EBOLA

Što je ebola?

Ebola je rijetka, ozbiljna i često smrtonosna bolest koju uzrokuje virus ebole.
Prenosi se izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, bilo živih ili preminulih. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do tri mjeseca nakon njihova oporavka od bolesti.
Bolest se može dobiti i izravnim kontaktom s krvlju i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih divljih životinja, živih ili uginulih, poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša.
Virus ebole ne prenosi se zrakom poput virusa gripe.
Bolest iznenada započinje dva dana do dvadeset jednog dana nakon izlaganja virusu pojavom groznice, bolova u mišićima, slabosti, glavobolje i grlobolje.
Sljedeću fazu bolesti obilježavaju povraćanje, proljev, osip i neispravan rad jetre i bubrega. Neki pacijenti imaju obilna unutarnja i vanjska krvarenja te im prestane raditi više organa.
Ne postoji cijepljenje protiv ebole niti specifično liječenje od bolesti.

Rizik od zaraze virusom ebole i kako ga izbjeći?

Čak i ako živite u zaraženim područjima ili ste putovali tamo, rizik od zaraze virusom ebole izrazito je malen, osim ako ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama osoba oboljelih od ebole, odnosno živih ili uginulih životinja. U kontakt s tjelesnim tekućinama uključen je i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do tri mjeseca nakon njihova oporavka od bolesti.
Uobičajenim kontaktom s ljudima koji ne izgledaju bolesno, na javnim mjestima, ne prenosi se virus ebole. Zaraženi ljudi, u vrijeme inkubacije (prije pojave znakova bolesti), nisu zarazni za okolinu, jer počinju izlučivati virus tek kada se pojave znakovi bolesti (povišena tjelesna temperatura, povraćanje, proljev, glavobolja, grlobolja…..).
Virusom ebole ne može se zaraziti putem predmeta (osim ako su svježe kontaminirani krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika), namirnica (osim mesa zaraženih životinja) ili kupanjem u bazenu.
Komarci ne prenose virus ebole.

Virus ebole jednostavno se uništava sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem. Pranje rublja kontaminiranog tjelesnim tekućinama u perilici za rublje uništit će virus ebole. Virus ebole živi vrlo kratko na površinama koje su na suncu ili posušenim površinama.

Epidemija ebole u 2014.

Nakon izbijanja epidemije ebole u Gvineji, epidemija se proširila na Liberiju, Sijera Leone i Nigeriju. Do 18. kolovoza 2014. oboljelo je preko 2473 ljudi, a 1350 je umrlo.
24. kolovoza 2014. Ministarstvo zdravlja DR Kongo objavilo je pojavu potvrđene epidemije ebole u DR Kongo, gdje je do sada od ebole umrlo 13 osoba. Još se ispituje povezanost epidemije u DR Kongo sa epidemijom u zemljama zapadne Afrike.

Trenutno postoji rizik od zaražavanja ebolom u Liberiji, Gvineji, Sijera Leoneu, Nigeriji i u DR Kongu.
Sljedeće informacije namijenjene su putnicima koji putuju u zaražena područja ili se vraćaju iz njih:

Savjeti osobama koje putuju u Gvineju, Liberiju, Sijera Leone, Nigeriju i DR Kongo

Rizik od izlaganja virusu ebole izrazito je malen. Sljedećim preventivnim mjerama trebao bi se smanjiti rizik od zaraze:

• Izbjegavajte izravan kontakt s krvlju ili tjelesnim tekućinama pacijenata i umrlih bolesnika odnosno predmetima koji su svježe kontaminirani.
• Izbjegavajte bliski kontakt s divljim životinjama (živim ili uginulim) i nemojte jesti meso divljih životinja.
• Izbjegavajte nezaštićene spolne odnose.
• Izbjegavajte mjesta na kojima su naseljeni šišmiši kao što su špilje, skloništa ili rudnici.
• Redovito održavajte higijenu ruku pranjem sapunom i tekućom vodom i/ili antisepticima.

U Liberiji i Sijera Leone su na snazi izvanredne mjere zbog kojih može biti vrlo otežano ili ograničeno kretanje unutar tih zemalja i odlazak iz tih zemalja.
Svjetska zdravstvena organizacija za sada nije izdala preporuke o ograničavanju putovanja u zemlje zahvaćene epidemijom ebole.
Neke su zemlje poput Francuske, Njemačke, SAD-a i Kanade kao i mnoge druge, izdale upute svojim građanima da odgode putovanja u Liberiju, Sijera Leone, Nigeriju i Gvineju, a te su upute prvenstveno temeljene na organizacijskim poteškoćama oko ulaska u zemlju, kretanja unutar zemalja i moguće poteškoće s napuštanjem tih zemalja, a u manjoj mjeri zbog rizika za zdravlje. Ministarstvo vanjskih poslova RH izdalo je sličnu preporuku.
Rizik za zdravlje putnika koji putuju poslovno i turistički u te zemlje bi se znatno povisio u slučaju da osoba iz bilo kojeg razloga bude hospitalizirana, jer trenutno u bolnicama postoji rizik od dolaska u kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelih od ebole.

Savjeti osobama koje se vraćaju iz Gvineje, Liberije, Sijera Leonea, Nigerije ili DR Konga

Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti dužni ste javiti se graničnom sanitarnom inspektoru.
Rizik da ste bili izloženi virusu ebole izrazito je malen ako niste bili u bolnici u tim zemljama i ako niste sudjelovali u zbrinjavanju oboljelih od ebole.

Međutim:
Ako razvijete povišenu tjelesnu temperaturu, groznicu, proljev, osjetite neobjašnjiv umor ili druge ozbiljne simptome (npr. povraćanje, neobjašnjiva krvarenja i tešku glavobolju) unutar tri tjedna nakon povratka iz zemalja u kojima je epidemija ebole, obavezno je da:

• Odmah potražite liječničku pomoć i napomenete gdje ste putovali jer je moguće da su simptomi rezultat zaraze virusom ebole ili nekom drugom bolešću, poput malarije, što treba odmah ispitati i započeti liječenje.

Zabranjeno je unositi u zemlje Europske Unije svježe meso iz Afrike, a pogotovo iz Gvineje, Liberije i Sijera Leonea, a pri ulasku u EU osobito se pregledava prtljaga putnika radi sprečavanja unosa mesa divljači iz tih zemalja.

 

Ako ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama živih ili preminulih osoba, odnosno živih ili uginulih životinja, uključujući nezaštićen spolni odnos s bolesnicima koji su se oporavili od ebole, obavezno je da:

• Odmah potražite liječničku pomoć i napomenete gdje ste putovali.

• Prije dolaska u Hrvatsku kontaktirate zdravstvenu ustanovu telefonom kako bi se medicinsko osoblje primjereno pripremilo za Vaš prijem.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je da zahvaćene zemlje na izlasku iz tih zemalja provode screening preglede svih osoba sa simptomima koji odgovaraju eboli te da osobe oboljele od ebole kao i sve osobe koje su bile s njima u kontaktu ne odlaze na međunarodna putovanja.

IZVOR: https://hzjz.hr/ebola-informacije-za-putnike-2/

Kontaktirajte nas

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije

Naša adresa:

Ul. Ivana Gorana Kovačića 1E
40000 Čakovec
Skip to content