Uručene nagrade sudionicima kampanje „Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju 2023. godine – prvu nagradu – bicikl dobio je Josip Vusilović iz Mačkovca

Uručene nagrade sudionicima kampanje „Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju 2023. godine – prvu nagradu – bicikl dobio je Josip Vusilović iz Mačkovca

U Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije u ponedjeljak 6. studenog 2023. godine predstavljeni su rezultati kampanje „Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju 2023.g.“, uz dodjelu nagrada sretnim dobitnicima te uručenje zahvalnica sponzorima i donatorima.

Nagrade su sudionicima kampanje i sretnim dobitnicima uručili organizatori i podupiratelji kampanje – ravnateljica Zavoda prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.spec., Ljiljana Mihalec iz Trgovine Beciklin Prelog, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, ravnateljica Ljekarne Čakovec Andreja Knežević, mag.pharm., predsjednica Savjeta za zdravlje Međimurske županije Alenka Hošnjak,mag.ing.traff., ravnateljica EUROPE DIRECTA Čakovec Marija Stanković, mag.soc., Miodrag Novosel, univ.spec.men sporta , direktor GP “Ekom”, Čakovec i tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca i Međimurske županije Tomica Jakopec,dipl. novinar.
Prvu nagradu – bicikl osvojio je Josip Vusilović iz Mačkovca, a drugu nagradu – sportski pametni sat dobio je Denis Janković iz Palovca. Treću nagradu – sportsku jaknu i reflektirajuću navlaku za ruksak dobila je Maja Čalopek iz Čakovca, biciklističku kacigu osvojila je Josipa Tizaj iz Strelca, a petu nagradu – pametni sat za mjerenje koraka (pedometar), pojas za hodanje i reflektirajuću navlaku za ruksak osvojila je Brankica Novak iz Nedelišća. Dobitnici glavnih nagrada su osvojili i sigurnosnu opremu za pješake i bicikliste.
Glavne nagrade su osigurali Komet d.o.o. Prelog, Trgovina Beciklin Prelog i Čakovec, Općina Belica i Ljekarna Čakovec, a sigurnosnu opremu je osigurao Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije.
Najviše kilometara na biciklu prošao je Mladen Jančec iz Male Subotice – 1.170 km (a pješice je prošao još 220 kilometara), a od pješaka Saša Lesjak iz Ivanovca koji je propješačio 231 kilometar. Oni su osvojili ciklokompjuter, pojasnu torbicu, reflektirajuću navlaku za ruksak i funkcionalnu majicu. Njihove nagrade osigurao je Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije i Međimurska županije.
Četiri osobe su nagrađene poklon paketom EUROPE DIREKTA Čakovec – torbom za bicikl, majicom s kapuljačom (hudica) i promotivnom majicom „Going local“: Miroslav Gakić iz Strahoninca, Jasna Toplek Dobranić iz Žiškovca, Ivan Šoštarić iz Selnice i Alenka Novak iz Pribislavca. ,
Deset osoba nagrađeno je sigurnosnom opremom za pješake i bicikliste koju je osigurao Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije.
Nagrađeni sudionici su: Branko Polanec iz Lopatinca, Veronika Drk iz Brezja, Jasenka Novak iz Strahoninca, Darinka Varga iz Novog Sela na Dravi, Marijan Murković iz Mihovljana, Alenka Maslać iz Gornjeg Hrašćana, Katarina Borko iz Čakovca, Ljubica Ladić iz Pribislavca, Ana-Marija Bogdanović iz Nedelišća i Dino Kalamari iz Male Subotice.
Dobitnici glavnih nagrada, osobe koje su prošle najviše kilometara, osobe koje su dobile poklon paket EUROPE DIREKTA Čakovec te još 10 sudionika osvojili su i promotivne majice Zajednice sportskih udruga Čakovca, a svi su osvojili i majice Europskog tjedna sporta, koje su osigurali Ministartsvo turizma i sporta RH.
Za sve prijavljene osobe osigurane su jednodnevne karte za kupanje na Gradskim bazenima Marija Ružić u Čakovcu, koje se mogu iskoristiti do kraja ove godine, a koje je osigurao Grad Čakovec, odnosno GP “Ekom” Čakovec. Popis sudionika kampanje nalazit će se na recepciji Gradskih bazena u Čakovcu nakon proslave uručenja nagrada, a karte vrijede do kraja 2023. godine.
Nagrade iz kategorije ustanova/tvrtki osvojio je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, iz kojeg je u kampanji sudjelovalo 19 osoba od 73 koje su stalno zaposlene u Zavodu. Za zaposlenike Zavoda kao nagrada bit će održana radionica pod nazivom „Čimbenici rizika za kardiovaskularne bolesti“.
Nagrade su osigurali – tvrtka KOMET d.o.o. Prelog, Trgovina Beciklin Prelog i Čakovec, Gradski bazeni “Marija Ružić” Čakovec, Ljekarna Čakovec, Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije i Međimurska županija, Općina Belica, Europe Direct Čakovec, Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca i Međimurske županije i Grad Čakovec, Ministarstvo turizma i sporta te Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije.
Kampanju podržavaju liječnici obiteljske medicine, ljekarnarne, osnovne i srednje škole te dječji vrtići, MSSR „Sport za sve“ i Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca i Međimurske županije kao i mediji!

Na početku svečane dodjele nagrada sudionike skupa je pozdravila prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.spec. medicinske mikrobiologije i parazitologije, ravnateljica Zavoda, koja je najprije uputila čestitke svim dobitnicima, te je potom zahvalila sponzorima, donatorima i podupirateljima kampanje, zaposlenicima Zavoda kao i drugim uzvanicima te je izrazila veliko zadovoljstvo što se kampanje odvija već petnaest godina. Lijepu dobrodošlicu i zahvalu za podršku uputila je i gošćama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prim. Ivani Brkić Biloš, dr.med., spec. epidemiolog, voditeljici Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezarazniih bolesti te magistri sestrinstva Marinki Šimunić Gašpar. Ispred UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije skupu su se odazvale Valentina Biševac, mag.oec. i Horvatić Jelena, a ispred Doma zdravlja Čakovec, glavna sestra Irena Mađarić Tuksar, mag.med.techn., kojima također zahvaljujemo na dolasku. Svojim dolaskom skup su podržali i naši vjerni sponzori i podupiratelji kampanje, kojima također najljepše zahvaljujemo – Ljiljana Mihalec iz Trgovine Beciklin Prelog, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, ravnateljica Ljekarne Čakovec Andreja Knežević, mag.pharm., predsjednica Savjeta za zdravlje Međimurske županije Alenka Hošnjak, Marija Stanković, ravnateljica EUROPE DIRECTA Čakovec i Jasminka Begić direktor GP “Ekom”, Čakovec, Miodrag Novosel, univ.spec.men sporta i tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca i Međimurske županije Tomica Jakopec,dipl. novinar te predstavnici brojnih medija.
Nakon pozdravnih riječi uslijedilo je uvodno izlaganje, uz podsjećanje o pravilima kampanje, koje je održala Renata Kutnjak Kiš, dr.med.spec. epidemiolog, voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja Zavoda, a u nastavku su održane dvije vrlo zanimljive prezentacije. Primarijus Ivana Brkić Biloš iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je govorila o prometnim nesrećama kao javnozdravstvenom izazovu, dok je Alenka Hošnjak, mag.ing.traff., predsjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije i voditeljica poslova prometne policije u Službi za javni red i sigurnost PUM govorila o sigurnost pješaka i vozača bicikala u prometu na cestama Međimurske županije. Obje su istaknule kako se broj prometnih nesreća s poginulim osobama u Hrvatskoj i u Međimurskoj županiji smanjuje, ali je i nadalje važno provoditi brojne aktivnosti s ciljem daljnjeg smanjenja broja prometnih nesreća, odnosno broja nesreća s ozlijeđenim i umrlim osobama. Najčešći čimbenik rizika kod prometnih nesreća odnosi se na čovjeka, a uključuje osobine pojedinca, neprimjerenu i preveliku brzinu, nekorištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih sjedalica, nekorištenje kacige, konzumaciju alkohola i droga te korištenje mobitela.

Nakon prezentacija, uslijedilo je predstavljanje rezultata kampanje te dodjela već spomenutih nagrada. Ovogodišnja kampanja je trajala od 11.09.-1.10.2023.g., a prijave s rezultatima poslale su nam 104 osobe koje su zadovoljile pravila sudjelovanja. Od toga je bilo 65 žena i 39 muškaraca koji su tijekom kampanje prošli sveukupno 22.855 kilometara. Najviše prijavljenih osoba (njih 83) bili su zaposlenici. Tijekom kampanje podijeljeno je više od 1000 letaka/prijavnica, s ciljem motivacije stanovništva na odabir zdravog stila života i uključivanja u kampanju uz podsjetnik o važnosti poduzimanja brojnih mjera za povećanje sigurnosti u prometu, kako pješaka tako i biciklista! Izvlačenje sretnih dobitnika ždrijebom održano je u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije 16.10.2023.godine u prisutnosti organizatora i sponzora kampanje.

Ravnateljica Zavoda prim. Marina Payerl-Pal je na kraju skupa sponzorima i podupirateljima kampanje podijelila zahvalnice te je sudionike skupa pozvala na domjenak i neformalno druženje! Dr. Kutnjak Kiš je također čestitala sretnim dobitnicima, zahvalila svima na podršci te posebno ravnateljici i svojim neposrednim suradnicima – Mariji Prekupec, mag., sestrinstva, glavnoj sestra Djelatnosti, Dejanu Juroviću, prvostupniku sestrinstva i Marijani Krajaćić, mag. nutricionizma.

Kampanja „Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…“, bila je uklopljena u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti i Europskog tjedna sporta 2023. godine pa ovim događajem završavamo brojne aktivnosti koje smo u mjesecu rujnu organizirali s ciljem promicanja vrijednosti sporta za sve i zdravstveno usmjerenog vježbanja.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i iduće godine, ali budite aktivni tijekom cijele godine kako bi unaprijedili i sačuvali svoje zdravlje te blagostanja cijele zajednice!

Pripremila:
Renata Kutnjak Kiš, dr.med., spec. epidemiolog
Voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja
Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije