Završna prezentacija „Programa zdravog života“ i promocija publikacije „Živimo zdravo“

U Općini Donja Dubrava je 29.04.2014. godine održana završna prezentacija „Programa zdravog života“ i promocija publikacije „Živimo zdravo“, aktivnosti koje su bile implementirane u sklopu međunarodnog ACTION-FOR-HEALTH projekta.
Završnoj svečanosti su se odazvali brojni partneri; ravnateljica Osnovne škole Donja Dubrava, Mirjana Ribić, načelnik općine Donja Dubrava Dražen Miser, specijalist opće medicine iz ambulante Donja Dubrava Ivan Dolenec, dr.med., zamjenik ravnateljice Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo prim.dr.sc. Ranko Stevanović, voditeljica odjela za strateško planiranje Regionalne razvojne agencije Međimurske županije Ana Kralj, predstavnici vodećeg partnera ACTION-FOR-HEALTH projekta iz Nacionalnog zavoda za javno zdravlje Republike Slovenije-Područna jedinica Murska Sobota, na čelu s prim. mr.sc. Branislavom Belović, predstavnici Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – dr.sc. Danijel Jurakić, prof. i doc.dr.sc. Zrinka Greblo, prof., 70-tak korisnika „Programa zdravog života“ te brojni provoditelji samog programa.
Svečanost je vodila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal, dr.med., koja je na početku susreta najtoplije zahvalila svima na sudjelovanju i doprinosu, a potom je ukratko predstavila djelokrug rada Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.
Renata Kutnjak Kiš, dr.med., koordinatorica ACTION-FOR-HEALTH projekta u ZZJZ Međimurske županije je nakon toga predstavila ACTION-FOR-HEALTH projekt, a potom zajedno s Dianom Uvodić-Đurić, dr.med. tijek provedbe „Programa zdravog života“ i preliminarne rezultate evaluacije istog.
Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije je u suradnji s Općinom Donja Dubrava pokrenuo „Program zdravog života“ s ciljem promicanja zdravog životnog stila i unapređenja prevencije, ranog otkrivanja, praćenja i kontrole kroničnih nezaraznih bolesti. Program je započeo 25.01.2014. radionicom koja je bila namijenjena mjerenju zdravstvenih pokazatelja i procjeni rizika za kardiovaskularne bolesti, a nastavio se s još 13 susreta koje su vodili  stručnjaci iz našeg zavoda ali i iz drugih zdravstvenih i javnih ustanova iz Međimurja i iz Općine Donja Dubrava: liječnici različitih specijalnosti, medicinske sestre, profesori, psiholozi, kineziolozi, nutricionisti, stručni učitelji kuhanja i drugi. Program je bio namijenjen osobama srednje i starije životne dobi, prvenstveno ženama, a uključivao je predavanja, radionice, demonstraciju pripreme zdravih obroka, demonstraciju različitih oblika tjelesne aktivnosti, antropometrijska mjerenja, grupno i individualno savjetovanje liječnika te tjelesno vježbanje u grupi. Nakon svakog susreta, sudionicima su podijeljeni edukativni materijali koji su se odnosili na područje pravilne prehrane, zdravstveno-usmjerene tjelesne aktivnosti, kontrole stresa te prevencije i kontrole najznačajnijih kroničnih nezaraznih bolesti. U provedbi programa je korišten multidisciplinarni i multisektorski pristup koji je neophodan za uspješnost programa promicanja zdravlja.
U projektu je ukupno sudjelovalo 190 osoba (157 žena i 33 muškarca), 50% ili više programa je završila 71 osoba, a na svakoj su radionici prosječno bile prisutne 73 osobe. Sudionici su izrazili veliko zadovoljstvo sadržajem i načinom provođenja radionica kao i zadovoljstvo cjelokupnim programom. Evaluacijom su uočene pozitivne promjene u prehrambenim navikama, sudjelovanju u tjelesnim aktivnostima, tjelesnoj težini i krvnom tlaku, te u znanju, stavovima i vještinama sudionika. Osim toga, učvršćene su mreže u zajednici kako među stručnjacima, tako i među općom populacijom.
Sa željom da korisnicima Programa zdravog života ponudimo alat za edukaciju, kao i daljnju motivaciju za nastavak primjene stečenih znanja i usvojenih navika,  pisane materijale sa savjetima o pravilnoj prehrani, receptima za pripremu zdravih obroka, primjerima zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti te informacije o kroničnim nezaraznim bolestima i rizicima, publicirali smo u brošuri “Živimo zdravo” koja je ovom prilikom  promovirana i podijeljena sudionicima.

Publikaciju „Živimo zdravo“ predstavila je glavna urednica publikacije dr. med. Renata Kutnjak Kiš, koja je ujedno i autor tekstova o pravilnoj prehrani, prim. dr.sc. Branislava Belović, autorica recepata za pripremu zdravih obroka te dr.sc. Danijel Jurakić koji je uz dr.sc. Zrinku Greblo i dr.sc. Željka Pedišića autor dijela publikacije koji se odnosi na tjelesnu aktivnost. Uz već spomenute autore koji su ujedno bili i dio uredništva, urednički odbor činile su još Marina Payerl-Pal, dr.med. i Diana Uvodić-Đurić, dr.med.. U izradi publikacije sudjelovali su i brojni drugi autori (abecednim redom): Berta Bacinger Klobučarić, prof, Jasna Cmrečnjak, dr.med., Ivan Dolenec, dr.med., Milica Gabor, dr.med., Marijana Krajačić, mag., Robert Marčec, dr.med., Andreja Marić, dr.med., Diana Uvodić-Đurić, dr.med., kojima je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr.med. Marina Payerl-Pal, uručila  zahvalnice i prigodne poklone.

Osim publikacije „Živimo zdravo“, prof. pedagogije Mihaela Martinčić, lokalna koordinatorica „Programa zdravog života“ i Darko Varga, prof. kineziologije, koji je nakon svakog susreta vodio tjelesno vježbanje sudionika programa, pripremili su brošuru „Vježbajmo za zdravlje“ u kojoj se nalazi slikovni pregled svih vježbi koje su korisnici naučili u sklopu Programa zdravog života. Brošura je tijekom završne svečanosti također bila podijeljena svim sudionicima skupa, kao podsjetnik i alat za nastavak sigurnog vježbanja u narednom razdoblju.
Nakon službenog dijela programa, pripremljen je prigodni domjenak za sve sudionike završne svečanosti, tijekom kojeg su posluženi obroci pripremljeni u skladu s principima pravilne prehrane temeljem recepata iz brošure „Živimo zdravo“. Druženje je nastavljeno u vedrom raspoloženju tijekom kojeg su sudionici programa iz Donje Dubrave zahvalili organizatorima i provoditeljima Programa zdravog života na prekrasnom iskustvu i trenucima koje su zajedno proveli u ACTION-FOR-HEALTH projektu. Istaknuli su kako bi željeli da se započeta suradnja nastavi i u narednom razdoblju.
U organizaciji i provedbi završnog susreta sudjelovao je tim stručnjaka iz nekoliko djelatnosti našeg ZZJZ na čelu s ravnateljicom Marinom Payerl-Pal, dr.med.: Renata Tisaj, bacc.ms, Marija Prekupec,dipl. med. tech., Bernarda Pekarić, ms, Berta Bacinger Klobučarić, prof., Marko Klemenčić, dipl. sanit. ing., Diana Uvodić-Đurić, dr.med., Renata Kutnjak Kiš, dr.med.,  uz pomoć lokalne koordinatorice Programa zdravog života Mihaele Martinčić, prof., ravnateljice Osnovne škole Donja Dubrava Mirjane Ribić te tehničkog osoblja škole.

Tekst pripremile:
Renata Kutnjak Kiš, dr.med. i Diana Uvodić-Đurić, dr.med.,
voditeljice „Programa zdravog života“ u Donjoj DubraviRavnateljica Zavoda:
Marina Payerl-Pal, dr.med.
Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
Živimo zdravo
1.88 MB