Sudjelovanje u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva može Vam spasiti život!- https://program-rakdc.com.hr/

Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti, kako u svijetu tako i u Republici Hrvatskoj. U Hrvatskoj je drugi najčešći oblik raka u žena te treći u muškaraca, u žena iza raka dojke, a u muškaraca iza raka prostate te raka bronha i pluća. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u našoj je zemlji 2019. godine bilo registrirano 3.660 novooboljelih osoba od raka debelog i završnog crijeva (među kojima i 108 osoba iz Međimurske županije) dok je 2020. godine od ovog sijela raka u Hrvatskoj umrlo 2.069 osoba (58 osoba je bilo iz Međimurja).
Pravilnom prehranom, redovitom tjelesnom aktivnošću, smanjenjem konzumacije ili nepijenjem alkohola te nepušenjem možemo spriječiti pojavu raka debelog crijeva. Budući se rak debelog crijeva razvija sporo, tijekom osam do deset godina, primjenom metoda ranog otkrivanja, moguće ga je otkriti znatno prije nego što se pojave prvi simptomi bolesti. Ako se rak debelog crijeva otkrije u ranoj fazi te se odmah pristupi liječenju, on je izliječiv u visokom postotku. Naime, bolesnici u kojih se bolest otkrije u ranom stadiju (stadij I), imaju šanse za preživljenje od 90%, dok u uznapredovanom stadiju (stadij IV) ta šansa iznosi samo 10%. Stoga se ranim otkrivanjem raka debelog crijeva mogu spasiti mnogi životi!

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske pokrenulo je krajem 2007. godine Nacionalni
program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, kako bi se smanjila smrtnost od ovog oblika raka otkrivanjem bolesti u ranom stadiju u kojem su poboljšane mogućnosti izlječenja uz bolju kvalitetu života i dulje preživljavanje te niže zdravstvene troškove. Osim ranog otkrivanja bolesti, sudjelovanjem u programu moguće je i spriječiti nastanak ove vrste raka otkrivanjem i uklanjanjem sitnih izraslina (polipa) te daljnjim praćenjem bolesnika, ovisno o patohistološkom nalazu i građi uklonjenog polipa. Program ranog otkrivanja raka debelog crijeva namijenjen je osobama oba spola u dobi od 50-74 godine, a uključuje svake dvije godine testiranje stolice na tragove krvi koja se ne može uočiti golim okom, te u slučaju pozitivnog nalaza kolonoskopiju. Nevidljiva krv u stolici jedan je od ranih znakova raka debelog crijeva ili pak tzv. premalignih lezija (najčešće su to adenomatozni polipi) iz kojih može za nekoliko godina nastati rak debelog crijeva, budući se tijekom kolonoskopije mogu uzeti uzorci tkiva koji se šalju na patohistološku analizu.
Provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva je u
Međimurskoj županiji započela u siječnju 2008. godine. Pozivi za probir se šalju poštom
na kućne adrese ciljane populacije temeljem baze OIB sustava. Program financira Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, kao i ostali županijski zavodi, ima ulogu koordinacije, praćenja i vrednovanja programa na lokalnoj razini te šalje pozivna pisma i testove, prikuplja i analizira potrebne podatke, a obavlja i testiranje. Prvi dio testiranja provodi ciljana populacija sama kod kuće, dok se drugi dio testiranja obavlja u Mikrobiološkom laboratoriju našeg Zavoda. Kolonoskopije u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za osobe iz Međimurske županije kontinuirano se obavljaju u Županijskoj bolnici Čakovec.
Kao što je već navedeno, program je započeo u Međimurskoj županiji u siječnju 2008. godine te je prvi pozivni ciklus u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Međimurju, zbog mnogobrojnih provedbenih problema trajao znatno dulje (pet godina), dok su ostali ciklusi trajali oko dvije i pol godine. Do sada je obavljeno pet ciklusa pozivanja, a šesti ciklus je u tijeku. Započeo je 13.9.2023.godine. Odaziv programu u Međimurskoj županiji se kretao od 30-44%, dok je odaziv na test iznosio od 29-35%. U prva četiri kruga rak debelog crijeva je dijagnosticiran kod 112 osoba, a u 55% slučajeva radilo se o ranijim fazama bolesti (0, I i II faza bolesti). Važno je još istaknuti da su tijekom kolonoskopija u više od 700 osoba odstranjeni polipi iz kojih mogu nastati karcinomi te se sudjelovanjem u programu utječe i na sprječavanje nastanka raka debelog crijeva.

Iako je odaziv programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Međimurskoj županiji među najvišima u hrvatskoj, odazivom još uvijek ne možemo biti zadovoljni, jer je za postizanje ciljeva programa potreban odaziv od najmanje 45%, što se smatra zadovoljavajućim odazivom, dok je željeni odaziv 65%, kojem i mi stremimo, kako bi se ostvarili dugoročni ciljevi Nacionalnog programa. Stoga je nužno kontinuirano ulagati maksimalne napore da se odaziv poboljša, a za njegovu uspješnu provedbu neophodan je maksimalni angažman i predanost svih zdravstvenih djelatnika uključenih u njegovu provedbu te odlična interdisciplinarna suradnja ali i uključenost ostalih sektora društva te populacije kojoj je program namijenjen. Stoga je cjelokupnu javnost, a posebno populaciju kojoj je program namijenjen, potrebno educirati o raku debelog crijeva te o Programu ranog otkrivanja raka, a posebno je važno isticati da je program namijenjen osobama koje nemaju simptome, kako bi se bolest na vrijeme otkrila. Naime, više je istraživanja utvrdilo da se ljudi ne odazivaju programu jer nemaju simptome pa smatraju da im program ranog otkrivanja nije potreban.

Stoga ako dobijete poziv za sudjelovanje u programu iz Zavoda za javno zdravstvo, odazovite se! Osobe koje nisu bile ranije uključene u Nacionalni program, najprije će dobiti Pozivno pismo/pristanak za sudjelovanje koje treba potpisati i u plaćenoj koverti vratiti u zavod kako bi vam mogli poslati test kartone. Ukoliko ste već sudjelovali u programu, odmah će vam biti upućeni test kartoni za pregled stolice na skriveno krvarenje. Uz test kartone dobit ćete i detaljne upute za testiranje, a ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno se obratite nadležnim patronažnim sestrama Doma zdravlja Čakovec ili nas možete kontaktirati osobnim dolaskom u Djelatnost za javno zdravstvo i promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije ili na besplatni telefon zavoda– 0800 200 080. Rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja.

Ako je nalaz krvi u stolici pozitivan, dobit ćete o tome pisanu obavijest, a potom i poziv za kolonoskopiju sa točnim terminom pretrage te potrebnom dokumentacijom (kupovnicom za pregled – to je uputnica, te kupovnicom za podizanje sredstva za čišćenje crijeva – Moviprep ili Plenvu, koje trebate podignuti u ljekarni). Prije toga će Vas kontaktirati medicinska sestra iz Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja našega zavoda za javno zdravstvo, kako bi vam sve detaljno objasnila te otklonila eventualne nedoumice. O pozitivnom nalazu će biti obaviješten i Vaš liječnik obiteljske medicine. Stoga je jako važno da na upitniku koji šaljete zajedno s test kartonima napišete telefon na koji vas možemo kontaktirati te da navedete tko je Vaš izabrani liječnik. Izabranom liječniku obiteljske medicine svakako se javite ako imate neke druge bolesti zbog kojih je potrebna pomoć u pripremi za kolonoskopiju, npr. ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi, ako imate šećernu bolest ovisnu o inzulinu, tešku srčanu dekompenzaciju, ako ste teško pokretni, ili pak ukoliko zbog drugih bolesti i stanja imate pitanja vezano uz pripremu za pretragu.
Ako je nalaz stolice na skriveno krvarenje bio negativan, pretragu je potrebno ponoviti za dvije godine te ćete za dvije godine ponovno dobiti kovertu s test kartonima. Nalaz možete saznati i kod liječnika obiteljske medicine te vidjeti preko sustava e-građanin.

Ukoliko želite više saznati o samom programu, pogledajte web stranicu – https://program-rakdc.com.hr/

Na kraju želim istaknuti kako je barem 30% najučestalijih sijela raka moguće spriječiti tjelesnom aktivnošću, pravilnom prehranom i održavanjem normalne tjelesne težine, a u 20 % slučajeva moguće je rano otkriti bolest (prije pojave simptoma i dok bolest još nema maligni potencijal).

ZATO – UČINITE NEŠTO ZA SEBE!
ŽIVITE ZDRAVO I ODAZOVITE SE PROGRAMU
RANOG OTKRIVANJA RAKA DEBELOG
CRIJEVA KAKO BISTE SAČUVALI SVOJ
ŽIVOT I NJEGOVU KVALITETU!

Renata Kutnjak Kiš, dr.med., koordinatorica
Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog
crijeva za Međimursku županiju