Obilježavanje Dana Sv. Blaža i predstavljanje Kluba laringektomiranih te ostalih Klubova Županijske lige protiv raka Čakovec

Sveti Blaž, biskup, svetac i mučenik je zaštitnik oboljelih od bolesti grla te Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec organizira u Međimurskoj županiji već petu godinu za redom obilježavanje “Blaževog”, ove godine u suradnji s župom Sv. Jakoba apostola iz Preloga.

 

Cilj je obilježavanja dana Svetog Blaža:

– senzibiliziranje javnosti za potrebe laringektomiranih osoba

– upoznavanje s radom Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec

– ukazivanje na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka grla

 

Tim povodom organiziramo u:

1)   srijedu, 03.02.2016. godine od 17,30-18,30h u Pastoralnom centru bl. A. Stepinca u Prelogu edukativno-humanitarnu akciju pod nazivom “Zajedno smo jači i glasniji” tijekom koje će se predstaviti rad Kluba laringektomiranih, a prodavat će se jabuke i drugi prigodni predmeti koje su izradili članovi Kluba laringektomiranih

2)   isti dan u 18,30 sati u Crkvi Sv. Jakoba apostola u Prelogu, bit će održana Sveta Misa i blagoslov grla

 

Jabuke zajedno s edukativnim i promidžbenim materijalom Kluba laringektoriranih i ostalih klubova županijske lige protiv raka Čakovec će biti stavljene u platnene ekološke vrećice koje će izraditi Udruga građana Gardruža iz Gardinovca i tvrtka “Novaković d.o.o.” Gardinovec, dok će članovi Društva naša djeca Prelog, zajedno sa svojim mentoricama Marijom Grabant i Kristinom Najman, izraditi jabuke na kolaž papiru na kojima će biti pozitivne poruke o važnosti prevencije raka grla kao i važnosti podrške oboljelim osobama. Jabuke s pozitivnim porukama ćemo privezati na platnene vrećice. U akciju će se uključiti i Caritas Župe Sv. Jakoba Prelog. Svima im od srca zahvaljujemo!

 

Klub laringektomiranih Međimurske županije je osnovan u sklopu  Županijske lige protiv raka Čakovec 1998. godine, a okuplja osobe operirane od raka grla, članove njihovih obitelji te zdravstvene djelatnike. Laringektomirani su osobe kod kojih je odstranjen grkljan i dio neuromuskularnih struktura vrata. Te osobe više ne dišu na nos, već na otvor u donjem dijelu vrata – traheostomu. Zbog toga nastaju mnogobrojne poteškoće, a jedna od posljedica s kojom se laringektomirane osobe vrlo teško nose je gubitak glasnog govora. Stoga je govorna rehabilitacija jedan od najvažnijih segmenata rehabilitacije koju moraju proći laringektomirane osobe.

Govorna rehabilitacija, nažalost, nije jednako dostupna bolesnicima u cijeloj Hrvatskoj. Zato Hrvatska zajednica laringektomiranih osoba već dugi niz godina u Talasoterapiji u Crikvenici organizira Simpozije, Međunarodne susrete laringektomiranih osoba i Intenzivne seminare nadomjesnog govora i psihoonkološke potpore laringektomiranih.  Financijska sredstva prikupljena tijekom ove akcije utrošit ćemo za odlazak članova kluba na već spomenutu rehabilitaciju.

 

Stoga pozivamo sve zainteresirane osobe, a posebno osobe operirane od raka grla, članove njihovih obitelji te zdravstvene djelatnike da nam se pridruže u akciji „Zajedno smo jači i glasniji“ te kupe po jednu jabuku (ili druge prigodne proizvode) koje ćemo prodavati u Pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca te ispred Crkve, kako bi pomogli uspješnoj rehabilitaciji i resocijalizaciji laringektomiranih osoba. Ujedno Vas pozivamo na blagoslov grla i Svetu misu.

 

Tijekom same akcije u Pastoralnom centru te kroz neformalno druženje nakon Svete mise, moći ćete dobiti brojne informacije o djelovanju Kluba laringektomtranih.

 

Jabuke za akciju “Zajedno smo jači i glasniji” donirali su: Agromeđimurje d.d. Čakovec , Adrijan Horvat iz Čakovca, Mihalic Kristijan i Hižman Bernarda. Od srca im zahvaljujemo.

Isto tako najljepše zahvaljujemo prečasnom Antunu Hoblaju, župniku i dekanu Donjomeđimurskog dekanata te Karlu Šimeku, župnom vikaru kao i Caritasu Župe Prelog na pomoći u realizaciji obilježavanja Dana Sv.Blaža.

 

O djelovanju Kluba laringektomiranih:

Sastanci kluba laringektomiranih se održavaju svake 1. srijede u mjesecu u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, u vremenu od 09-10 sati. Sastanke redovito posjećuje 15-tak laringektomiranih osoba i njihovih partnera (od 21 trenutno učlanjene osobe). Dobro rehabilitirani članovi kluba i zdravstveni djelatnici pružaju podršku novopridošlim članovima, kako bi se što prije i lakše vratili u svoju obiteljsku i radnu sredinu te cjelokupnu zajednicu. Članovi kluba sudjeluju u mnogim aktivnostima Hrvatske zajednice laringektomiranih (međunarodni susreti, stručni simpoziji, glasovna rehabilitacija), posjećuju druge klubove iz Republike Hrvatske i inozemstva, te sudjeluju u ostalim manifestacijama koje organizira Županijska liga protiv raka Čakovec.

Stoga pozivamo osobe operirane od raka grla, članove njihovih obitelji, zdravstvene djelatnike i ostale zainteresirane osobe da se uključe u rad našeg kluba.

 

Radujemo se Vašem dolasku i podršci,

Predsjednik Kluba larigektomiranih Čakovec – Franjo Blažić

 

Tajnica Županijske lige protiv raka                  Predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec

Irena Šestak, prof.                                          prim. Hussein Saghir, dr.med.

Fotografije uz članak: