Listerioza

ISTERIOZA

Listerioza je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Listeria monocytogenes.

Bakterija je široko rasprostranjena u našoj okolini ( ima je u tlu, kompostu, vanjskim vodama i odvodima, na voću i povrću, ribi, mesu, peradi, mesnim prerađevinama, nepasteriziranom mlijeku i mliječnim proizvodima, stočnoj hrani- silaži, izmetu životinja, može se dokazati u stolici zdravih ljudi….).

Može preživeti i razmnožavati se na temperaturi okoline od -0.4° C do 45° C (preživljava temperaturu hladnjaka ).

NAČIN ZARAZE

Čovjek se uglavnom zarazi konzumacijom hrane koja je zagađena bakterijom, rijeđe u direktom kontaktu sa životinjama, tlom ili vodama.

ZNAKOVI BOLESTI

Inkubacija bolesti traje od 3 – 70 dana ( većinom oko tri tjedna ).

Zdrave osobe sa normalnim obrambenim sustavom organizma uglavnom neće razviti bolest ili će znakovi bolesti biti blagi ( povišena temperatura, malaksalost ).

Posebno osjetljive skupine za obolijevanje su:

-osobe starije životne dobi

-trudnice

-novorođenčad i mala djeca

-transplantirane osobe na imunosupresivnoj terapiji

-osobe oslabljenog imunog sustava ( HIV/ AIDS, oboljeli od zločudnih bolesti, bolesti jetre, bolesti bubrega, alkoholizam, dijabetes…)

Kod osjetljivih osoba bolest u početku nalikuje gripi ( visoka tjelesna temperatura, glavobolja, malaksalost, bolovi u tijelu), mogu se javiti mučnina i proljev, bolest sa zahvaćanjem središnjeg živčanog sustava ( meningitis, encefalitis), upala srčanog mišića, upala zglobova, bakterija može prodrijeti u krv, kod trudnica može doći do pobačaja, mrtvorođenja, prijevremenog poroda i teške bolesti novorođenčeta.

LIJEČNJE

Bolest se liječi antibiotskom terapijom.

Ne postoji cjepivo protiv listerioze.

PREVENCIJA

-pranje ruku

-pranje voća i povrća pod mlazom tekuće vode

-izbjegavati konzumaciju nepasteriziranog mlijeka i mliječnih proizvoda

-dobra termička obrada hrane ( izbjegavati konzumaciju sirovog mesa- mljeveno, mesni namazi…)

-u pripremi hrane izbjegavati križnu kontaminaciju ( križanje čistog i nečistog, križanje sirove i termički obrađene hrane)

– odvojeno čuvati voće/povrće od sirovog mesa/ribe

-izbjegavati bliski kontakt sa životinjama

 

Pripremila: Suzana Tarandek Strnad, dr. med. spec. epidemiolog

Izvor: www.who.int

www.cdc.gov

www.foodsafety.gov