4. Europski tjedan sporta obilježen je u Međimurskoj županiji „BeACTIVE satom tjelesne i zdravstvene kulture na otvorenom“ i FlashMOVE plesnim događajem, a ujedno je obilježen i Svjetski dan srca – uključilo se oko 700 sudionika

U sklopu NowWeMOVE kampanje, 4. po redu Europskog tjedna sporta i Svjetskog dana srca, 28. rujna 2018. godine, na Trgu Republike u Čakovcu, bio je održan „sat tjelesnog“  na otvorenom te zajednički ples svih sudionika u kojem je sudjelovalo gotovo 700 učesnika. Najbrojniji među njima su bili učenici međimurskih osnovnih i srednjih škola, a odazvalo se i više udruga građana, brojni slučajni prolaznici te predstavnici medija. Na satu tjelesnog i zajedničkom plesu sudjelovali su učenici iz 11 osnovnih škola, iz OŠ Nedelišće, Pribislavec, Podturen, Štrigova, Donji Kraljevec, Goričan, Kotoriba, Selnica, Belica, te I. i III. OŠ Čakovec, a bili su predvođeni profesorima tjelesne i zdravstvene kulture, stručnim suradnicima, pedagozima i ravnateljima.  Sjajan je bio i odaziv srednjih škola – uključile su se Srednja škola Prelog, Gospodarska škola Čakovec, Srednja škola Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Graditeljska škola Čakovec i Tehnička škola Čakovec. U svim su aktivnostima sudjelovali i članovi nekoliko udruga građana – Udruge građana Garduža Gardinovec, Udruge žena Strahoninec i Savska Ves, te članovi Udruge umirovljenika Čakovec, Edukativno suportivne grupe i Grupe za nordijsko hodanje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije kao i brojni zaposlenici Međimurske županije te Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.  Posebno nas je razveselilo što su se ove godine uključila i djeca iz nekoliko čakovečkih vrtića, zajedno sa svojim odgajateljicama.

Organizatori ovog događaja bili su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Školski preventivni programi osnovnih i srednjih škola, Stručni aktiv profesora tjelesne i zdravstvene kulture, Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec, Zajednica sportskih udruga Čakovca i Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan te Plesni studio Vivona. Stoga su na početku skupa ispred organizatora sudionike pozdravili najprije ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, a potom i Darko Radanović, voditelj Informacijskog centra Europe Direct Čakovec, ujedno i pročelnik Upravnog odbora za gospodarstvo Međimurske županije. Pokrovitelji skupa bili su Međimurska županija i Grad Čakovec, pa su se sudionicima potom obratili i zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović te zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

Na samom početku sata tjelesnog na otvorenom, Tomica Jakopec, tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca, kroz interesantan razgovor, predstavio je uspješne međimurske sportaše – gimnastičara i olimpijca Filipa Udea, nogometaša Bornu Lesjaka i rukometašicu Anju Žvorc, koji su svojim primjerom pokazali kako uspješno spojiti sport i obrazovanje.

Nakon toga je uslijedilo zagrijavanje sudionika, najprije kratkom šetnjom kroz Perivoj Zrinski, a po povratku na Trg Republike, vježbe zagrijavanja i rastezanja je predvodila profesorica Željka Podgorelec Sirc. Potom su sat tjelesnog na otvorenom, u vidu fitnes aerobika, predvodili treneri Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan iz Čakovca. U tom je periodu za odrasle osobe bilo organizirano nordijsko hodanje i pješačenje po Perivoju Zrinski uz vodstvo Marije Prekupec, voditeljice nordijskog hodanja iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

U cilju obilježavanja Svjetskog dana srca, volonteri srednjoškolci dijelili su edukativne letke i srca od papira na kojima su bile napisane poruke, odnosno odluke koje mogu unaprijediti zdravlje srca, te su motivirali građane da odaberu poruku koju žele, te da donesu odluku da će se te poruke i pridržavati. Za što bolju vidljivost i atraktivnost cijelog događaja, Udruga građana Gardruža iz Gardinovca je izradila veliko srce od stiropora, koje su volonteri nosili sa sobom, a mnogo građana se slikalo unutar tog srca.

U 12 sati je za sve sudionike bio organiziran ples na zajedničku koreografiju koju su naučili svi sudionici, a ove ju je godine pripremila Karmen Kovačevič Jambor, trenerica Plesnog studija Vivona iz Čakovca, koji je ujedno predvodio ples. Iako cilj tog plesa nije bio da se koreografija savršeno nauči, plesači su nas sve oduševili svojom izvedbom. Da je doista bilo tako, možete vidjeti na fotografijama i video filmu (u nastavku je poveznica na video – FlashMOVE ples 2018 ).

Nakon plesa, sudionici su se ponudili jabukama i vodom, te su se još malo zadržali na Trgu Republike kako bi prisustvovali izvlačenju dobitnika nagrada kampanje „Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…“. U komisiji za izvlačenje, osim predstavnika Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, sudjelovali su Zvonimir Taradi, načelnik Općine Belica te Siniša Šajnović, predstavnik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije. Cijeli program obilježavanja Europskog tjedna sporta i Svjetskog dana srca je vodila doktorica Renata Kutnjak Kiš iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Na kraju još jednom želimo od srca najljepše zahvaliti svima na doprinosu u realizaciji ovog sjajnog događaja. Ponajprije veliko hvala svim organizatorima, zatim učenicima, profesorima, udrugama, sportašima, medijima i slučajnim prolaznicima, zahvaljujemo profesoru Ivanu Čondoru i učenicima te članovima Foto-video grupe Graditeljske škole Čakovec koji su realizirali foto i video dokumentaciju događaja, zahvaljujemo volonterima iz svih ostalih srednjih škola (i njihovim voditeljima), koji su motivirali građane na donošenje pozitivnih odluka u povodu Svjetskog dana srca. Zahvalu upućujemo i Plesnoj skupini Vivona te njihovoj voditeljici Karmen Kovačević Jambor kao i trenerima Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan te profesoricama Ivani Šimunić, Andreji Zadravec Baranašić i Željki Podgorelec Sirc te Tomici Jakopecu i Mariji Prekupec te uspješnim međimurskim sportašima – Filipu Udeu, Borni Lesjaku i Anji Žvorc.

Veliko hvala Tvrtkama Madraci Bernarda i Međimurjeplinu, zatim Središnjem državnom uredu za šport i Informacijskom centru EDIC Čakovec, koji su zajedno s Gradom Čakovcem i Međimurskom županijom osigurali promotivne majice za sve sudionike, koje su posebno razveselile mlade, ali i sve ostale osobe. Puno hvala brojnim djelatnicima našeg zavoda i djelatnicima Međimurske županije, koji su pomogli u organizaciji ovog događaja, kao i Centru za kulturu Čakovec.

Puno hvala i svima drugima koji su se uključili, a nismo ih spomenuli ponaosob.

Nadamo se da se vidimo i iduće godine. Budite nam sretni i zdravi!

Voditeljica Djelatnost za javno zdravstvo                                           Ravnateljica Zavoda

Renata Kutnjak Kiš, dr.med.                                       Prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.

Fotografije uz članak: