Okrugli stol pod nazivom „Redovnim tjelesnim aktivnostima do zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovnika Međimurske županija“

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije aktivno je sudjelovao na Okruglom stolu pod nazivom „Redovnim tjelesnim aktivnostima do zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovnika Međimurske županija“ održanom 12. veljače 2022. godine u Termama Sveti Martin
U 2022. godini Međimurska županija ponosno nosi titulu Europske regije sporta, a tim je povodom u Termama Sveti Martin 11.02.2022. godine održan okrugli stol na temu „Redovnim tjelesnim aktivnostima do zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovnika Međimurske županija“, koji je organizirala Međimurska županija, Zajednica sportskih udruga i saveza Međimurske županije i Međimurski savez sportske rekreacije „Sport za sve“.
Uvodno izlaganje pod nazivom „Promicanje zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti – ulaganje u zdravlje i blagostanje stanovništva Međimurske županije“, na početku okrugloga stola održala je Renata Kutnjak Kiš dr.med., voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Predavanja su na okruglom stolu održali i tajnik ZŠUS MŽ Tomica Jakopec, tajnik Međimurskog školskog sportskog saveza Marin Horvat, tajnik MSSR „Sport za sve“ Marijan Vugrinčić, viši predavač na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu Tomislav Hublin, Branka Branilović Brnadić iz Udruge za sindrom down Međimurske županije na temu „Sport osoba s invaliditetom“ i Sara Ćuka iz Čakovečkog plivačkog kluba o iskustvu treniranja osoba s teškoćama u razvoju.
Prilikom otvaranja okrugloga stola sudionike su pozdravili predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije Mato Kljajić, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša te župan Međimurske županije Matija Posavec.
Okrugli stol organiziran je sa željom da se unaprijedi suradnja relevantnih dionika iz područja sporta, obrazovanja, zdravstva i civilnog sektora što će rezultirati širenju sportske mreže na razini županije, čime se direktno utječe na osiguravanje raznolikih sportskih sadržaja dostupnih svima.
Europska asocijacija ACES EUROPE prepoznala je kvalitetu u najmanjoj hrvatskoj županiji te je početkom studenog 2020. godine uvrstila Međimursku županiju u svoju mrežu. Međimurska županija prva je županija u Hrvatskoj koja nosi prestižan naslov Europske regije sporta i to za 2022. godinu zahvaljujući brojnim aktivnim sportašima i rekreativcima, razvijenoj sportskoj infrastrukturi, kvalitetnim sportskim programima, stručnom kadru i sportašima koji postižu vrhunske rezultate.
Spomenuti okrugli stol, prva je u nizu aktivnosti koje će se ove godine tim povodom održati u Međimurskoj županiji, a sve u cilju da se u sportsko-rekreativne programe uključi što veći broj građana svih dobnih skupina.
U prilogu je pdf izlaganja dr. Kutnjak Kiš.

Promicanje ZUTA-e, ulog u zdravlje i blagostanje stanovništva MŽ, Renata Kutnjak Kiš ZZJZ MŽ, Okrugli stol, Sv. Martin, 11.2.2022.