Poziv: Javnozdravstvena akcija „Pošalji uzorak, spriječi rak!“ Čakovec – Trg Republike, 16.03.2024. (subota) od 10-12h Ožujak mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Poziv:
Javnozdravstvena akcija „Pošalji uzorak, spriječi rak!“
Čakovec – Trg Republike, 16.03.2024. (subota) od 10-12h
Ožujak mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva (mjesec ožujak), Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec i ILCO društvom Čakovec, Srednjom školom Čakovec, Županijskom bolnicom Čakovec, Domom zdravlja Čakovec, Ljekarnom Čakovec te uz podršku Savjeta za zdravlje Međimurske županije, organizira javnozdravstvenu akciju pod nazivom „Pošalji uzorak, spriječi rak“!
Javnozdravstvena akcija će se održati 16. ožujka (subota) od 10-12 h na Trgu Republike u Čakovcu, s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja raka debelog crijeva te pružanja podrške oboljelim osobama. U slučaju kiše, akcija će se održati u isto vrijeme u Zgradi Scheier u Čakovcu.
Glavni je cilj akcije, kao što i sam nazovi govori, motivirati što veći broj ciljane populacije da se odazove Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji spašava živote, a namijenjen je muškarcima i ženama u dobi od 50-74 godine! Budući se rak debelog crijeva razvija sporo, primjenom metoda ranog otkrivanja (testiranje stolice na skriveno krvarenje te kolonoskopija u osoba s pozitivnim testom) moguće ga je otkriti znatno prije nego što se pojave prvi simptomi bolesti, a odstranjivanjem polipa (osobito adenoma), možemo utjecati i na smanjenje obolijevanja.
Na akciji će biti izložen veliki model debelog crijeva koji omogućuje interaktivnu interpretaciju funkcioniranja debelog crijeva i patoloških promjena na njemu. Prolaskom kroz model osobe mogu lakše shvatiti kako funkcionira kolonoskopija, pretraga koja se obavlja kod osoba koje imaju pozitivan nalaz na skriveno krvarenje u stolici u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Budući da se unutar lumena debelog crijeva nalaze promjene koje mogu izazivati skriveno krvarenje u stolici (različite vrste polipa, hemeroidi, Chronova bolest, karcinom u polipu, obiteljska polipoza, uznapredovali rak debelog crijeva), osobe koje prolaze kroz model debelog crijeva mogu razumjeti prirodu bolesti te važnost provođenja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Ako se rak debelog crijeva otkrije u ranoj fazi te se odmah pristupi liječenju, on je u više od 90% slučajeva izliječiv, odnosno, povećava se preživljenje te poboljšava kvaliteta života oboljelih osoba, a smanjuju se i ekonomski troškovi.
Iako je u Međimurskoj županiji odaziv Programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva među najvišima u Hrvatskoj od samoga početka, ipak težimo odazivu od 65%, kako bi se ostvarili ciljevi Programa, a to je smanjenje smrtnosti od raka debelog crijeva, otkrivanje bolesti u ranom stadiju kada se bolest lakše liječi te poboljšanje kvalitete života kao i produljenje preživljenja oboljelih. Odaziv programu je u zadnjem, petom ciklusu u Međimurskoj županiji iznosio 40%, odaziv na test 35% te odaziv na kolonoskopiju 97,4%.
Rak debelog crijeva na prvom je mjestu po broju novooboljelih i drugi je uzrok smrtnosti od raka u Međimurskoj županiji i u Republici Hrvatskoj. U Hrvatskoj se godišnje registrira oko 3.500 novih slučajeva raka debelog crijeva (2021. godine je bilo registrirano 3.706 novih slučajeva (2.174 slučajeva kod muškaraca i 1532 kod žena)) te više od 2.000 umrlih osoba (2022. godine umrle su 2042 osobe, 1196 muškaraca i 846 žena). U Međimurskoj županiji od raka debelog crijeva godišnje obolijeva oko 100 osoba (2021. godine je oboljela 101 osoba (64 muškarca i 37 žena)), a 50-tak osoba umire (2022. godine su od raka debelog crijeva u Međimurskoj županiji umrle 73 osobe (43 muškarca i 30 žena).
Stoga Vas pozivamo da nam se pridružite na javnozdravstvenoj akciji i obilježavanju Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva kako bismo zajedno motivirali osobe kojima je program namijenjen da se odazovu Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva te da pošalju uzorak stolice!
Zahvaljujemo Vam na suradnji te se veselimo Vašem dolasku!

Koordinatorica Programa ranog otkrivanja
raka debelog crijeva za Međimursku županiju
Renata Kutnjak Kiš, dr.med.,spec.

Ravnateljica Zavoda
prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.,spec.