Najava javnih tribina na temu: „Važnost prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva“

Sudjelovanje u Programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva može Vam spasiti život! Kako i zašto?! Informirajte se na tribinama u Donjoj Dubravi, Goričanu i Prelogu.

Na velikom modelu debelog crijeva koji će biti izložen tijekom tribine moći ćete vidjeti promjene koje liječnik može opaziti prilikom kolonoskopije!

Predavači:

  • Renata Kutnjak Kiš, dr.med.,spec.epidemiolog, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije
  • Marija Prekupec, dipl.med.techn, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije

O svojim iskustvima i uspješnom povratku u svakodnevni život, svjedočit će osobe oboljele od raka debelog crijeva koje se okupljaju u ILCO društvu Čakovec Županijske lige protiv raka Čakovec

Termini tribina:

  • Općina Donja Dubrava – utorak 11.03.2014. u 17,00h u OŠ Donja Dubrava u sklopu „Programa zdravog života“
  • Općina Goričan – četvrtak 13.03.2014. u 18,00h u Domu kulture u Goričanu
  • Grad Prelog – ponedjeljak 17.03.2014. godine u Multimedijalnoj dvorani Grada Preloga u 18,00h.

Rak debelog crijeva je u Hrvatskoj drugi najčešći oblik raka u osoba oba spola, u žena iza raka dojke, a u muškaraca iza raka bronha i pluća. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske u našoj je zemlji 2011. godine bilo registrirano 2.820 novooboljelih osoba (među kojima i 68 osoba iz Međimurske županije) dok je 2012. godine od ovog sijela raka u Hrvatskoj umrlo 2.006 osoba (57 osoba je bilo iz Međimurja).

Zdravom prehranom, redovitom tjelesnom aktivnošću, smanjenjem konzumacije ili nepijenjem alkohola te nepušenjem možemo spriječiti pojavu raka debelog crijeva. Budući se rak debelog crijeva razvija sporo, primjenom metoda ranog otkrivanja moguće ga je otkriti znatno prije nego što se pojave prvi simptomi bolesti. Ako se rak debelog crijeva otkrije u ranoj fazi te se odmah pristupi liječenju, on je izliječiv. Stoga se ranim otkrivanjem raka debelog crijeva mogu spasiti mnogi životi!

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske pokrenulo je krajem 2007. godine Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, kako bi se smanjila smrtnost od ovog oblika raka otkrivanjem bolesti u ranom stadiju u kojem su poboljšane mogućnosti izlječenja uz bolju kvalitetu života i dulje preživljavanje.

Program ranog otkrivanja raka debelog crijeva je namijenjen osobama oba spola u dobi od 50-74 godine, a uključuje testiranje stolice na tragove krvi koja se ne može uočiti golim okom te u slučaju pozitivnog nalaza kolonoskopiju. Nevidljiva krv u stolici jedan je od ranih znakova raka debelog crijeva ili pak tzv. premalignih lezija (najčešće su to polipi) iz kojih može za nekoliko godina nastati rak debelog crijeva.

Provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva je u Međimurskoj županiji započela u siječnju 2008. godine. Pozivi za probir se šalju poštom na kućne adrese ciljane populacije temeljem popisa iz HZZO-a, MUP-a i baze podataka umrlih. Program financira Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Prvi dio testiranja provodi ciljana populacija sama kod kuće, dok se drugi dio testiranja obavlja u Mikrobiološkom laboratoriju našeg Zavoda.

Kolonoskopije u sklopu skrining programa za osobe iz Međimurske županije kontinuirano se obavljaju u Županijskoj bolnici Čakovec.

Program ranog otkrivanja raka debelog crijeva je započeo u Međimurskoj županiji u siječnju 2008. godine a završio je 2011. godine. U sklopu 1. kruga programa, na područje Međimurske županije poslano je 33.661 poziv osobama rođenim od 1933.-1957. godine (25 generacija je bilo obuhvaćeno).

Programu se odazvalo 29% pozvanih , odnosno 9.545 osoba, testiranje je provedeno kod 9.381 osobe. 300 osoba je provelo neispravno testiranje (od njih su 154 osobe test ponovile) a još 164 osobe su se odazvale programu ali nije bilo potrebe za testiranjem budući da su to osobe koje su već oboljele od raka debelog crijeva ili pak su prije poziva obavile testiranje odnosno kolonoskopiju zbog drugih razloga.

