Pozivamo Vas da se uključite u najveću europsku kampanju promocije tjelesne aktivnosti i zdravlja (NowWeMOVE) i njenog središnjeg događaja – MOVE Week 2014. godine (od 29. rujna do 05. listopada 2014.)

Pozivamo Vas da se uključite u najveću europsku kampanju promocije tjelesne aktivnosti i zdravlja (NowWeMOVE) i njenog središnjeg događaja – MOVE Week 2014. godine (od 29. rujna do 05. listopada 2014.)

 

Poštovani,

u Europi i svijetu stavlja se sve veći fokus na pandemijski rast tjelesne neaktivnosti, naročito u urbanim sredinama, gdje sedentarni način života postaje svakodnevica. Danas postoje neoborivi dokazi da cjeloživotna, svakodnevna tjelesna aktivnost unapređuje i štiti fizičko, psihičko i socijalno zdravlje kako pojedinaca, tako i cijele zajednice, neophodna je za normalan rast i razvoj djece i mladih, povećava funkcionalnu sposobnost starijih osoba i radnu produktivnost aktivnog stanovništva te smanjuje stope bolovanja i potrošnju u zdravstvu. No, unatoč tome, više od 60% svjetske populacije ne dostiže preporuke za dostatnom razinom zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Situacija u Hrvatskoj, nažalost, nije puno bolja.

  1. godine International Sport and Culture Association (ISCA) je pokrenula NowWeMOVE kampanju s vizijom postizanja novih 100 milijuna tjelesno aktivnih građana Europe do 2020. godine. Sastavni dio te kampanje je MOVE Week.

 

MOVE Week je paneuropska kampanja promocije sporta i tjelesne aktivnosti te njihovih pozitivnih učinaka na društvo i pojedinca. MOVE Week promovira bezbroj organiziranih sportskih događaja na cijelom kontinentu, a uključuje razne načine motiviranja ljudi na uključivanje u sportsko-rekreativne aktivnosti kao što su radionice, natjecanja, biciklijade, humanitarne akcije, veliki sportski događaji i sl.

Move Week je prvi puta u Hrvatskoj obilježen 2012. godine kada je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije (s brojnim partnerima iz Međimurja) bio jedini predstavnik Hrvatske u tom projektu, a okupio je 18 različitih partnera, bilo je organizirano više od 30 različitih događaja u kojima je sudjelovalo više od 1800 sudionika.  Prošle godine, u obilježavanje Move Week-a se u Hrvatskoj uz ZZJZ Međimurske županije (i još 19 partnera iz Međimuirja) uključila Udruga DRITE (udruga studenata kineziologije u stručnom i znanstvenom radu) iz Zagreba te Zagrebački savez sportske rekreacije „Sport za sve“, te smo bili 5. zemlja u Europi po postignutim rezultatima (s 97 različitih aktivnosti i 5500 sudionika te 12 uključenih gradova iz Hrvatske).

Međunarodni Olimpijski Odbor je Move Week Croatia 2013. godine uključio kao primjer dobre prakse (Case study 25) u svoj vodič za upravljanje/organiziranje “sport za sve” programima (“GET MOVING” Interactive IOC GUIDE TO MANAGING SPORT FOR ALL PROGRAMMES), koji je dostupan na :

http://www.olympic.org/documents/olympism_in_action/sport%20for%20all/spt-tk-en.pdf.

Ove godine se Move Week obilježava od 29.09.-05.10.2014. godine, a uz ISCA-u, glavni organizator za Europu je još Europska biciklistička federacija (European Cyclist´s Federation), a Europska komisija financijski podržava projekt u sklopu Erasmus + sport programa. 

Move Week je osmišljen na način da potakne pojedince, sportske udruge i organizacije, klubove, gradove i općine, institucije i cijelu zajednicu da u tjednu kretanja organiziraju što više atraktivnih događaja koji će potaknuti građane na sport i redovitu tjelesnu aktivnost promovirajući njihove pozitivne učinke na zdravlje i dobrobit društva.  Tjedan kretanja je otvoren za svakog – od malih ruralnih do velikih urbanih zajednica, od vrtića do Domova za starije i nemoćne, sportskih klubova, različitih tvrtki, škola i fakulteta, nevladinih organizacija i svakog pojedinca.

Osobe koje su u Hrvatskoj iskazale interes za sudjelovanje te planiraju organizirati neku aktivnost, istu sami prijave na http://croatia.moveweek.eu/ , koristeći pri tom upute službenog Vodiča za MOVE Week 2014 (također dostupan na web stranici Move Week Hrvatska 2014. godine), u kojem se nalaze sve važne informacije o Kampanji i i MOVE Weeku.

Za koordinaciju Move Week-a 2014. godine u Hrvatskoj su zaduženi: Nenad Borković, glavni hrvatski MOVE Week koordinator,  Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije (Renata Kutnjak Kiš, dr.med.), Zagrebački savez sportske rekreacije „Sport za sve“ (Josip Tus) i ključni MOVE agent Rekreacija.hr (Natalija Mitrić), koji su ujedno i organizatori brojnih aktivnosti.

U nastavku se nalazi popis do sada planiranih aktivnosti koje će se održati u Međimurskoj županiji te u cijeloj Hrvatskoj u sklopu Move Week-a 2014. godine. Obzirom da će se MOVE Week održati početkom mjeseca listopada, ovaj popis nije konačan, odnosno, podložan je promjenama. Promjene zavise o broju partnera i MOVE agenata koji će se u međuvremenu priključiti te o mogućim organizacijskim poteškoćama zbog složenosti koordinacije cijele kampanje. U kampanji se koristi multisektorski pristup te je uključen javni, nevladin i privatni sektor.

Pokroviteljstvo Move Week-a u Hrvatskoj su do sada potvrdili Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo zdravlja, Međimurska županija, te gradovi Čakovec, Zagreb, Prelog i Mursko Središće.

Pozivamo i Vas da se uključite (mnogi su već uključeni, što nas izuzetno veseli) u obilježavanje Move Weeka 2014. godine, tim više što su najnovija istraživanja pokazala da će današnji desetogodišnjaci živjeti 5 godina kraće od svojih roditelja, ako se svi zajedno ne pokrenemo.

Vjerujemo da ćete se odazvati našem pozivu te Vam unaprijed zahvaljujemo na suradnji!

Za dodatne informacije možete se obratiti Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije dr. med. Renati Kutnjak Kiš (renata.kutnjak-kis@zzjz-ck.hr  , tel 386-839 ) ili dipl.med.sestri Mariji Prekupec (marija.prekupec@zzjz-ck.hr, tel 386-838) ili pak nacionalnom koordinatoru na email moveweekcroatia@gmail.com ili na tel. 099 730 9093.

           

S poštovanjem,

Glavni MOVE Week koordinator u Hrvatskoj                       Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo   Međimurske županije        

     Nenad Borković                                                 Marina Payerl-Pal, dr.med.   

 

Voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo

 Renata Kutnjak Kiš, dr.med.

Fotografije uz članak: