Sistematski pregled djece prije upisa u 1. razred osnovne škole za školsku godinu 2024./2025.

Poštovani roditelji!

Svake godine prije upisa u 1. razred obavezno je utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta, školskog obveznika. Procjenu psihofizičkog stanja i zrelosti za školu provodi Stručno povjerenstvo osnovne škole u koje se dijete upisuje. Stručno povjerenstvo škole čini stručni suradnik škole, učitelj razredne nastave, učitelj hrvatskog jezika i liječnik specijalist školske medicine. Liječnički pregled se obavlja u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije u ambulantama školske medicine.

U prvi razred osnovne škole u školsku godinu 2024/25 upisuju se djeca rođena od 1. travnja 2017. godine do 31. ožujka 2018. godine. (više detalja pogledati  na linku  Plan upisa u prvi razred osnovne škole).

Liječnički pregled obuhvaća, osim detaljnog  kliničkog pregleda,  procjenu razvoja percepcije ,  psihičkog  te motoričkog razvoja, procjenu razvoja govora te emocionalne i socijalne zrelosti. Također se obavlja docjepljivanje djeteta prema  Programu obveznog cijepljenja u RH. Nakon obavljenog pregleda dijete će se cijepiti protiv ospica, zaušnjaka i rubeole.

Molimo vas da na pregled donesete zdravstvenu i cijepnu iskaznicu djeteta, a ukoliko se vaše dijete prati ili liječi zbog neke bolesti ili poremećaja,  molimo vas da donesete svu medicinsku dokumentaciju koje posjedujete za dijete (otpusna pisma, povijest bolesti, mišljenja logopeda, psihologa).

Također vas molimo da prije dolaska na pregled s djetetom posjetite  doktora dentalne medicine koji će pregledati vaše dijete i ispuniti obrazac „Zubna putovnica“. Ispunjenu Zubnu putovnicu donesite na naš pregled, uz ostalu potrebnu dokumentaciju.

Javite se djetetovom izabranom liječniku da ispuni Obrazac o procijepljenosti djeteta te o eventualnim alergijama i kroničnim bolestima djeteta te popunjenog donijeti prilikom dolaska na pregled. (Obrazac za printanje u PDF formatu nalazi se ispod teksta)

Nekoliko dana prije pregleda potrebno je otići u klinički laboratorij na vađenje krvi i pretragu mokraće. Mokraću možete donijeti u laboratorij u posudici koju možete nabaviti u ljekarni. Zbog određivanja ukupnog kolesterola, što je sastavni dio probira na porodičnu hiperkolesterolemiju, prilikom vađenja krvi dijete treba biti natašte, što znači da dan ranije iza 20 sati ne smije uzimati na usta ništa osim vode. Kako biste izbjegli gužvu i kontakt s bolesnim pacijentima, na vađenje krvi se javite od 8 do 9 sati.

Novost je od ove godine da se roditelji za pregled kod školske liječnice naručuju elektronskim putem pomoću linka koji će biti objavljen na stranicama škole koju će dijete upisati. Na linku se nalaze sve detaljne upute i svi potrebni obrasci koje roditelji trebaju ispuniti do dolaska na pregled kod školske liječnice.

Za sva dodatna pitanja javite se na broj telefona ili na mail:

Zrinka Zvornik Legen, dr.med./ sr. Maja Slaviček- 040/386-831; skolska1sr@zzjz-ck.hr

Marija Ivanović, dr.med./ sr. Slađana Mumlek Kornet- 040/386-836; skolska2sr@zzjz-ck.hr

Majhen Prijol, dr.med./sr. Aleksandra Biškup- 040/312-157; skolska3sr@zzjz-ck.hr

Diana Uvodić- Đurić, dr.med./ teh. Nikola Barat-040/386-830; skolska4techn@zzjz-ck.hr

  1. Link za Plan upisa 

    PLAN-UPISA-U-PRVI-RAZRED-2024-25

  2. Obrazac za izabranog liječnika/pedijatra

    Obrazac- Izabrani liječnik/pedijatar

Veselimo se susretu sa vama i vašim đakom prvakom!