Promovirana monografija „50 godina KLA „Dr. Mato Golubić“ Čakovec – liječenje i tretman alkoholizma u Međimurju“

Alkoholizam je najčešća i najstarija bolest ovisnosti koja se iskazuje vladanjem koje uključuje potrebu za alkoholom i slabu kontrolu pijenja uz razvoj ovisnosti te pojavu zdravstvenih oštećenja i socijalnih poteškoća. Jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu i kod nas. Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (Global status report on alcohol and health, WHO, 2018.) preko 3 milijuna smrti u svijetu uzrokovano je štetnom uporabom alkohola. Alkoholizam je vodeći rizični faktor za smrtnost muškaraca u dobi od 15-59 godina i treći rizični čimbenik za ukupni morbiditet i onesposobljenost. Uzrokom je gubitka velikog broja godina života zbog prerane smrtnosti i godina kvalitetnog života zbog onesposobljenosti. Procjenjuje se da u Hrvatskoj 5,1% osoba starijih od 15 godina ima ozbiljnih problema zbog štetne uporabe alkohola, a oko 3,4% osoba boluje od alkoholizma. Prema nekim procjenama u Hrvatskoj je oko 250.000 alkoholičara. Mentalni poremećaji uzrokovani alkoholom vodeća su dijagnostička kategorija u uzrocima hospitalizacija unutar skupine mentalnih poremećaja u Hrvatskoj. (Izvor podataka HZJZ: Mentalni poremećaji u RH)

Taj problem nije zaobišao ni Međimursku županiju u kojoj je alkoholizam jedan od vodećih javnozdravstvenih problema te jedan od pet izabranih zdravstvenih prioriteta. Klubovi liječenih alkoholičara su, uz Psihijatrijski odjel ŽB Čakovec i Savjetovalište za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam pri Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, jedan od najvažnijih načina tretmana alkoholizma i pružanja pomoći osobama i obiteljima u problemu.

Stoga je posebno vrijedna obljetnica kontinuiranog pedesetogodišnjeg rada KLA „Dr. Mato Golubić“ Čakovec svečano obilježavana tijekom protekle godine, a izdavanje monografije kluba, kruna je svih tih događanja. Svečanost su prelijepim repertoarom međimurskih pjesama otvorile članice ženske vokalne skupine „Pučpuljike“, a kroz program je vodila Diana Uvodić-Đurić, voditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. U ime domaćina pozdravili su Tomislav Milly, tajnik KLA „Dr. Mato Golubić“, Biserka Goričanec, predsjednica Saveza KLA Međimurja i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal. Prisutnima je prigodnim obraćanjem podršku dao međimurski župan Matija Posavec te u ime Grada Čakovca pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću David Vugrinec, a svečanosti su nazočili i pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač, predstavnik Policijske uprave međimurske te tajnica Hrvatskog saveza KLA Dušica Cesarec. Svojim su dolaskom podršku iskazali i članovi svih klubova liječenih alkoholičara iz Međimurja, te članovi KLA iz Varaždina, Koprivnice i Zagreba, te gosti iz Slovenije iz Lendave i Radenci.

Monografiju su predstavile glavna urednica Kristina Zorčec, mag. soc. rada i Diana Uvodić-Đurić, dr. med., članica uredničkog vijeća, uz sudjelovanje ostalih stručnjaka koji su pridonijeli njenoj izradi: Berta Bacinger Klobučarić, Ivan Dolenec, Biserka Goričanec, Marija Janković, Genoveva Krsnik, Renata Kutnjak Kiš, Josip Lehkec, Verica Matotek, Živko Mišević, Mladen Odić, Marina Payerl-Pal i Marija Štrok.

Glavna urednica Kristina Zorčec na kraju izlaganja zahvalila je svima koji su pomogli objavu monografije: „Iskreno hvala svim obiteljima koje su ustrajale u volji i želji da svojim primjerom pokažu da je alkoholizam bolest koju se može liječiti. Posebno zahvaljujemo svim članovima Kluba „Dr. Mato Golubić” na njihovim osobnim svjedočanstvima, pjesmama i fotografijama, a ponajviše g. Antunu Hladkiju koji je godinama prikupljao fotomaterijal, što nam je bilo od izuzetne pomoći pri izradi ove monografije. Hvala i svim našim učiteljima, stručnjacima koji su dali dio sebe u liječenju ili nekom drugom obliku tretmana alkoholizma“.

Tiskanje monografije omogućili su: Međimurska županija, Grad Čakovec, Općina Nedelišće, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Savez klubova liječenih alkoholičara Međimurja, Varaždinska biskupija i Srnec tekstil.

tekst pripremila: Diana Uvodić-Đurić

foto: Nikola Barat

Fotografije uz članak: