Svjetski dan nepušenja 31.5.2021.

Donesi dobru odluku

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije, Školskim preventivnim programima i Ligom protiv raka Čakovec obilježava ovogodišnji Svjetski dan nepušenja online izložbom fotografija s pozitivnim porukama pod motom „I zutra z vupežom – zdrovlje v roke, a pušenje fkrej!“ Već šestu godinu zaredom Svjetski dan nepušenja u našoj županiji obilježava se i kao završnica provedbe programa primarne prevencije Treninga životnih vještina, usmjerenog prevenciji svih vrsta ovisničkih ponašanja, pa i prevenciji pušenja.

Svoje poruke putem fotografija poslali su sudionici Treninga životnih vještina iz svih osnovnih škola u našoj županiji – učenici i njihovi učitelji, a pridružili su im se i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, djelatnici Međimurske županije i članovi Kluba laringektomiranih Lige protiv raka Čakovec. Izložbu možete pogledati ovdje.

Svake se godine 31. svibnja obilježava kao Svjetski dan nepušenja s ciljem povećanja svijesti ljudi o štetnom utjecaju duhana na zdravlje pojedinca i cijele zajednice. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije globalna epidemija pušenja godišnje uzrokuje oko 8 milijuna smrti. Više od 7 milijuna tih smrtnih slučajeva posljedica je izravne upotrebe duhana, dok se oko 1,2 milijuna smrti javlja među nepušačima koji su pasivno izloženi duhanskom dimu. Preko 80% od 1,3 milijarde korisnika duhana u svijetu živi u zemljama s niskim i srednjim prihodima pa će se 80% tih preventabilnih smrti dogoditi u slabije i srednje razvijenim zemljama.

Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja obilježit će se u jeku pandemije bolesti COVID-19 koja je dodatno ukazala na štetne efekte pušenja i dovela do toga da su brojni pušači izjavili da zbog straha od loših ishoda ove bolesti kod pušača, žele prestati pušiti. Stoga je ovogodišnji slogan kampanje „Obveži se na prestanak“ („Commit to quit“). Uvriježeno mišljenje da oni koji odustaju nikada neće biti pobjednici, ne važi za pušače. Upravo suprotno, svaki pušač koji odustane od navike pušenja, postaje pobjednik.

Od oko 1,3 milijarde pušača u svijetu, njih 60% je izrazilo želju za prestankom pušenja, ali samo 30% ima pristup alatima koji im pomažu da to uspješno učine. Stoga je osmišljena inicijativa lakšeg pristupa online alatima koji mogu pomoći u prestanku pušenja. Više o tome možete pročitati na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije: https://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2021/05/world-no-tobacco-day-2021-commit-to-quit

Svjetska zdravstvena organizacija na svojim stranicama objavila je i 100 razloga za prestanak pušenja. Samo neki od njih su:

1.     1. Pušači imaju puno veću šansu razvoja težih oblika bolesti i smrti od COVID-19 nego nepušači.

2.     2. Brojna su zdravstvena oštećenja, poremećaji i bolesti povezane s pušenjem. Jedna od najspominjanijih je rak pluća, a osim toga, pušenje se povezuje s još 19 vrsta raka. Pušači češće obolijevaju i od srčano žilnih oboljenja, srčanog i moždanog udara, visokog tlaka.

3.     3. Pušenje izravno loše utječe i na izgled osobe koja puši: neugodan dah iz usta, žuti prsti, žuti zubi, suha koža, bore oko usta i očiju.

4.     4.Pušenje ne šteti samo onom koji puši, nego i osobama iz njegove okoline, a posebno djeci koja budu izložena pasivnom pušenju.

5.     5. Ima dokazano loš učinak na plodnost.

6.     6.Pušenje je skupo. Također onemogućava ovisnika u ravnopravnom uživanju u društvu osoba koje su nepušači, jer je na brojnim mjestima zabranjeno pušenje, što pušaču stvara nervozu i potrebu izlaženja, prekidanja razgovora i slično, kako bi zadovoljio žudnju za cigaretom.

7.      Kupnjom duhanskih proizvoda financira se duhansku industriju koja u nerazvijenim dijelovima svijeta iskorištava radnike, žene i djecu. Pušenje ima loš utjecaj i na naš okoliš. Sve vrste duhanskih proizvoda imaju štetan učinak po zdravlje.

Kampanje povodom Svjetskog dana nepušenja, između ostalog, su i dobar su način da se osobe u problemu, ali i cjelokupnu javnost, osvijesti i potakne na promjene. Stoga sve pozivamo: Donesite dobru odluku, odbacite cigarete.