Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja u Čakovcu 5. travnja 2019. godine od 10-12h

Pozivamo Vas na

obilježavanje Svjetskog dana zdravlja (7. travnja) te aktivnost „Volonteri u parku“ projekta „Živjeti zdravo“

Javnozdravstvena akcija pod nazivom „Zdravlje za sve – informirajte se, donesite odluku i živite zdravo!“ će se održati na Trgu Republike u Čakovcu 5. travnja 2019. godine (petak) od 10-12h.

 

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja svake godine pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije, čime se na globalnoj razini želi ukazati na važnost određenog zdravstvenog problema s ciljem poticanja pojedinaca te društva u cjelini na poduzimanje različitih aktivnosti koje će rezultirati boljim zdravljem pojedinaca i cijele nacije. Ove godine je ponovno tema „Univerzalna zdravstvena zaštita: svatko, svugdje.“ (Universal Health Coverage: Everyone, Everywhere) jer se Svjetska zdravstvena organizacija rukovodi načelom da svi ljudi imaju pravo na najvišu razinu zdravlja.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca i Gradsko društvo Crvenog Križa Čakovec, uz sudjelovanje Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Čakovec i Udruge Međimurski slatkiši, organiziraju u povodu obilježavanja Svjetskoga dana zdravlja javnozdravstvenu akciju pod nazivom „Zdravlje za sve – informirajte se, donesite odluku i živite zdravo!“. Akcija će se održati na Trgu Republike u Čakovcu 5. travnja 2019. godine (petak) od 10-12h.

Tijekom javnozdravstvene akcije, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije će predstaviti brojne preventivne programe i aktivnosti koje provodi, s ciljem poticanja stanovništva na korištenje tih programa te tako i na unapređenje zdravlja te prevenciju različitih bolesti. Osim toga, zainteresirane će educirati o brojnim čimbenicima rizika za najučestalije kronične bolesti, a imat će prilike neke od tih rizika i prekontrolirati (provjera pokazatelja uhranjenosti – tjelesna težina, opseg struka i bokova, ITM, procjena rizika za tip II šećerne bolesti i rizika od moždanog udara (putem popunjavanja upitnika). Nakon izvršenih mjerenja i procjene rizika, sudionici će razgovarati s liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima o poželjnim vrijednostima izmjerenih parametara te će biti savjetovani o pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti i drugim čimbenicima zdravog stila života. Stručnjaci Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti priredili su niz mentalnih izazova za sve dobne skupine. Naime, mozak, baš poput mišića, traži vježbu i treba izlaganje mentalnim aktivnostima kako bi bio u dobroj formi. Mentalni izazovi pridonose očuvanju i unapređenju moždanih funkcija, time mentalnoj svježini, što je jedan od važnijih preduvjeta mentalnog zdravlja. A ne zaboravimo – mentalno zdravlje sastavni je dio općeg zdravlja.

Gradsko društvo Crvenog Križa Čakovec će u akciju uključiti Volonterske interventne timove. Oni će provoditi mjerenje krvnog tlaka, određivanje šećera u kapilarnoj krvi te radionice oživljavanja uz korištenje automatskog vanjskog defibrilatora. Osim toga, osobe svih dobnih skupina će imati priliku isprobati naočale koje simuliraju vožnju u alkoholiziranom stanju te naočale koje simuliraju stanje upotrebe nekih vrsta droga.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja održat će se prva ovogodišnja akcija „Volonteri u Parku“ tijekom koje će u Perivoju Zrinskih u Čakovcu treneri Teniskoga kluba Franjo Punčec Čakovec, svim zainteresiranim osobama, a posebno djeci vrtićke dobi, nastojati približiti ljepotu tenisa, sporta koji privlači sve više poklonika različitih dobnih skupina. U sklopu projekta “Živjeti zdravo” i aktivnosti „Volonteri u parku“, u svim županijama u Hrvatskoj od početka proljeća pa do kasne jeseni (otprilike 12x godišnje) organiziraju se različite sportske i zabavne aktivnosti, a sve u cilju aktivnog i zabavnog provođenja slobodnog vremena na otvorenom i dodatnog povezivanja osoba svih generacija, unutar sigurnog i zdravog okoliša. U Međimurskoj županiji će se i ove godine aktivnosti “Volonteri u parku” provoditi u Perivoju Zrinskih, a pripremljen je kalendar i program kroz čitavu godinu koji će koordinirati Tomica Jakopec, tajnik Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca.

U obilježavanje Svjetskog dana zdravlja će se i ove godine uključiti Hrvatska Gorska služba spašavanja – Stanica Čakovec, koja će na akciji prikazati svoj djelokrug rada, s posebnim naglaskom na preventivu.

U akciji „Zdravlje za sve – informirajte se, donesite odluku i živite zdravo!“, i ove će godine sudjelovati „Međimurski slatkiši“ – Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja, koji će predstaviti svoje djelovanje, uz podjelu promotivnih i edukativnih materijala.

U slučaju kiše, akcija će se održati u isto vrijeme u Zgradi Scheier u Čakovcu.

Vjerujemo da ćete se odazvati našem pozivu, na čemu Vam unaprijed lijepo zahvaljujemo!

Radujemo se Vašem dolasku!

Voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo                                 Ravnateljica Zavoda

Renata Kutnjak Kiš, dr.med.spec.                          prim. Marina Payerl- Pal, dr.med., spec.

Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:

87.38 kB