Pozitivan test dijagnosticiran je kod 906 osoba (10%) koje su pozvane na kolonoskopiju kako bi se utvrdio razlog skrivenog krvarenja. Kolonoskopiju je obavilo 812 osoba, njih 746 u kolonoskopskim jedinicama skrining programa, a u ostalim privatnim poliklinikama ili u inozemstvu njih 67. Od kolonoskopije su samovoljno odustale 83 osobe, u 10 osoba kolonoskopija nije učinjena iz opravdanih razloga.

Tako ukupni odaziv na kolonoskopiju u Međimurskoj županiji iznosi 90% čime možemo biti zadovoljni iako je teško prihvatiti činjenicu da su 83 osobe samovoljno odustale od pretrage te su propustile priliku da se i kod njih (možda?) otkrije rak debelog crijeva (u ranoj fazi) ili polipi čijim se odstranjivanjem sprječava pojava ovog sijela raka.

Rak debelog crijeva dijagnosticiran je kod 44 osobe (29 muškaraca i 15 žena), kod većine njih (u 75% slučajeva) u ranom stadiju kada su velike mogućnosti potpunog izliječenja.

Iako je odaziv programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Međimurskoj županiji među najvišima u Hrvatskoj (29% u odnosu na 20%), odazivom ne možemo biti zadovoljni, jer je za postizanje ciljeva programa potreban odaziv od 45% (zadovoljavajući odaziv) – 65% (željeni odaziv), te je nužno uložiti maksimalne napore da se odaziv poboljša.

S tim ciljem organiziramo u gradu Prelogu, te Općini Goričan i Donjoj Dubravi tribine o Važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Trenutno je u tijeku 2. krug poziva Programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u kojem je došlo do određenih novosti u organizaciji i provođenju samog programa. Najznačajnija novost u 2. krugu poziva je u tome što se ciljanoj populaciji najprije šalje pismo poziva u kojem se tražiti pristanak na pregled, odnosno testiranje stolice na skriveno krvarenje, dok će se test kartoni za uzimanje uzoraka stolice na skriveno krvarenje slati u drugom navratu, samo onim osobama koje vrate potpisani informirani pristanak. Do promjene u organizaciji je došlo kako se veliki broj testova ne bi nepotrebno bacao (budući se programu odazvalo nešto manje od 30% ciljane populacije).

Druga je novost i olakšavajuća okolnost da se prije i tijekom testiranja više ne preporučaju brojna ograničenja u prehrani i lijekovima. Jedino ograničenje odnosi se na uzimanje C vitamina (askorbinska kiselina) u količini većoj od 250 mg dnevno. To se odnosi i na dodatke prehrani koji sadrže askorbinsku kiselinu, limune i naranče, kivi, svježu crvenu papriku, drugo voće i sokove (npr. prosječna naranča sadrži 70-75mg vitamina C, isto kao i jedan kivi).

Da bi se olakšalo uzimanje uzoraka stolice, u novom krugu poziva ciljanoj populaciji se šalje i sanitarni podložak za sigurno i higijensko uzimanje uzoraka stolice.

Do sada smo u 2. krugu programa ranog otkrivanja raka dojke za Međimursku županiju poslali pozivna pisma osobama rođenim od 1939.-1944. te 1962. i 1963. godine, ukupno 9141 poziv. Programu se odazvalo 2714 osoba (30%) osoba. Nažalost, i sada među osobama koje su nam poslale pristanak za testiranje i primile su test kartone, još uvijek ima onih koji nisu poslali testove s uzorcima stolice u naš zavod. Stoga apeliramo na njih da što prije obave testiranje te pošalju uzorke!

Osim toga, ima i onih koji su nam poslali svoj pristanak a još uvijek nisu dobili testove na kućnu adresu iz razloga što su nam prekapacitirani termini za kolonoskopije. Njima ćemo testove poslati kad budemo imali dovoljno termina za kolonoskopiju.

U narednom razdoblju će programom biti obuhvaćena slijedeća godišta: 1961., 1960., 1959., 1958. i 1945.
Ovom prigodom pozivamo sve zainteresirane osobe rođene od 1939.-1944. te 1962. i 1963. godine da nam pošalju svoj pristanak ili test kartone s uzorcima stolice (ako još nisu).

Za bilo kakva pitanja vezana uz provedbu programa možete nam se obratiti na besplatni telefon 0800-200-080 ili osobno u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije.

 

S poštovanjem,

 

Koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka
debelog crijeva za Međimursku županiju
Renata Kutnjak Kiš,
dr.med. spec.epidemiolog

Ravnateljica Zavoda
Marina Payerl-Pal, dr.med.
spec.medicinske mikrobiologije
s parazitologijom

Fotografije uz članak: