetnih javnozdravstvenih akcija kako u svijetu, tako i u nas.

 

S poštovanjem,

Predsjednik Županijske lige                                                                     Ravnateljica Zavoda

protiv raka Čakovec

Hussein Saghir, dr.med.                                                                 Marina Payerl-Pal, dr.med.