Godišnje izvješće o izvršenim obveznim imunizacijama u 2018. godini

Dosadašnja provedba Nacionalnog programa obveznog cijepljenja u Hrvatskoj postigla je izvrsne uspjehe u suzbijanju zaraznih bolesti. Za održavanje povoljnih učinaka ove najučinkovitije masovne preventivne mjere nužan je daljnji nastavak tog rada.

Tablice pokazuju da se u Međimurskoj županiji i u 2018. godini nastavlja trend povoljnih rezultata provedbe imunizacija. U grafovima smo prikazali kretanje obuhvata obveznim imunizacijama od 2016.-2018. godine.

Iz godišnjeg izvješća o obveznim imunizacijama za 2018. godinu je ponovno vidljivo da smo zajedničkim radom uspjeli osigurati još uvijek visoke cjepne obuhvate za većinu primovakcinacija i revakcinacija te smo ponovno uspjeli zajedničkim dodatnim aktivnim pristupom zadržati postotak obuhvata primovakcinacije protiv ospica, rubele i zaušnjaka iznad 95 %.

Za sve povoljno učinjeno, potrebno je zahvaliti svim sudionicima provedbe cijepljenja – liječnicima , medicinskim sestrama , patronažnim sestrama i svima drugima koji su uključeni u realizaciju Programa, od donošenja programa i plana, preko nabavke i osiguranja ravnomjerne opskrbe cjepivima, do samog cijepljenja uz posebnu pozornost na eventualne nuspojave cijepljenja i na koncu evaluacije učinka stalnom kontrolom procijepljenosti a posebno praćenjem stanja pobola od bolesti protiv kojih se cijepi.

Stručni komentar o izvršenim obveznim imunizacijama 2018.g sa tablicom i grafikonima nalazi se u nastavku članka u PDF datoteci.

Rukovoditeljica Djelatnosti za epidemiologiju

Višnja Smilović,dr.med

spec. epidemiologije

 

Datoteke uz članak: