Godišnje izvješće o izvršenim obveznim imunizacijama u 2017.godini

U navedenim tablicama prikazani su podaci o najvažnijim rezultatima provedbe obveznog Programa cijepljenja  u Međimurskoj županiji – jedne od najopsežnijih i najvrijednijih preventivnih zdravstvenih akcija u cijeloj Hrvatskoj.

Dosadašnja provedba Nacionalnog programa obveznog cijepljenja u Hrvatskoj postigla je izvrsne uspjehe u suzbijanju zaraznih bolesti. Za održavanje povoljnih učinaka ove najučinkovitije masovne preventivne mjere nužan je daljnji nastavak tog rada.

Tablice pokazuju da su u Međimurskoj županiji  u 2017. godini rezultati provedbe povoljniji nego prošle godine.

Analiza postotaka obuhvata osoba predviđenih za cijepljenje u 2017.godini pokazuje da  je kod prve revakcinacije DTP-om obuhvat  94,42% a prošle godine je bio  94,33 % te kod druge revakcinacije DTP-om (u 6. godini života) 89,77 ipak značajno bolje nego prošle godine kada je bila samo 79,93 % (što je još uvijek ispod zakonom propisanih 95%).

Kod primovakcinacije protiv ospica, rubele i zaušnjaka i ove godine je obuhvat iznad zakonom propisanog te čini 96,84 % što je više nego u 2016. godine ( 96,50%) a sve dodatnim angažmanom i organiziranjem dopunskog cijepljenja od strane Djelatnosti za epidemiologije i liječnika cjepitelja.

Za  sve povoljno učinjeno, potrebno je zahvaliti  svim sudionicima provedbe cijepljenja – liječnicima, med.sestrama, patronažnim sestrama i svima drugima koji su  uključeni u realizaciju Programa, od  donošenja  programa i plana, preko nabavke i osiguranja ravnomjerne  opskrbe cjepivima, do samog cijepljenja uz posebnu pozornost na eventualne nuspojave cijepljenja i na koncu evaluacije učinka stalnom kontrolom procijepljenosti a posebno praćenjem stanja pobola od bolesti protiv kojih se cijepi.

 

Stručni komentar o izvršenim obveznim imunizacijama 2017.g sa tablicom nalazi se u nastavku članka u PDF  datoteci.

 

 

Rukovoditeljica Djelatnosti za epidemiologiju

Višnja Smilović,dr.med

spec. epidemiologije

Datoteke uz članak: