5. Europski tjedan sporta i Svjetski dan srca obilježeni su u Međimurskoj županiji „BeACTIVE satom tjelesne i zdravstvene kulture na otvorenom“ i FlashMOVE plesnim događajem, a uključilo se više od 800 sudionika

sklopu NowWeMOVE kampanje, 5. po redu Europskog tjedna sporta i Svjetskog dana srca, 27. rujna 2019. godine, na Trgu Republike u Čakovcu, bio je održan sat tjelesnog  na otvorenom te zajednički ples svih sudionika u kojem je sudjelovalo više od 800 učesnika. Najbrojniji među njima bili su učenici međimurskih osnovnih i srednjih škola te djeca vrtićke dobi, a odazvalo se i puno udruga građana, brojni slučajni prolaznici te predstavnici medija. Na satu tjelesnog i zajedničkom plesu sudjelovali su učenici iz 11 osnovnih škola, iz OŠ Nedelišće, Pribislavec, Podturen, Štrigova, Vratišinec, Donji Kraljevec, Goričan, Kotoriba, Belica, te I. i III. OŠ Čakovec, a bili su predvođeni profesorima tjelesne i zdravstvene kulture, stručnim suradnicima, pedagozima i ravnateljima.  Sjajan je bio i odaziv srednjih škola – uključile su se Srednja škola Prelog, Gospodarska škola Čakovec, Srednja škola Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Graditeljska škola Čakovec i Tehnička škola Čakovec. U svim su aktivnostima sudjelovali i članovi nekoliko udruga građana – Udruge građana Gardruža Gardinovec, Udruge žena Strahoninec i Savska Ves te Udruge slijepih i slabovidnih osoba Međimurske županije, sudjelovali su korisnici Doma za odrasle osobe Orehovica i Centra za odgoj i obrazovanje te članovi Udruge umirovljenika Čakovec, Edukativno suportivne grupe i Grupe za nordijsko hodanje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije kao i brojni zaposlenici Međimurske županije te Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.  Posebno nas je razveselilo što su se ove godine uključila i djeca iz Dječjeg vrtića Cipelica i Cvrčak, zajedno sa svojim odgajateljicama.

Organizatori ovog događaja bili su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec, Školski preventivni programi osnovnih i srednjih škola, Stručni aktiv profesora tjelesne i zdravstvene kulture, Zajednica sportskih udruga Čakovca i Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan te Plesni studio Vivona. Stoga su na početku skupa ispred organizatora sudionike pozdravili ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal i Darko Radanović, voditelj Informacijskog centra Europe Direct Čakovec, ujedno i pročelnik Upravnog odbora za gospodarstvo Međimurske županije. Pokrovitelji skupa bili su Međimurska županija i Grad Čakovec, pa se sudionicima potom obratila pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač te gradonačelnik Čakovca i saborski zastupnik Stjepan Kovač. Na samom početku sata tjelesnog na otvorenom, predstavili su se uspješni međimurski sportaši – Adam Šinjori iz Čakovečkog plivačkog kluba i Lucija Vizinger iz Škole nogometa Čakovec, koji svojim primjerom pokazuju kako uspješno spojiti sport i obrazovanje.

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrti u cijelome svijetu (svake godine od njih umire 17,9 milijuna ljudi), a podaci iz 2017. godine govore da je u Međimurskoj županiji od bolesti srca i krvnih žila umrlo 526 osoba što čini 40% ukupne smrtnosti. Stoga je Svjetska zdravstvena organizacija još 2000. godine pokrenula inicijativu obilježavanja Svjetskog dana srca svake godine 29. rujna, s ciljem smanjenja broja preuranjenih smrti zbog kardiovaskularnih bolesti, primarno se fokusirajući na prevenciju i kontrolu rizičnih čimbenika. Ove godine, slogan Svjetskog dana srca je glasio „Budi heroj srca“, a jedan od heroja je zasigurno Luka Vugrač, kojem je prije 8 godina transplantirano srce, a koji je na ovom skupu podijelio svoju priču kako bi upoznao javnost s procesom transplantacije i problemima bolesti srca. Kroz svoje djelovanje, kako na lokalnoj tako i nacionalnoj te međunarodnoj razini (član je Foruma pacijenata Europskog kardiološkog društva), Luka Vugrač se zalaže za što bolje međusobno razumijevanje i partnerski odnos između pacijenata i zdravstvenih djelatnika.

Nakon uvodnog dijela, uslijedile su vježbe zagrijavanja koje je predvodila profesorica Željka Podgorelec Sirc. Potom su sat tjelesnog na otvorenom, u vidu šetnje i različitih vježbi predvodili treneri Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan iz Čakovca. Istovremeno su volonteri srednjoškolci prolaznicima dijelili letke o Europskom tjednu sporta, pokušavajući ih motivirati da donesu odluku kako će postati aktivni građani Europe, a sve u cilju unapređenja vlastitog zdravlja i kvalitete života.

U cilju obilježavanja Svjetskog dana srca, Luka Vugrač i volonteri srednjoškolci dijelili su građanima edukativne letke te su ih pozvali da postanu heroji srca tako što će obećati sebi i drugima da će zdravo jesti i piti, biti tjelesno aktivniji te da će reći ne pušenju. Za što bolju vidljivost i atraktivnost cijelog događaja, izrađene su BeActive informativne ploče i veliko srce, s kojima su se fotografirali brojni sudionici skupa i prolaznici. Ovom događaju priključila se i Ljekarna Čakovec koja je na svojem info pultu također dijelila edukativne letke Svjetskog dana srca koji su bili istovjetni u svim zemljama koje su se uključile u obilježavanje, a i izradili su i podijelili i dodatne edukativne materijale.

Na kraju događaja, u 12 sati je za sve sudionike bio organiziran ples na zajedničku koreografiju koju su naučili svi sudionici, a pripremila ju je i ove godine Karmen Kovačevič Jambor, trenerica Plesnog studija Vivona iz Čakovca, koji je ujedno predvodio ples. Iako cilj tog plesa nije bio da se koreografija savršeno nauči, plesači su nas sve oduševili svojom izvedbom. Da je doista bilo tako, možete vidjeti na fotografijama i video filmu.

Nakon plesa, sudionici su se ponudili jabukama i vodom, te su se još malo zadržali na Trgu Republike u zajedničkom druženju i razgovoru. Program obilježavanja Europskog tjedna sporta i Svjetskog dana srca vodio je diplomirani novinar Tomica Jakopec, tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovec.

Na kraju još jednom želimo od srca najljepše zahvaliti svima na doprinosu u realizaciji ovog sjajnog događaja. Ponajprije veliko hvala svim organizatorima, zatim učenicima, profesorima, stručnim suradnicima, ravnateljima, udrugama, sportašima, medijima i slučajnim prolaznicima, zahvaljujemo profesoru Ivanu Čondoru i učenicima te članovima Foto-video grupe Graditeljske škole Čakovec koji su izradili foto i video dokumentaciju događaja kao i volonterima iz Gospodarske, Graditeljske, Tehničke škole i Gimnazije Čakovec (i njihovim voditeljima), koji su motivirali građane na donošenje pozitivnih odluka u povodu Svjetskog dana srca i Europskog tjedna sporta. Zahvalu upućujemo i Plesnoj skupini Vivona te njihovoj voditeljici Karmen Kovačević Jambor kao i trenerima Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan te profesoricama Ivani Šimunić, Andreji Zadravec Baranašić i Željki Podgorelec Sirc te Tomici Jakopecu kao i Adamu Šinjori i Luciji Vizinger – uspješnim međimurskim sportašima te Luki Vugraču koji već osam godina živi s transplantiranim srcem. Veliko hvala Tvrtkama Eko Međimurje, Međimurskim vodama, Madraci Bernarda i Međimurje plinu, zatim Središnjem državnom uredu za šport i Informacijskom centru EDIC Čakovec, koji su zajedno s Gradom Čakovcem i Međimurskom županijom osigurali promotivne majice za sve sudionike, koje su posebno razveselile mlade, ali i sve ostale osobe. Hvala i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Hrvatskoj kući srca koji su nam ustupili promotivne materijale za Svjetski dan srca. Puno hvala brojnim djelatnicima našeg zavoda i djelatnicima Međimurske županije, koji su pomogli u organizaciji ovog događaja, kao i Centru za kulturu Čakovec.

Puno hvala i svima drugima koji su se uključili, a nismo ih spomenuli ponaosob.

Nadamo se da se vidimo i iduće godine. Budite nam sretni i zdravi!

Voditeljica Djelatnost za javno zdravstvo                                           Ravnateljica Zavoda

Renata Kutnjak Kiš, dr.med. spec                        Prim. Marina Payerl-Pal, dr.med., spec

Fotografije uz članak: