Pozivamo Vas da se uključite u obilježavanje prvog Europskog Dana bez dizala- 05. lipnja 2015. godine

Poziv za uključivanje u kampanju Krećimo se sada (NowWeMove) i u obilježavanje

 

EUROPSKog DANa BEZ DIZALA 

(EUROPEAN NO ELEVATORS DAY)

Zašto je potrebno promicanje tjelesne aktivnosti?

u Europi i svijetu stavlja se sve veći fokus na pandemijski rast tjelesne neaktivnosti, naročito u urbanim sredinama, gdje sedentarni način života postaje svakodnevica. Gotovo 60% europske populacije ne dostiže preporuke za dostatnom razinom zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Situacija u Hrvatskoj, nažalost, nije puno drugačija. Naime, prema posljednjim podacima Eurobarometra za Hrvatsku (uključena populacija iznad 15 godina starosti), 35% Hrvata se redovito (svaki dan ili nekoliko puta tjedno) bavi sportom, a 65% populacije se ne bavi nikakvim sportom ili to čini povremeno (manje od jedanput mjesečno).

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, nedovoljna tjelesna aktivnost se smatra 4. vodećim rizičnim faktorom za ukupnu smrtnost te 600.000 ljudi u Europi svake godine umire zbog posljedica nedovoljne tjelesne aktivnosti. Procjenjuje se da godišnji troškovi tjelesne neaktivnosti iznose oko 300 eura po osobi, što rezultira u Europi ukupnim gubitkom od 152 milijarde eura godišnje.

 

Što možemo učiniti?

Obzirom da sedentarni način života postaje sve učestalija, a opasna navika suvremenog društva, sasvim je jasno da je potrebna hitna promjena – usvajanje aktivnog stila života. Kako bi podržali i promovirali takvu promjenu, pokrenuta je nova Europska inicijativa – Dan bez dizala.

Dan bez dizala je pan-Europska inicijativa i dio kampanje „Krećimo se sada“ (NowWeMove) koju je pokrenula Međunarodna organizacija za sport i kulturu (International Sports and Culture Association -ISCA) uz podršku Europskog tjedna sporta.

Dan bez dizala je inicijativa koju je moguće provesti u zgradi Vaše ustanove/ureda, u shooping centru, u stambenoj zgradi, u hotelu, na javnim prostorima s pokretnim stepenicama, na parkiralištima, sveučilištima te ostalim javnim ili privatnim institucijama. Osnovna je ideja promoviranje korištenja stepenica umjesto dizala (ili pokretnih stepenica) uz slanje poruke da je kretanje jednostavno i lako te da ga je moguće „uklopiti“ u svakodnevnu rutinu.

Kad će se obilježavati Europski dan bez dizala i na koji način?

Europski dan bez dizala će se po prvi put diljem Europe obilježiti 05. lipnja 2015. godine. Međunarodna organizacija za sport i kulturu (ISCA), u suradnji sa svojim lokalnim partnerima iz Albanije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Velike Britanije,  Francuske, Grčke, Mađarske, Latvije, Litve, Malte, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Škotske, Slovačke, Slovenije, Španjolske i Turske će pozvati građane, ustanove, tvrtke, udruge … da zatvore neka od svojih dizala (ili da samo uz dizala postave promotivne materijale) te da pozovu svoje zaposlenike te druge korisnike da umjesto dizala u to vrijeme koriste stepenice poštujući pri tome potrebe osoba s invaliditetom i osoba koje imaju određena ograničenja zbog nekih bolesti i stanja.

 

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji sa Srednjom školom Čakovec i Županijskom bolnicom Čakovec, Europski dan bez dizala će se obilježiti 05. lipnja 2015. godine (petak) od 09-12h u glavnom holu novog dijela Županijske bolnice Čakovec te u holu Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Učenici Srednje škole Čakovec – smjer medicinska sestra-tehničar će prolaznicima dijeliti promotivne materijale te će ih motivirati da umjesto dizala koriste stepenice, a svima koji budu željeli izmjerit će krvni tlak.

U inicijativu će se uključiti i Međimurska županija koja će postavljanjem promotivnih materijala i info pultom pozvati svoje zaposlenike kao i druge korisnike da umjesto dizala koriste stepenice, dajući tako svoj doprinos u promicanju aktivnog – zdravog stila života.

 

Pozivamo i Vas da se uključite u ovu inicijativu u cilju postizanja našeg zajedničkog cilja – obraćanja pozornosti javnosti na važnost tjelesne aktivnosti i njezinog utjecaja na psihičko i mentalno zdravlje te da zajedno pokažemo kako je jednostavno biti tjelesno aktivan unatoč zauzetom rasporedu.

Više informacija o Danu bez dizala uz praktične ideje o mogućnostima obilježavanja tog dana uz promotivne materijale dostupno je na slijedećoj web stranici:

http://no-elevators-day.nowwemove.com/how-to/ na kojoj ujedno možete i prijaviti svoju aktivnost. Molimo Vas da i nas obavijestite o svojim planovima.

 

Unaprijed Vam zahvaljujemo na suradnji!

 

Koordinatorica kampanje u ZZJZ MŽ                                               Ravnateljica Zavoda

Renata Kutnjak Kiš, dr.med.                                                    prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.

 

Pridruži se Europskom danu bez dizala

  1. lipnja 2015. godine

Kako?

  • hodaj stepenicama umjesto da koristiš pokretne stepenice ili dizala
  • pozovi prijatelje i kolege da ti se pridruže
  • zatvori neka od svojih dizala ili samo uz dizala postavi promotivne materijale, poštujući pri tome potrebe osoba s invaliditetom i osoba koje imaju određena ograničenja zbog nekih bolesti i stanja
  • posjeti slijedeću web stranicu http://no-elevators-day.nowwemove.com
  • pridruži nam se na Facebooku: No Elevators Day
  • ili Twitteru koristeći hashtag #NowWeTakeTheStairs

 

Nekoliko činjenica o penjanju po stepenicama:

  •           penjanjem po stepenicama trošimo duplo više kalorija nego hodanjem
  •          za jednu minutu penjanja po stepenicama potrošimo od 8-11kilokalorija, što je više u usporedbi s ostalim oblicima tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta
  •           osoba koja ima tjelesnu masu od 70 kilograma može dnevno potrošiti 30 kilokalorija ako se 3x dnevno popne stepenicama na drugi kat (broj potrošenih kalorija bit će još veći u osoba s većom tjelesnom masom)
  •           osoba koja se tjedno popne stepenicama na više od 55 katova (ako se npr. svaki dan popne stepenicama na 6. kat ili se 6x dnevno popne na prvi kat) može smanjiti svoj rizik za pojavu bolesti povezanih s tjelesnom neaktivnošću. Takva aktivnost može pomoći u postizanju i održavanju gustoće kostiju te mišićne mase i jakosti, a pomaže i u održavanju primjerene tjelesne težine
  •           penjanje po stepenicama podiže razinu ”dobrog kolesterola”, pojačava snagu u nogama i smanjuje rizik od padova u starijih osoba
  •           za penjanje po stepenicama nije potrebna posebna oprema
  •           penjanjem po stepenicama u više navrata možete značajno doprinjeti postizanju potrebne minimalne razine tjelesne aktivnosti od 30 minuta dnevno
  •           upotrebom stepenica nerijetko možete uštedjeti vrijeme – naime, u zgradama koje imaju 7 katova ili manje, penjanje stepenicama je najbrži način dolaska do određenog odredišta, posebno u vrijeme navjećih gužvi

 

 

Međunarodna organizacija za sport i kulturu (ISCA) je međunarodna platforma za organizacije koje se bave sportom općenito, rekreacijskim sportom i fizičkom aktivnošću. Osnovana 1995., ISCA danas djeluje globalno sa 140 partnerskih organizacija iz cijelog svijeta, međunarodnim NGO-ima i drugim sudionicima iz privatnog i javnog sektora.

Fotografije uz članak: