Povodom Europskog dana svjesnosti o antibioticima u Međimurju

Europski centar za kontrolu bolesti (ECDC)  proglasio je 18.11. Europskim danom svjesnosti o antibioticima. Vezano uz taj dan provode se različite aktivnosti  od 2008. godine diljem cijele Europe, kojima  se priključila i Hrvatska.

U sklopu javne kampanje za očuvanje djelotvornosti antibiotika Interdisciplinarna sekcija za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike (ISKRA) Ministarstva zdravlja ove je godine financirala izdavanje slikovnice koja pomaže u informiranju i edukaciji djece i roditelja o antibioticima. Radi se o lijekovima koji se često i olako uzimaju, ponekad i bez konzultacije s liječnikom. Nažalost, kada nam ti lijekovi zatrebaju  bakterijske  infekcije koje ugrožavaju život, sve se češće susrećemo s bakterijama otpornim na gotovo sve raspoložive antibiotike.

19.11.2012. godine Marina Payerl-Pal, dr.med., spec.medicinske mikrobiologije  u Scheirovoj zgradi u Čakovcu je održala predavanje za odgajateljice i odgojitelje dječjih vrtića u Međimurju. Tom prilikom okupio se je velik broj odgojiteljica koje su s velikom pažnjom pratile predavanje o antibioticima  i prezentaciju slikovnice «Kako je Ješko pobijedio prehladu», koju je osmislio i uredio Sven Pal, student Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a izdao FOSS-MedRI.

Tom prilikom besplatno su podijeljenje po dvije slikovnice za svaki dječji vrtić u Međimurskoj županiji. Cilj te akcije je angažirati stručne osobe, koje sudjeluju u odgoju djece od njihovih najranijih dana, kako bi pomogli u podizanju svijesti o značaju antibiotika. Želja je kroz veselje čitanja djeci i njihovim roditeljima približiti ideju da je strpljenje i mirovanje najbitnije u liječenju virusnih infekcija dišnih puteva, koje su tako česte upravo u nadolazeće zimsko doba.

 

 

Čakovec, 22.11. 2012.                                                                      Marina Payerl-Pal, dr.med.

Fotografije uz članak: