Mjesec borbe protiv ovisnosti 2012.

U okviru obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti,13.12.2012. u 12,00 sati u Schiererovoj zgradi u Čakovcu održan je susret učenika osmih razreda, njihovih učitelja, ravnatelja i voditelja školskih preventivnih programa.

Tema ovogodišnjeg skupa bila je „Ovisnost o klađenju i kocki u mladih“, a izložila ju je Berta Bacinger Klobučarić, profesorica psihologije iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

I ove godine završno obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti u kojem su se odradile brojne preventivne aktivnosti, održano je u zajedničkoj organizaciji Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije, Školskih preventivnih programa Međimurske županije i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Problematika vezana na igranje na sreću, kao i sve učestaliji razvoj ovisnosti o kockanju i klađenju, postaje sve uočljiviji problem i među djecom i mladima i u našoj županiji pa smo se ove godine u okviru obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti odlučili više progovoriti o toj temi.

Svim osnovnim školama upućen je poziv za sudjelovanje u Literarnom natječaju „Ovisnosti o klađenju i kocki u mladih“. Na natječaj se odazvalo 12 osnovnih škola s ukupno 31 literarnim radom, a između svih vrijednih radova, komisija u sastavu: Sanja Jerosimić, profesorica hrvatskog jezika, Berta Bacinger Klobučarić, psihologinja, Andreja Zadravec Baranašić, socijalna pedagoginja i Diana Uvodić-Đurić, liječnica specijalist školske medicine, odabrala je tri rada koji su nagrađeni kao najuspješniji. To su:

„U kladionice se ulazi vedra lica, a izlazi tmurna. A onda?“
Maja Horvat, 8.b,Osnovna škola Mursko Središće, mentor: Ivan Leček;

„Upereni pogledi“
Anja Trstenjak, 8.r., Osnovna škola Gornji Mihaljevec; mentor: Lidija Novak Levatić, prof.;

„Pokleknuti ili suprostaviti se izazovu“
Martina Novak, 8.a, Osnovna škola Štrigova, mentor: Renata Golenko.

Svim učenicima koji su sudjelovali u natječaju podijeljene su pohvalnice koje su, kao i nagrade najuspješnijim učenicama i školama, podijelili zamjenik župana i predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije Matija Posavec, dipl. ing. i županijska koordinatorica školskih preventivnih programa Andreja Zadravec Baranašić.

Za svaku školu pripremljen je cd na kojem je zabilježen edukativni tekst o ovisnosti o igrama na sreću kojeg su pripremile Jelena Wranna Kovač, dip. soc. pedagoginja i Berta Bacinger Klobučarić, prof., kako bi i učenici koji nisu sudjelovali na ovogodišnjem skupu, mogli pročitati u uvodu i naučiti nešto više o toj vrsti ovisničkog ponašanja. Na cd-u su zabilježeni i svi literarni radovi kako bi učenici mogli čitati što o tome misle i kako o tome pišu njihovi vršnjaci.

Tekst priredila:
Diana Uvodić-Đurić, dr.med.

Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
Mjesec borbe protiv ovisnosti 2012
244.21 kB