Pozivamo Vas na obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa 2018. godine – akcija „Volonteri u parku“, – Čakovec, Perivoj Zrinski, 13. studenog 2018. (utorak) u 10h.

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca, Svjetski dan šećerne bolesti će se obilježiti u Perivoju Zrinski u Čakovcu 13. studenog 2018. godine provedbom aktivnosti „Volonteri u parku“. Tim će povodom biti organiziran trening aerobika na otvorenom u koji će se uključiti djeca i odgajateljice Dječjih vrtića Cipelica i Vjeverica iz Čakovca, članovi udruge „Međimurski slatkiši“, studenti Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeka u Čakovcu, umirovljenici i članovi Grupe za nordijsko hodanje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije kao i slučajni prolaznici.

U jezeru Staroga Grada u 10h, sudionici akcije će svojim tijelima iscrtati plavi krug – simbol dijabetesa (koristeći plave balone) te će zajedničkom fotografijom skrenuti pozornost na rastući problem šećerne bolesti. Nakon toga će biti organiziran trening aerobika koji će voditi prof. Ivana Nikolić iz Učiteljskog fakulteta Čakovec, a u cilju edukacije, svim zainteresiranim osobama bit će dostupni letci s porukama ovogodišnjeg Svjetskog dana dijabetesa. Sa željom da se naglasi važnost obitelji u prevenciji, ranom prepoznavanju, kontroli i liječenju šećerne bolesti, ove je godine tema Svjetskog dana šećerne bolesti „Dijabetes se tiče svake obitelji“. Stoga će edukativni letci biti podijeljeni tijekom same akcije, a bit će dostupni i u vrtićima, kako bi ih roditelji mogli ponijeti svojim kućama. Obitelj ima ključnu ulogu u usvajanju zdravih životnih navika koje su vrlo važne u prevenciji šećerne bolesti, stoga se „Volonteri u parku“ odlično uklapaju u obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti, budući je cilj aktivnosti “Volonteri u parku” organizirati aktivno provođenje slobodnog vremena za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju te očuvati životnu okolinu. U slučaju kiše, obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti će se održati u isto vrijeme u prostorima Matičnog objekta Cipelica Dječjeg vrtića Cipelica, Vukovarska 15, Čakovec.

Svjetski dan šećerne bolesti – World Diabetes Day (WDD) najveća je kampanja podizanja svijesti o šećernoj bolesti u svijetu koja se svake godine obilježava 14. studenog. Kampanju su još 1991. godine pokrenule Međunarodna dijabetička Federacija (International Diabetes Federation, IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija kao odgovor na sve izraženiji, rastući problem šećerne bolesti i opterećenje koje ona predstavlja kako za pojedince, tako i za njihove obitelji te društvo u cjelini.

U svijetu od šećerne bolesti trenutno boluje 425 milijuna ljudi, a predviđa se da će do 2040. godine taj broj porasti na čak 642 milijuna. Prema registru CroDiab, u Hrvatskoj je 2016. godine zabilježeno 284 185 osoba sa šećernom bolešću, a pretpostavlja se da preko 40 % slučajeva nije ni dijagnosticirano. Šećerna se bolest u Hrvatskoj nalazila na četvrtom mjestu ljestvice vodećih uzroka smrti (2331 umrlih) 2017. godine, s 4,4 % udjela u ukupnoj smrtnosti, a u Međimurskoj županiji na 6. mjestu (49 umrlih) s udjelom od 3.7% u ukupnoj smrtnosti. Posljednjih je desetljeća vidljiv trend porasta smrtnosti, a standardizirane stope mortaliteta u Hrvatskoj su više od onih u Europskoj regiji i EU-u.

Vjerujemo da ćete se odazvati našem pozivu, čemu se unaprijed radujemo!

 

S poštovanjem,

 

prim. Marina Payerl-Pal, dr.med. spec. medicinske mikrobiologije s parazitologijom

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije

 

Renata Kutnjak Kiš, dr. med., spec.epidemiolog

Koordinatorica Nacionalnog programa

„Živjeti zdravo“ za Međimursku županiju

 

Tomica Jakopec, dipl. novinar

Tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca

Koordinator aktivnosti „Volonteri u parku“

Fotografije uz članak: