Obavijest o cijepljenju protiv sezonske gripe

Ove godine HZJZ  je osigurao 320 000 doza sezonskog cjepiva protiv gripe ( ukupno za RH) .

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije je preuzeo cjepivo protiv sezonske gripe od  ukupno 9 480 doza te će se cjepivo odmah distribuirati  izabranim liječnicima.

Redovito sezonsko cijepljenje protiv gripe najučinkovitiji je način zaštite od gripe. Time se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija gripe a i manje je opterećenje u ambulantama obiteljske medicine.

Cijepljenje protiv sezonske gripe u našoj županiji počinje u srijedu, 07.11.2018. godine kada i službeno započinje ovogodišnja kampanja cijepljenja  protiv sezonske gripe u Hrvatskoj te se kao i do sada, sve osobe za koje je cijepljenje namijenjeno, mogu  cijepiti primarno kod svog izabranog liječnika, te u Djelatnosti za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je  ove godine osigurao cjepivo protiv gripe od proizvođača : Abbott Biologicals B.V., Olst, Nizozemska , zaštićenog imena  Influvac.

Cjepivo sadrži sojeve virusa preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove:

  • A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-sličan soj;
  • A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2)-sličan soj;
  • B/Colorado/06/2017-sličan soj (B/Victoria/2/87 linija).

 

Sukladno Naputku HZJZ-a  cjepivo je preporučeno osiguranim osobama HZZO-a:

-osobe životne dobi 65 godina i starije,

-štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika( bez obzira na dob, uključujući i djecu),

-pacijenti s kroničnim oboljenjima,posebice oboljenjima srca i pluća,uključujući i djecu ,a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom ( cistična fibroza,kronična astma,pronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma( uključujući dijabetes mellitus),kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava  (uključujući HIV infekciju),

-djeca i adolescenti ( 6 mj. do 18 god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu),

-u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti ( kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti ( uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.

-djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika,

-zdravstveni djelatnici,

-trudnice

Kategorije za koje je cijepljenje protiv gripe besplatno (prema dopisu HZZO-a):

-osobe starije od 65 godina,

-kronični bolesnici ( srčani,plućni,bubrežni,dijabetičari i transplantirani)

-zdravstveni radnici

 

S poštovanjem,

Rukovoditelj Djelatnosti :                                                          Ravnateljica Zavoda:

Višnja Smilović, dr.med.                                                   Prim. Marina Payerl-Pal,dr.med.

spec. epidemiolog                                              spec.med.mikrobiologije s parazitolologijom