Svečano otvorenje dograđene i adaptirane zgrade ZZJZ Međimurske županije

Nakon uspješno provedene dogradnje i adaptacije 25.4.2023. svečano je otvoren Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u prisutnosti brojnih uzvanika, gostiju i djelatnika Zavoda.

Ravnateljica, prim.Marina Payerl-Pal , dr.med. nakon upućenog pozdrava svima prisutnima zahvalila je kolegama ravnateljima zdravstvenih ustanova na pomoći tijekom adaptacije Zavoda. Zahvalila je  županu, predsjedniku županijske skupštine i pročelnici na bezrezervnoj podršci te članovima Upravnog vijeća Zavoda na čelu s dr.sc. Predragom Kočilom, dr.vet..

Posebnu zahvalu je uputila svim zaposlenicima Zavoda koji su tijekom građevinskih radova  kontinuirano radili i pružali sve potrebne usluge pacijentima često i u improviziranim  uvjetima. Zahvalila   im je i na velikoj pomoći i angažmanu tijekom adaptacije kojom su pokazali svoju privrženost Zavodu.

Ravnateljica je istaknula kako je za sve koji rade u Zavodu, dan otvorenja osobito lijep i svečan događaj. Do sada bilježimo tri posebno značajna datuma u povijesti Zavoda,  a to su osnutak Zavoda 1995. godine, prva adaptacija zgrade Zavoda i preseljenje Djelatnosti kliničke mikrobiologije iz podrumskih prostora na prvi kat 2009. godine te cjelovita adaptacija i proširenje Zavoda ove, 2023. godine.

Nakon ravnateljice skupu se obratio župan koji je istaknuo ulogu i značaj koji ima Zavod za Međimursku županiju.

Izaslanica ravnatelja HZJZ dr. Željka Draušnik obratila se skupu te je, između ostalog, istaknula odličnu suradnju između HZJZ i našeg Zavoda.

Ispred Ministarstva zdravstva skup je pozdravila prim. Vera Katalinić Janković, dr.med. savjetnica ministra, koja je naglasila istaknuti rad Zavoda na mnogim područjima javnog zdravstva, što ga svrstava među vodeće u našoj zemlji. Skup su pozdravili pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije dr.sc. Tošić-Grlač i predsjednik Upravnog vijeća dr.sc. Predrag Kočila, dr.vet.med. i gradonačelnica grada Čakovca Ljerka Cividini.

Paviljon 4 u kojem je smješteno 6 djelatnosti ZZJZ MŽ neto površine je 2571,74 m2. Proširenjem je povećan za 256,24 m2. .

Ukupna vrijednost investicije iznosila je 1 269 339,96 E (s PDV).

Glavna projektantica za adaptaciju i dogradnju Paviljona 4 je dipl. ing. arh. Renata Kovač , arhitektonski biro „ARC“, koja je provodila i nadzor. Radove je izvodila građevinska firma „Izgradnja futura“ iz Donjeg Stupnika, koja je posao dobila putem javnog natječaja.

Adaptacijom Paviljona 4 on je postao samostalna građevinska jedinica s vlastitim priključcima struje, vode i plina.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije ključna je zdravstvena ustanova u promicanju zdravlja, preventivnim i savjetovališnim aktivnostima te mikrobiološkoj dijagnostici koju provodi za potrebe bolničkih i izvanbolničkih pacijenata.

Iako je Zavod prema broju zaposlenih , sa 71 zaposlenikom, najmanja zdravstvena ustanova u Županiji, našim stanovnicima pružamo sve zakonom predviđene stručne usluge, a u mnogim područjima te su usluge i iznad standarda: Savjetovalište za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam, Savjetovalište za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine u okviru kojeg djeluje i Grupa podrške te Grupa nordijskih hodača, radionice koje se provode za djecu predškolskog i školskog uzrasta, pripadnike ranjivih skupina, Trening životnih vještina, Škola nepušenja i brojne druge.

Djelatnost kliničke mikrobiologije radi svakodnevno od 7.00 do 21.00 h, te vikendom subotom i nedjeljom uz pripravnost liječnika spec. mikrobiologa. Na taj način pruža potrebnu uslugu u mikrobiološkoj dijagnostici za sve bolesnike u Županiji, osobito prati potrebe ŽB Čakovec čime se osigurava brza i dostupna mikrobiološka dijagnostika, a provođenjem dijagnostike u skladu s normom HRN 15 189 i pouzdana dijagnostika.

Uloga Zavoda posebno je došla do izražaja tijekom pandemije COVID-19, koordinativnom ulogom, pravovremenim i pomno planiranim intervencijama koje su pridonijele usporavanju širenja i sprječavanju neželjenih posljedica.

Napredovanje Zavoda nije podrazumijevalo samo prostorno rješavanje nego se kontinuirano poticalo proširenje djelokruga rada i zapošljavanje novih profila stručnjaka, što je pratilo i proširenje ugovorenih timova s potrebnim stručnim kadrovima, kao što su magistra nutricionizma, inženjerka molekularne biologije te ostali profili zdravstvenih radnika.

Planirali smo i poticali specijalističko usavršavanje  te zapošljavali doktore medicine. Trenutno se na specijalizaciji nalaze 4 liječnice, a u ovoj godini se raspisuju još tri specijalizacije. Paralelno se potiče usavršavanje i drugih zaposlenika unutar Zavoda.

Upravo proširena i adaptirana zgrada Paviljona 4  s funkcionalnim i dostatnim prostorima za rad omogućit će daljnji nastavak uspješnog stručnog rada na pružanju zdravstvene zaštite svim stanovnicima naše Županije.

Zdravlje je najveća vrijednost za svakog pojedinca, ali i za svaku zajednicu. Snažno vezan za povijest zdravstva u našem kraju, ali i s optimističnim pogledom u budućnost, ZZJZ Međimurske županije sa svojim djelatnicima zdušno je radio i nastavit će raditi na prevenciji bolesti,  očuvanju zdravlja i dobrobiti  svih žitelja naše županije.

Fotografije: arhiva ZZJZ Međimurske županije, medjimurska-zupanija.hremedjimurje.hr