Donosimo vam još malo atmosfere s obilježavanja 10. po redu Europskog dana bez dizala, koji se u organizaciji Međunarodne organizacije za sport i kulturu (ISCA) obilježava od 2015. godine!

Donosimo vam još malo atmosfere s obilježavanja 10. po redu Europskog dana bez dizala, koji se u organizaciji Međunarodne organizacije za sport i kulturu (ISCA) obilježava od 2015. godine!
Kako bismo potaknuli zaposlenike naše ustanove te osobe koje su koristile usluge našega Zavoda da u svoju svakodnevnu rutinu uključe više tjelesne aktivnosti, pripremili smo letke u kojima su istaknute brojne prednosti korištenja stepenica umjesto lifta ili pokretnih stepenica te druge materijale usmjerene promicanju aktivnog stila života.
U cilju dodatne motivacije, svim zainteresiranim osobama smo ponudili provođenje trominutnog testa na stepenicama u cilju procjene aerobne sposobnosti. Testiranje je provedeno kod 12 osoba, a rezultati su pokazali da je čak osam osoba imalo iznad prosječan rezultat, a četvero prosječan.
„Korištenjem stepenica doprinosimo tjelesnoj izdržljivosti, mišićnoj jakosti, ravnoteži i fleksibilnosti naših zglobova, te je važno iskoristiti svaku prigodu, bilo na radnom mjestu, u trgovačkom centru ili pak zdravstvenoj ustanovi, te koristiti stepenice, ukoliko nam to zdravstveno stanje dopušta. Tako unapređujemo svoje zdravlje i doprinosimo boljoj kondiciji“, istaknula je na akciji voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Renata Kutnjak Kiš, dr.med., spec. epidemiolog.
Ravnateljica Zavoda prim. Marina Payerl-Pal, dr.med., spec. kliničke mikrobiologije, izrazila je svoje zadovoljstvo što se zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i ove godine uključio u kampanju Europski dan bez dizala, te je istaknula kako je važno voditi računa o zdravlju svojih zaposlenika, a aktivne pauze na radnom mjestu, te poticanje drugih oblika tjelesne aktivnosti itekako tome doprinosi.
Naime, u 11 sati, u prostorima Zavoda, bila je organizirana aktivna pauza za zaposlenike, kojoj se odazvalo 15 osoba, koje su na stepenicama odradile 10-minutni trening, čime su svi bili jako zadovoljni!
Poručili su nam da će se i iduće godine uključiti te da će u međuvremenu svakako iskoristiti priliku te će stepenice koristiti kao odličan alat za vježbanje!
Dan bez dizala je pan-europska inicijativa koju je u sklopu NowWeMOVE kampanje pokrenula Međunarodna organizacija za sport i kulturu (International Sports and Culture Association -ISCA).
#NoelevatorsDay #NoWeMOVE, #ZavodzajavnozdravstvoMeđimurskežupanije #Usethestairs #TaketheStairs