Godišnje izvješće o izvršenim obveznim imunizacijama u 2019. godini

Dosadašnja provedba Nacionalnog programa obveznog cijepljenja u Hrvatskoj postigla je izvrsne uspjehe u suzbijanju zaraznih bolesti. Za održavanje povoljnih učinaka ove najučinkovitije masovne preventivne mjere nužan je daljnji nastavak tog rada.

Iz godišnjeg izvješća o obveznim imunizacijama za 2019. godinu je ponovno vidljivo da smo uspjeli osigurati još uvijek visoke cjepne obuhvate za većinu primovakcinacija i revakcinacija te smo ponovno uspjeli zajedničkim dodatnim aktivnim pristupom zadržati postotak obuhvata primovakcinacije protiv ospica, rubele i zaušnjaka iznad 95 %.

Svim sudionicima koji su uključeni u realizaciju Programa cijepljenja- liječnicima, medicinskim sestrama, sanitarnim inženjerima i tehničarima, patronažnim sestrama, potrebno je zahvaliti za sve povoljno učinjeno: od donošenja Programa i plana, preko nabavke i osiguranja ravnomjerne opskrbe cjepivima, samog cijepljenja te na kraju evaluacije učinka stalnom kontrolom procijepljenosti i praćenjem stanja pobola od bolesti protiv kojih se cijepi.

Stručni komentar o izvršenim obveznim imunizacijama 2019.g sa tablicom nalazi se u nastavku članka u PDF datoteci.

Rukovoditeljica Djelatnosti za epidemiologiju

Višnja Smilović,dr.med spec.epidemiologije

 

Datoteke uz članak: