Mjesec listopad posvećen je borbi protiv raka dojke, stoga ovom prigodom ponovno naglašavamo važnost odaziva Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke!

Mjesec listopad posvećen je borbi protiv raka dojke, stoga ovom prigodom ponovno naglašavamo važnost odaziva Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke!

Informirajte se na besplatnom telefonu 0800 200080!

Mjesec listopad u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te rano otkrivanje i liječenje raka dojke. Sve je počelo prije gotovo tridesetak godina, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje brojne zemlje svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se povećao broj izlječenja. Županijska liga protiv raka Čakovec i Klub žena Nova nada, u suradnji s brojnim zdravstvenim ustanovama i djelatnicima te uz podršku medija, Srednje škole Čakovec i drugih odgojno – obrazovnih ustanova kao i podršku regionalne i lokalne samouprave već dugi niz godina obilježava Dan ružičaste vrpce i cijeli listopad, sa željom pružanja podrške oboljelim ženama te pozivom za sudjelovanje u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke.

Rak dojke je prvo sijelo raka među ženama u Hrvatskoj i u Međimurskoj županiji pa je važno poticati žene da vode brigu o svom zdravlju te da se odazivaju preventivnim pregledima i programima kroz koje se nastoji rak dojke otkriti u ranoj fazi jer su stope preživljenja tada bolje, bolje su mogućnosti liječenja i bolja je kvaliteta života oboljelih žena. U Hrvatskoj je 2018. godine rak dojke bio otkriven kod 2.845 žena, a u Međimurskoj županiji kod 55 žena, a 2020. godine su u Hrvatskoj 722 žene umrle od raka dojke, a 2019. godine u Međimurskoj županiji od raka dojke umrlo je 15 žena. Već nekoliko godina za redom se smrtnost od raka dojke u Republici Hrvatskoj i u Međimurskoj županiji smanjuje.

Mamografski pregled dojke ja za žene u dobi iznad 40 godina najznačajnija i nezamjenjiva slikovna dijagnostička metoda u otkrivanju malignih bolesti dojke ranih stadija jer otkriva rak dojke u razdoblju od jedne do tri godine prije no što ga žena može sama napipati, a također otkriva rak koji je premalen da bi se našao kliničkim pregledom. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena. Stoga je Ministarstvo zdravstva RH još 2006. godine pokrenulo provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji je namijenjen ženama u dobi od 50-69 godina, a uključuje mamografski pregled dojki svake dvije godine. Ciljevi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15 – 30 %, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Svake dvije godine u okviru programa probira na mamografski se pregled pozivaju žene u dobi od 50 do 69 godina.

Do sada je završeno šest ciklusa pozivanja žena na mamografski pregled, a sedmi je u tijeku. Odaziv programu je u Međimurskoj županiji u svih šest ciklusa bio među najvišima u Hrvatskoj. Šesti ciklus je započeo u veljači 2019. godine, a završio je krajem veljače 2021. godine, a uključio je žene rođene od 1950. do 1969. godine. Odaziv u šestom krugu je iznosio 75%, a mamografski pregled je obavilo 10.759 žena. Sedmi ciklus provedbe programa je započeo početkom ožujka ove godine, a uključuje žene rođene od 1952. – 1971. godine. U 7. krugu su do sada pozivi u Međimurskoj županiji poslani ženama rođenim 1970., 1967., 1968., 1965., 1971. i 1952. godine, a do kraja ove godine pozivi će biti upućeni i ženama rođenim 1954. godine, 1963. i 1964. godine. Iako je u Međimurskoj županiji odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke među najvišima u Hrvatskoj, čemu su zasigurno pridonijele i akcije obilježavanja Dana ružičaste vrpce, koristimo prigodu da Vas i tijekom ovogodišnjeg mjeseca listopada pozovemo da vodite računa o svome zdravlju i zdravlju svojih dojki te da i nadalje redovito odlazite na mamografske i druge preglede jer se više od 90 % bolesnica s rakom dojke može izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ako se bolest uspješno liječi. Petogodišnje preživljenje u tom slučaju iznosi 96%.