Ruksak podrške

Ruksak podrške

– održano središnje županijsko obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti 2023. godine

 

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije i Školskim preventivnim programima osnovnih i srednjih škola organizirao je središnje obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti  za predstavnike osnovnih i srednjih škola 14.12.2023. od 10-12 sati u Zgradi Scheier u Čakovcu.

I ove su godine tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15.11.-15.12.2023.) u organizaciji školskih preventivnih programa u svim osnovnim i srednjim  školama naše županije organizirane brojne aktivnosti. Uz aktivnosti  usmjerene ka edukaciji o štetnosti svih sredstava ovisnosti i ovisničkih ponašanja, učenike smo ove godine nastojali motivirati i na kreiranje i dijeljenje pozitivnih poruka podrške svojim suučenicima, članovima obitelji i svim sugrađanima pod motom „Ruksak podrške“. Dio poruka bio je izložen/prikazan tijekom ovog susreta.

Ove su se godine u predložene aktivnosti uključile sve osnovne i srednje škole u našoj županiji čiji su predstavnici došli podržati i ovu središnju manifestaciju te je dvorana bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

 

Učenike i njihove voditelje u ime organizatora pozdravile su županijska pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. sc. Sonja Tošić-Grlač i zamjenica ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Diana Uvodić-Đurić, dr. med., spec. školske medicine, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti. Svojim su dolaskom podršku iskazali i predstavnici županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. sc. Elizabeta Najman Hižman i Mateja Hranjec Varga te predstavnici medija.

Program je svojim sudjelovanjem obogatila finalistica Supertalenta Chriztel Renae Aceveda, učenica 6. razreda Osnovne škole Sveti Martin dojmljivom izvedbom dviju međimurskih pjesama nakon čega je uslijedio edukativni kviz pod nazivom „Jesmo li i koliko
smo  naučili o problemima ovisnosti?“. Kviz su osmislile i vodile županijske koordinatorice školskih preventivnih programa za osnovne i srednje škole Andreja Zadravec Baranašić, dipl. soc. ped. i Jasna Brumec, dipl. soc. ped., a učenici su svojim odgovorima pokazali da su stekli nova znanja o štetnosti sredstava ovisnosti.

Nakon kviza učenici i njihovi voditelji uživali su u zanimljivoj i dinamičnoj predstavi „Mreža“ u izvedbi Teatra  Tirena iz Zagreba  koja je na jeziku mladih progovorila o negativnom utjecaju pretjeranog korištenja društvenih mreža i zdravstvenim i drugim rizicima koje to sa sobom nosi.

Kroz program nas je umješno vodila Vjera Hrlec, učenica 8. razreda OŠ Štrigova, a nakon završetka programa, učenici i njihovi voditelji razgledali su izložbu fotografija aktivnosti koje su tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti škole provodile u svojoj zajednici, te nastavili druženje uz skromni domjenak.

I ovogodišnje obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti u našoj županiji još jednom je pokazalo da uključivanje školske djece i mladih u preventivne programa koji pomažu u razvijanju vještina zauzimanja za sebe na dobar način, razvijanju samopouzdanja i učenju dobrih načina odupiranja pritisku vršnjaka, ima zaštitnu ulogu  u smanjivanju ovisničkih i drugih rizičnih ponašanja.

Zahvaljujemo Međimurskoj županiji te svim osnovnim i srednjim školama na podršci i pomoći u organizaciji ovog susreta.