SVJETSKI DAN ZDRAVLJA 2016. GODINE “POBIJEDIMO ŠEĆERNU BOLEST!“

Sudionici akcije će imati priliku izmjeriti šećer u kapilarnoj krvi, krvni tlak te pokazatelje uhranjenosti (tjelesna težina, opseg struka i bokova) te će se moći posavjetovati sa stručnjacima o pravilnoj prehrani,  tjelesnoj aktivnosti i drugim čimbenicima zdravog stila života, koji su neobično važni u prevenciji i kontroli šećerne bolesti, ali i brojnih drugih kroničnih bolesti i stanja.

U realizaciji akcije će uz zdravstvene djelatnike Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, sudjelovati i patronažne sestre Doma zdravlja Čakovec, volonteri Gradskog društva Crvenog križa Čakovec, koordinator i predstavnici Obiteljskog centra za Rome Kuršanec te Grad Čakovec.

Svjetska zdravstvena organizacija je odlučila ovogodišnji Dan zdravlja posvetiti šećernoj bolesti, jer ona predstavlja izuzetno značajan i rastući javno-zdravstveni problem u čitavom svijetu.

Naime, procjenjuje se da od šećerne bolesti u svijetu boluje oko 350 milijuna ljudi, odnosno 9% odraslih osoba. U 2012. godini, od šećerne bolesti, kao vodećeg uzroka smrti, umrlo je u svijetu 1,5 milijun ljudi.

Prema podacima CroDiab registra osoba sa šećernom bolešću, u Republici Hrvatskoj je 2014. godine bilo 254.296 osoba sa šećernom bolešću. Uz procjene da i do 40% bolesnika nije otkriveno, ukupan broj oboljelih se procjenjuje na preko 400.000. U Republici Hrvatskoj, šećerna bolest se 2014. godine nalazila na 7. mjestu ljestvice vodećih uzroka smrti s 2,6% udjela u ukupnoj smrtnosti (i 1.333 umrle osobe) i prisutnim trendom porasta posljednjih desetljeća. U Međimurskoj županiji su 2014. godine od šećerne bolesti umrle 33 osobe, odnosno 2,8% od ukupnog broja umrlih te godine.

Nedovoljna tjelesna aktivnost, nepravilna prehrana, prekomjerna tjelesna težina i obiteljsko nasljeđe su glavni čimbenici rizika za šećernu bolest tip 2 od koje boluje više od 90% oboljelih od šećerne bolesti. Stoga pravilne prehrambene navike, redovita tjelesna aktivnost te postizanje i održavanje poželjne tjelesne težine mogu smanjiti rizik od šećerne bolesti tip 2, a neophodni su i u liječenju bolesti.

Pozivamo vas da nam se pridružite u Kuršancu, kako bismo zajedno “Pobijedili šećernu bolest”!

Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
Šećerna bolest – edukativni materijali
428.92 kB