Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja „Međimurski cvetnjak bez duhanskog dima“

Svjetski dan nepušenja – 31. svibanj – obilježava se svake godine s ciljem osvješćivanja javnosti o štetnosti pušenja, kroz niz preventivnih aktivnosti posvećenih suzbijanju epidemije pušenja. Naime, pušenje se smatra glavnim izbježivim čimbenikom rizika za nastanak brojnih bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da preko 6 milijuna ljudi godišnje umire od posljedica pušenja, a među njima je oko 600 000 pasivnih pušača.

Ove je godine kao vodeća tema Svjetskog dana nepušenja istaknuta Zabrana oglašavanja duhanskih proizvoda, promidžbe i pokroviteljstva od strane duhanske industrije. Iako statistike pokazuju da je zabrana reklamiranja duhanskih proizvoda jedan od najučinkovitijih načina za smanjenje potražnje duhana i regrutiranje novih pušača, posebno među mladima, zamijećeno je da je svega 6% svjetske populacije u potpunosti zaštićeno od utjecaja reklamiranja duhanskih proizvoda, oglašavanja i sponzorstva. Sveobuhvatna zabrana reklamiranja istaknuta je Konvencijom o kontroli duhanskih proizvoda, pa WHO pokušava potaknuti odgovorne u svijetu na njeno provođenje u praksi. Obzirom da se u razvijenim zemljama zapaža trend smanjenja broja pušača, duhanska industrija sve češće kao svoju ciljnu populaciju za regrutiranje novih pušača odabire mlade te je nužno preventivne aktivnosti usmjeriti u svrhu njihove zaštite.

Uz donošenje i provođenje pozitivnih zakonskih mjera koje zabranjuju pušenje u javnim zatvorenim prostorima, povisuju cijene cigaretama te zabranjuju prodaju cigareta mladima, kao i reklamiranje duhanskih proizvoda, smatramo izuzetno važnim uključivanje djece i mladih u preventivne programe i edukaciju o rizicima korištenja duhana. Stoga su i ovogodišnje aktivnosti u našoj županiji organizirane u tom pravcu.

Tako je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije organizirao ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana nepušenja sa već tradicionalnom suradnjom sa Školskim preventivnim programom i sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec, te pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Ove godine su nam se u obilježavanju ovog značajnog datuma pridružili i djelatnici Međimurske prirode i Udruga pčelara Međimurske županije „Agacija“. Aktivnosti u okviru obilježavanja Svjetskog dana nepušenja provodile su se pod sloganom “Međimurski cvetnjak bez duhanskog dima“ , čime je temi nepušenja pridan i ekološki značaj.

Početkom svibnja otvoren je likovni natječaj na spomenutu temu za učenike šestih razreda svih osnovnih škola u Međimurju. Na natječaj odazvalo se 20 osnovnih škola. Birani su najbolji radovi, što je bila ugodna zadaća Komisije u sastavu: Mihail Mihajlov, prof,Marina Payerl-Pal, dr.med, Andreja Zadravec Baranašić, dipl. soc. ped, Renata Kutnjak Kiš, dr.med. i Diana Uvodić-Đurić, dr.med. Autori tri rada koji su procijenjeni kao najuspješniji su:

  1. Dora Križnik i Ena Gunc, 1. Osnovna škola Čakovec
  2. Nikol Kordić, Osnovna škola dr. Vinka Žganca Vratišinec
  3. Adela Pašić, Osnovna škola Domašinec

posebna nagrada zbog izuzetne likovne izvedbe :

  • Emilija Martinec, Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu

Sâm događaj obilježavanja Svjetskog dana nepušenja upriličen je 29.05.2013.(srijeda) u 11 sati u Centru za posjetitelje Međimurske prirode Križovec, na Trgu međimurske prirode 1. Tom prilikom otvorena je izložba svih likovnih radova koji su sudjelovali na likovnom natječaju, na ranije spomenutu temu „Međimurski cvetnjak bez duhanskog dima“. Događaju su nazočili učenici koji su sudjelovali u natječaju , njihovi mentori, koordinatori Školskih preventivnih programa, te predstavnici svih uključenih dionika – organizatora i pokrovitelja. Uz razgledavanje izložbe likovnih radova učenika, za sve prisutne je Mihaela Mesarić, prof, predstavnica Međimurske prirode, održala predavanje pod nazivom „ Nepušenjem pridonesimo zaštiti prirode Međimurja“. Za sve prisutne u suradnji s Udrugom pčelara „Agacija“ organizirano je i razgledavanje izložene pčelarske opreme i razgledavanje Centra za posjetitelje. Svim učenicima koji su sudjelovali u likovnom natječaju podijeljene su pohvalnice, dok su učenici najboljih radova nagrađeni prigodnim ekološko-likovnim darovima. Prvonagrađeni rad poslužio je kao predložak za izradu edukativnog plakata, izradu kojeg je svojim sredstvima financirala Županijska liga protiv raka Čakovec. Plakat je tom prilikom i predstavljen, te je iskorištena prilika da se distribuira u sve škole i institucije koje su svojim djelokrugom rada vezane uz zdrave stilove života.

 

Diana Uvodić-Đurić, dr.med.
Berta Bacinger Klobučarić, prof. psihologije

Fotografije uz članak: