Akcijom „Djeca za sigurnost u prometu“ najavljen Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s Policijskom upravom međimurskom, II. OŠ Čakovec i Dječjim vrtićem „Cvrčak“ sudjeluje u međunarodnom programu „Djeca za sigurnost u prometu“ čiji je nositelj Nacionalni inštitut za javno zdravje – Območna enota Murska Sobota, a koji se ove godine provodi u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Mađarskoj. Program se u Murskoj Soboti provodi već 20 godina, a od 2015. godine postao je dio nacionalnog programa.

U okviru programa predstavnice Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije (Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti) i Policijske uprave međimurske provele su radionice na temu štetnog djelovanja alkohola u kojima su sudjelovala djeca iz predškolske skupine Dječjeg vrtića „Cvrčak“ te učenici 3. a razreda II Osnovne škole Čakovec. Djeci je ispričana priča „Alkohol Rugalica u gostima“ koju je osmislila Diana Uvodić-Đurić, dr. med., a nakon toga su s Karmen Tomšić, djelatnicom za prevenciju iz Policijske uprave međimurske učili kako na siguran način sudjelovati u prometu. Nakon provedenih radionica djeca su, uz podršku svojih odgojiteljica Andree Horvat i Martine Brezovec Jurinec i učiteljice Marijane Modrić, na likovnoj radionici izrađivali crteže s porukama za vozače i druge sudionike u prometu.

Svi sudionici akcije okupili su se 14.11.2023. u Dječjem vrtiću „Cvrčak“ kako bi razgledali izložbu  dječjih crteža. Sudionike je na početku izrazima dobrodošlice pozdravila ravnateljica DV „Cvrčak“ Lidija Varošanec koja je zajedno sa svojim suradnicima postavila i uredila izložbu. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije koji je nositelj i pokretač programa „Djeca za sigurnost u prometu“ u Hrvatskoj, prim. Marina Payerl-Pal, dr. med. pozdravljajući djecu i odrasle sudionike akcije, istaknula je važnost provedbe preventivnih aktivnosti u što ranijoj životnoj dobi, kao i važnost međusobne suradnje svih institucija uključenih u preventivne aktivnosti. Alenka Hošnjak, predstavnica Policijske uprave međimurske još je jednom naglasila važnost opreznog sudjelovanja svih sudionika u prometu, posebno djece,  te svima podijelila reflektirajuće kišne kabanice.

Nakon kratkog međusobnog druženja, uslijedila je akcija na ulici koju su koordinirali predstavnici prometne policije iz PUM. Nakon zaustavljanja vozila od strane policijskih službenika i provjere dokumenata, automobilu su u pratnji službene osobe prilazila djeca i dijelila vozačima crteže s porukama koje ukazuju na štetno djelovanje alkohola na sudionike u prometu. To je izazivalo veoma emotivne i spontane reakcije vozača i ostalih putnika u automobilu te je akcija ocijenjena kao zanimljiva i korisna od strane svih sudionika.

Cilj aktivnosti je multisektorskim pristupom prevenirati zlouporabu alkohola u djece i mladih, te jačati svijest sudionika u prometu o negativnim posljedicama konzumacije alkohola.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije ovom akcijom ujedno najavljuje početak Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti  (15.11.-15.12.2023.) tijekom kojega će se odvijati i brojne druge aktivnosti s ciljem poticanja svih subjekata u društvu na preuzimanje aktivne uloge u prevenciji svih vrsta ovisničkih ponašanja.

Tekst pripremila:Diana Uvodić-Đurić, dr.med.