Obavijest o cijepljenju protiv uobičajene sezonske grip

Ove godine HZZO je nabavio 295 000 doza sezonskog cjepiva protiv gripe ( ukupno za RH) a na temelju izvještaja o potrošnji u sezoni 2012/2013.

Sva količina centralno nabavljenog i distribuiranog cjepiva namijenjena je cijepljenju osoba za koje je cijepljenje besplatno.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije je preuzeo cjepivo protiv sezonske gripe od ukupno 9 600 doza te će se cjepivo odmah distribuirati izabranim liječnicima.

Cijepljenje protiv sezonske gripe u našoj županiji počinje u ponedjeljak 18.11.2013. godine kada i službeno započinje ovogodišnja kampanja cijepljenja protiv sezonske gripe u Hrvatskoj te se kao i do sada, sve osobe za koje je cijepljenje namijenjeno, mogu cijepiti primarno kod svog izabranog liječnika, te u Djelatnosti za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je ove godine osigurao cjepivo protiv gripe od proizvođača : Abbott Biologicals B.V., Olst, Nizozemska , zaštićenog imena Influvac te Sanofi Pasteur S.A. , zaštićenog imena Vaxigrip ped.

Cjepivo sadrži sojeve preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove: A/California/7/2009(H1N1)pdm09, A/(H3N2) prototip uzgojen na staničnim kulturama, virus A/Victoria /361/2011, B/Massachusetts/2/2012.

Sukladno Naputku HZJZ-a i HZZO-a cjepivo je namijenjeno osiguranim osobama HZZO-a:

  • starijim od 65 godina neovisno o zdravstvenom stanju
  • svim osobama koje zbog zdravstvenog stanja imaju povećani rizik od komplikacija gripe( kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, trudnice itd.)
  • zaposlenim u zdravstvu i ostalim zdrav. djelatnicima koji sudjeluju u njezi bolesnika.

Za gore navedene osobe cijepljenje protiv gripe je besplatno.

U programu obvezne imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom za 2013. godinu uključeno je i cjepivo protiv gripe za djecu s kroničnim bolestima (Vaxigrip paediatric- 1 doza cjepiva 0.25 ml) koje je također besplatno.

S poštovanjem,

Rukovoditelj Djelatnosti :
Višnja Smilović, dr.med.
spec. epidemiolog