DOBROVOLJNO CIJEPLJENJE DJECE PROTIV COVID-19 U DOBI 12 I VIŠE GODINA

Djeca imaju znatno manji rizik od teških oblika bolesti i smrti od COVID-19 nego odrasli. No, tijekom školske godine nužna su okupljanja i grupiranja djece i mladih, što povećava rizik za širenje bolesti COVID-19. Omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi 12 i više godina je povoljan, a snažnije preporučujemo cijepljenje djece koja pripadaju sljedećim skupinama:

 1. Djeca i mladi koji zbog kronične bolesti ili terapije imaju povećan rizik od težih oblika bolesti COVID-19. Bolesti i zdravstvena stanja koja mogu povećati rizik za teže oblike bolesti COVID-19 navedena su na poveznici: Bolesti i stanja s_povecanim rizikom

 2. Djeca i mladi koji dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19. Posebno ako se radi o članovima kućanstva koji zbog zdravstvenih kontraindikacija ili dobi (jer su mlađi od 12 godina) ne mogu biti cijepljeni, te kada je riječ o teško imunokompromitiranim članovima kućanstva neovisno jesu li cijepljeni, jer se kod njih očekuje slabije stvaranje zaštite nakon cijepljenja.

 1. Učenici završnih razreda srednjih škola, uzimajući u obzir:

 • za ovu dob uobičajene kontakte s više osoba,

 • izazove organiziranja važnih životnih događaja poput državne mature, završnih ispita, prijemnih ispita, maturalnog putovanja, maturalne večere, norijade, proslave osamnaestog rođendana te

 • važnost sudjelovanja na nastavi u učionici u što većem opsegu s obzirom da se radi o ključnoj točci (prekretnici) u obrazovanju.

 1. Učenici određenih srednjih škola tijekom kojih učenici imaju:

 • praktične oblike nastave koji podrazumijevaju kontakt s većim brojem ljudi poput zdravstvenih, ugostiteljskih, turističkih, trgovačkih, uslužnih i drugih smjerova obrazovanja,

 • terenske i izvanučioničke oblike nastave koji uključuju kolektivni smještaj i boravak učenika.

 1. Djeca/učenici smješteni u učeničkim domovima i u drugim oblicima kolektivnog smještaja.

Nadalje, cijepljenje preporučujemo svoj djeci i mladima u dobi 12 i više godina. Za dob nižu od 12 godina za sada nije registrirano niti jedno cjepivo, zbog čega se djeca mlađa od 12 godina ne mogu cijepiti.

Za cijepljenje djece u dobi 12 i više godina registrirana su dva cjepiva protiv COVID-19:

 • Comirnaty proizvođača Pfizer-BioNTech

 • Spikevaxproizvođača Moderna

ORGANIZACIJA CIJEPLJENJA ŠKOLSKE DJECE

U Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije cijepljenje školske djece je organizirano tako da učenici mogu doći na cijepljenje svaki radni dan od 9 do 12 sati, bez najave, a cijepljenje se provodi u ambulantama Djelatnosti za školsku i adolescentnu medicinu.

Za maloljetne osobe potrebna je pratnja punoljetne osobe i potpisani informirani pristanak od strane roditelja ili skrbnika (u prilogu).

Molimo roditelje da isprintaju navedeni Poziv na dobrovoljno cijepljenje sa informiranim pristankom roditelja.

Informativni pristanak