Edukativno – suportivna grupa – Svjetski dan šećerne bolesti 2023.g.

Edukativno – suportivna grupa – Svjetski dan šećerne bolesti 2023.g.
Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog te su tom prigodom na sastanku Edukativno-suportivne grupe 15. studenog Marija Prekupec, mag.med.techn. i Marijana Krajačić, mag.nutr. održale predavanje na temu “Obroci, napitci, konzumiranje obroka, slaganje jelovnika, uz naglasak na prevenciju šećerne bolesti “.
Nakon predavanja održana je kratka radionica na kojoj su korisnici mogli sami probati složiti zdrav, raznolik i uravnotežen obrok pomoću modela hrane i zdravog tanjura.
Bilo je izuzetno zanimljivo vidjeti raznolikost u odabiru namirnica i kombinacije koje su korisnici složili, podijeljeni u manje grupe. Predavanje i radionica su održani s ciljem osvješćivanja sudionika o važnosti prevencija šećerne bolesti te ukoliko je netko već obolio, o važnosti primjene dijetoterapije, kako bi se postigao što bolji ishod liječenja te kako bi se prevenirale komplikacije koje dijabetes nosi. Korisnici su naučili zašto je važno imati redovite obroke, zašto doručkovati, koju vrstu namirnica birati za pripremu obroka te kako na zdrav način iste pripremiti. Također, naučili su kako trebaju izgledati porcije u obrocima te je posebno istaknuta i važnost tjelesne aktivnosti kao bitnog faktora za prevenciju ali i liječenje dijabetesa.
Promjenom stila života (nepušenje, ne konzumiranje alkohola, pravilna prehrana, smanjenje stresa itd.) i redovitom, dostatnom tjelesnom aktivnosti može se prevenirati brojna stanja pa ukoliko još niste, sada je idealno vrijeme za promjene.
Započnite svaki dan zdravim doručkom, u ostalim obrocima tanjur ispunite duginim bojama, hodajte, šećite, trčite, plivajte, vježbajte i ne zaboravite na unos najzdravijeg pića na svijetu – vode!
#Svjetskidanšećernebolesti #Zavodzajavnozdravstvomeđimurskežupanije

Tekst pripremila: Marijana Krajačić, magistra nutricionizma i znanosti o hrani