Europski tjedan sporta i tjelesne aktivnost

Sa željom da partnerima u provedbi obilježavanja Europskog tjedna sporta i tjelesne aktivnosti (01.-07.10.2012. godine) u Međimurskoj županiji, osobno zahvalimo na angažmanu vezanom uz obilježavanje ove značajne međunarodne javnozdravstvene inicijative te sa ciljem razmjene dragocjenih iskustava, danas (15.10.2012. godine) je u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije održan skup pod nazivom “Gradimo mostove suradnje kroz promociju sporta i tjelesne aktivnosti”. Neposredno prije ovog skupa, sretnim dobitnicima nagradnog natječaja “Pješke ili biciklom na posao 2012. godine” dodijeljene su nagrade u prisutnosti organizatora natječaja, sponzora i partnera u provedbi Tjedna kretanja.

Na skupu su partneri prezentirali brojne aktivnosti koje su organizirali u sklopu Tjedna kretanja u svojim ustanovama, udrugama, gradovima i općinama… te su izrazili svoje zadovoljstvo sudjelovanjem, a svi su također istaknuli zadovoljstvo korisnika sudjelovanjem u organiziranim akcijama. Predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, koji je bio koordinator aktivnosti u Međimurskoj županiji, podijelili su zahvalnice svim partnerima te su im u svoje ime kao i u ime Međunarodne asocijacije Sport i kultura, koja je bila glavni inicijator Tjedna kretanja, zahvalili na iznimnom angažmanu te su istaknuli kako se nadaju da će i nadalje surađivati na ovom ili sličnim programima koji imaju za cilj promoviranje sporta i tjelesne aktivnosti te zdravog stila života.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Čakovec, 15.10.2012. godine

Europski tjedan sporta i tjelesne aktivnosti – 01.-07.10.2012. godine

Na inicijativu Međunarodnog udruženja Sport i kultura (ISCA-International Sport and Culture Association), ove se godine od 01.-07. listopada po prvi puta obilježavao Tjedan kretanja, odnosno Europski tjedan sporta i tjelesne aktivnosti pod motom: „100 milijuna više Europljana aktivnih u sportu i tjelesnoj aktivnosti do 2020. godine“.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije se s velikim veseljem uključio u obilježavanje Europskog tjedna kretanja, jer smo svjesni kako su sport i tjelesna aktivnost neophodni faktori zdravog stila života i veliki potencijal za jačanje socijalnih mreža u zajednici.

Stoga koristimo svaku priliku da pridobijemo čim više suradnika koji promiču vrijednosti sporta i tjelesne aktivnosti. Tako smo uspjeli potaknuti dječje vrtiće, gradove i općine, Turističke zajednice, nevladine udruge, sportske klubove i odgojno-obrazovne ustanove da se uključe u obilježavanje Europskog tjedna kretanja – ukupno 18 različitih subjekata, te smo svi zajedno organizirali preko 30 različitih sportsko-rekreativnih događaja za osobe svih dobnih uzrasta, u kojima smo okupili više od 1.600 sudionika. Obilježavajući Europski tjedan sporta i tjelesne aktivnosti, željeli smo ohrabriti svakog pojedinca u naporima da usvoji zdravi stil života. Uz zdravstvene dobrobiti, kroz organizirane aktivnosti posebno se željela istaknuti socijalna dimenzija sporta i tjelesne aktivnosti.

Tako smo uvjereni da su aktivnosti u sklopu obilježavanja Europskog tjedna sporta i tjelesne aktivnosti pridonijele sklapanju novih prijateljstava, povećanju članstva različitih klubova, podizanju samopouzdanja pojedinaca te učvršćivanju socijalnih mreža u zajednici. Kroz sve te ciljeve, vjerujemo da smo u konačnici doprinijeli povećanju broja Europljana kojima će sport i tjelesna aktivnost postati redovita navika.

Prezentacije svih održanih aktivnosti u sklopu Europskog tjedna kretanja u Međimurskoj županiji i u jednom dječjem vrtiću iz Zagreba koji nam se priključio, dostupne su na web stranicama Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije – www.zzjz-ck.hr

U obilježavanje Europskog tjedna sporta i tjelesne aktivnosti uključili su se u Međimurskoj županiji (i jedan dječji vrtić iz Zagreba):

DJEČJI VRTIĆ KOTORIBA

CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE ČAKOVEC

DJEČJI VRTIĆ “POTOČNICA” MALA SUBOTICA

UDRUGA SPORTSKE REKREACIJE “SPORT ZA SVE” MALA SUBOTICA

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO MEĐIMURSKE ŽUPANIJE I KNJIŽNICA “NIKOLA ZRINSKI” ČAKOVEC

GRAD PRELOG I TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA PRELOGA

DJEČJI VRTIĆ “RIBICA”ŽABNIK, SVETI MARTIN NA MURI

GRAD MURSKO SREDIŠĆE I TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA MURSKO SREDIŠĆE

UDRUGA SPORTSKE REKREACIJE „SPORT ZA SVE“ MURSKO SREDIŠĆE

KLUB LARINGEKTOMIRANIH ŽUPANIJSKE LIGE PROTIV RAKA ČAKOVEC

FITNESS KLUB “ATOM ANT” PODTUREN

DJEČJI VRTIĆ “IVANE BRLIĆ MAŽURANIĆ” ZAGREB

OPĆINA PRIBISLAVEC

UDRUGA GRAĐANA “GARDRUŽA” GARDINOVEC

KLUB MLADIH GARDINOVEC

UDRUGA ŽENA GORNJI HRAŠĆAN

 

Svima iskreno zahvaljujemo na velikom angažmanu koji su uložili kako bi obilježavanje Europskog tjedna sporta i tjelesne aktivnosti bilo izuzetno uspješno!

 

U Tjedan kretanja uključile su se 23 zemlje diljem Europe, od Francuske i Velike Britanije, pa do Makedonije i Bugarske, koje su organizirale preko 100 različitih događaja i puno više aktivnosti, od aktivnosti s malim brojem uključenih osoba pa do najvećeg događaja u Kopenhagenu gdje je u trkačkoj utrci sudjelovalo više od 20.000 ljudi.

Tjedan kretanja je dio velike kampanje pod nazivom „Krećimo se sada“ (NOW WE MOVE) koju je pokrenula ISCA – Međunarodno udruženje Sport i kultura zajedno sa brojnim partnerima i u suradnji sa fondacijom Coca-Cole i Eurosportom.

ISCA – Međunarodno udruženje Sport i kultura je globalna platforma otvorena prema organizacijama koje promiču sport za sve, rekreativni sport i tjelesnu aktivnost. Osnovana je 1995. godine a trenutno okuplja 130 članica – različitih organizacija, ustanova, nevladinih udruga te drugih dionika iz javnog i privatnog sektora. Njezinih 39 milijuna individualnih članova iz 65 zemalja predstavlja vrlo različitu grupu ljudi koji se bave mladima, sportom i kulturom (www.isca-web.org)

Više informacija o cijeloj kampanji te o aktivnostima iz svih zemalja dostupno je na www.moveweek.eu/Home , a aktivnosti se mogu pratiti i na Facebook-u i Twitter-u.

Promotivni video film Europskog tjedna sporta i tjelesne aktivnosti koji je u suradnji s Eurosportom snimljen, dostupan je i na web stranici našeg Zavoda – www.zzjz-ck.hr

Organizacije zainteresirane za suradnju s Međunarodnom organizacijom sport i kultura (ISCA), mogu se obratiti na slijedeću email adresu info@isca-web.org

S poštovanjem,

Voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo
Renata Kutnjak Kiš, dr.med.

Ravnateljica Zavoda
Marina Payerl-Pal, dr.med.

Fotografije uz članak: