Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama 21.06.2011.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1987.g. proglasila 26.lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama želeći time ukazati sveukupnoj javnosti na problem zlouporabe sredstava ovisnosti.
Prilika je to da se progovori o jednom od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice jer se radi o zadiranju u zdravlje dijela populacije na koju smo najosjetljiviji, a to su djeca i mladi.

U našoj županiji ovaj je  dan obilježen u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, a u suradnji s   visokoškolskim ustanovama naše županije.

U kantini Međimurskog veleučilišta   21.06.2011. od 15-17 sati održana  je promotivna akcija s ciljem informiranja studenata o štetnosti sredstava ovisnosti pod ovogodišnjim  motom  „Ne toni u ovisnost-zaslužuješ bolje“, a ista se akcija ponovila i na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek u Čakovcu 28.06.2011. od 10-12 sati.
Bila je to prilika da se studente još jednom  informira o službama ZZJZ Međimurske županije koje se bave zaštitom zdravlja mladih i u kojima mogu potražiti pomoć za sebe ili svoje prijatelje, a također i da ih se pozove na aktivnu suradnju u suzbijanju ovog problema.

Od 1978. godine u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo vodi se Registar osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga koji prati sve podatke o osobama liječenim zbog zlouporabe droga u zdravstvenom sustavu kao i podatke o uzrocima smrti umrlih ovisnika.
U našoj je županiji tijekom 2010. godine zbog zlouporabe i/ili ovisnosti o drogama bilo liječeno 106 osoba od kojih je 83 ovisno o opijatima. 17 osoba liječeno je zbog ovisnosti i/ili zlouporabe marihuane te 1 osoba ovisna o sedativima.
Po prvi puta se na liječenje javilo 16 osoba, a tijekom 2010. zabilježena je smrt jedne osobe liječene zbog ovisnosti o opojnim drogama.
Važno je napomenuti da je  po broju liječenih ovisnika   naša županija u samom hrvatskom prosjeku.
Iako je rad s ovisnicima i njihovo liječenje neizostavni dio borbe protiv zlouporabe droga, ne smijemo zaboraviti da borba protiv droge mora započeti puno prije dolaska u bolnicu ili bilo kojeg oblika  izvanbolničkog liječenja. Izuzetno je rijetka pojava da se put u ovisnost započne nekom od ilegalnih droga. Prekomjerno pijenje alkohola i pušenje u mladih najčešće su onaj prvi korak ka drugim oblicima rizičnih ponašanja pa tako i eksperimentiranju s ilegalnim sredstvima ovisnosti.
Neophodan je edukativni preventivni rad s mladima i njihovim roditeljima na usvajanju znanja o štetnosti sredstava ovisnosti i usvajanja zdravih stilova života te je i ova akcija zamišljena u skladu s tim nastojanjima.

Fotografije uz članak: