POZIVAMO VAS NA OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA SRCA 2013. GODINE U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI

Moto: KRENI PUTEM ZDRAVOG SRCA!

Poštovani,

 

Bolesti srca i krvnih žila danas s pravom nazivamo «ubojicama broj 1» suvremenog čovjeka, jer svake godine u svijetu odnose živote 17,3 milijuna ljudi. I Hrvatska je suočena sa velikim brojem oboljelih i umrlih osoba od srčano-žilnih bolesti. Tako je 2012. godine od tih bolesti u Hrvatskoj umrlo 24.988 osoba (M 10.855, Ž 14.133), što čini udio od 48,3% u ukupnoj smrtnosti. Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti i u Međimurskoj županiji od kojih su 2012. godine umrle 494 osobe, odnosno 41,6% od ukupnog broja umrlih te godine.

Sve su to razlozi zbog kojih je nužno intenzivirati napore u prevenciji i edukaciji stanovništva te ranom otkrivanju kardiovaskularnih bolesti, kako bi se broj oboljelih i umrlih osoba što više smanjio.

 

Učinkovitim mjerama promocije zdravlja, prevencije, ranog otkrivanja i učinkovitog liječenja kroničnih bolesti, moguće je promijeniti sliku obolijevanja i umiranja našeg pučanstva.

Glavni čimbenici rizika za kardiovaskularne bolesti su uporaba duhana, povišeni krvni tlak i povišeni kolesterol u krvi, čimbenici koji su izravno povezani s životnim stilom, prehrambenim navikama pojedinaca, kao i sa stupnjem tjelesne aktivnosti. Ostali čimbenici koji su povezani s kardiovaskularnim bolestima uključuju prekomjernu tjelesnu težinu i debljinu, diabetes melitus, prekomjernu konzumaciju alkohola i psihosocijalni stres. Zato su kardiovaskularne bolesti velikim dijelom preventabilne. SZO procjenjuje da bi umjerena istovremena redukcija krvnog tlaka, debljine, kolesterola i uporabe duhana, na populacijskoj razini, za više od pola smanjila incidenciju kardiovaskularnih bolesti.

Stoga smo pozvani da i ove godine, u povodu Svjetskog dana srca koji se na globalnom nivou obilježava pod okriljem Svjetske kardiološke federacije, a u Republici Hrvatskoj pod okriljem Hrvatskog kardiološkog društva i zaklade Hrvatska kuća srca, poduzmemo što više aktivnosti kako bismo stanovništvo upoznali sa činjenicom da se suzbijanjem najbitnijih čimbenika rizika kao što su tjelesna neaktivnost, nezdrava prehrana i pušenje, te ranim otkrivanjem povišenog krvnog tlaka i adekvatnim liječenjem, može spriječiti 80% srčanih i moždanih udara.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije uz brojne partnere i ove godine obilježava Svjetski dan srca organizacijom velikih javnozdravstvenih akcija, u gradu Čakovcu, 28.09.2013. (subota) te u gradu Prelogu 29.09.2013. godina (nedjelja).

Cilj obilježavanja Svjetskog dana srca je upoznavanje javnosti o značaju kardiovaskularnih bolesti, rizicima za nastanak srčanog udara i drugih srčano-žilnih bolesti, te motivacija i edukacija o aktivnostima koje se mogu poduzeti na putu prema zdravom srcu te duljem i boljem životu!

Stoga Vas pozivamo na sudjelovanje u obilježavanju Svjetskog dana srca u Međimurskoj županiji!

Zahvaljujemo Vam na suradnji.

Srdačan pozdrav,

Rukovoditeljica Djelatnosti za
javno zdravstvo
Renata Kutnjak Kiš, dr.med.
spec. epidemiolog

Ravnateljica Zavoda,
Marina Payerl-Pal, dr.med.
spec.medicinske mikrobiologije
s parazitologijom