Sistematski pregled djece prije upisa u 1. razred osnovne škole za školsku godinu 2023./2024.

Poštovani roditelji!

Svake godine prije upisa u 1. razred obavezno je utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta, školskog obveznika. Procjenu psihofizičkog stanja i zrelosti za školu provodi Stručno povjerenstvo osnovne škole u koje se dijete upisuje. Stručno povjerenstvo škole čini stručni suradnik škole, učitelj razredne nastave, učitelj hrvatskog jezika i liječnik specijalist školske medicine. Liječnički pregled se obavlja u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije u ambulantama školske medicine.

U prvi razred osnovne škole u školsku godinu 2023/24 upisuju se djeca rođena od 1. travnja 2016. godine do 31. ožujka 2017. godine. (više detalja pogledati  na linku  Plan upisa u prvi razred osnovne škole).

Liječnički pregled obuhvaća osim detaljnog  kliničkog pregleda,  procjenu razvoja percepcije ,  psihičkog  te motoričkog razvoja, procjenu razvoja govora te emocionalne i socijalne zrelosti. Također se obavlja docjepljivanje djeteta prema  Programu obveznog cijepljenja u RH nakon obavljenog pregleda dijete će se cijepiti protiv ospica, zaušnjaka i rubeole te protiv dječje paralize.

Molimo vas da na pregled donesete zdravstvenu i cijepnu iskaznicu djeteta, a ukoliko se vaše dijete prati ili liječi zbog neke bolesti ili poremećaja,  molimo vas da donesete svu medicinsku dokumentaciju koje posjedujete za dijete (otpusna pisma, povijest bolesti, mišljenja logopeda, psihologa).

 Također vas molimo da prije dolaska na pregled s djetetom posjetite  doktora dentalne medicine koji će pregledati vaše dijete i ispuniti obrazac „Zubna putovnica“. Ispunjenu Zubnu putovnicu donesite na naš pregled, uz ostalu potrebnu dokumentaciju.

Nekoliko dana prije pregleda potrebno je otići u klinički laboratorij na vađenje krvi i pretragu mokraće. Mokraću možete donijeti u laboratorij u posudici koju možete nabaviti u ljekarni. Zbog određivanja ukupnog kolesterola, što je sastavni dio probira na porodičnu hiperkolesterolemiju, prilikom vađenja krvi dijete treba biti natašte, što znači da dan ranije iza 20 sati ne smije uzimati na usta ništa osim vode. Kako biste izbjegli gužvu i kontakt s bolesnim pacijentima, na vađenje krvi se javite od 8 do 9 sati.

Ako niste primili Upitnik za roditelje pri upisu djece u prvi razred možete ga isprintati (Upitnik u PDF-u ispod teksta) te popunjenog donijeti prilikom dolaska na upis.

  1. Link za Plan upisa https://medjimurska-zupanija.hr/stg76537/wp-content/uploads/2023/01/PLAN-UPISA-u-prvi-razred-OS-2023.-2024.-Medimurska-zupanija-1.pdf
  2. Naš formular
    Upitnik za roditelje pri upisu djece u prvi razred osnovne škole

Veselimo se susretu sa vama i vašim đakom prvakom!