Dan narcisa 2012.

Uoči obilježavanja Dana narcisa (24.03.2012.), međunarodnog i nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, u četvrtak, 22.03.2012. godine održana je u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije konferencija za medije, na kojoj su bili prezentirani rezultati provedbe Programa ranog otkrivanja raka dojke za Međimursku županiju, kao i aktivnosti koje će se diljem Međimurja odvijati u sklopu humanitarne akcije „Cvjetom narcisa protiv raka dojke“. 

Na konferenciji su sudjelovali: Marina Payerl-Pal,dr.med., ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Hussein Saghir,dr.med., rukovoditelj Djelatnosti za ultrazvuk i radiologiju Županijske bolnice Čakovec i predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec, Renata Kutnjak Kiš,dr.med., koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka dojke za Međimursku županiju i tajnica Županijske lige protiv raka Čakovec, te Jasenka Štefić, predsjednica Kluba žena liječenih od bolesti dojke „NOVA NADA“ Čakovec.

Zavod  za javno zdravstvo Međimurske županije je zdravstvena ustanova koja velik dio svojih aktivnosti usmjerava na promociju zdravlja i prevenciju bolesti. Među te aktivnosti se ubraja i provođenje Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, bolesti koja je najčešće maligno sijelo kod žena.

Karcinom dojke  epidemijska je bolest suvremenog svijeta, stoga je sukladno preporukama Vijeća Europe ali i znanstveno utemeljenim smjernicama MZ 2006. godine započelo s provođenjem Nacionalnog programa kojim su obuhvaćene žene od 50 do 69 godina. Od samog početka Zavod je aktivno uključen u svim fazama provođenja ovog programa te mu je namijenjena uloga glavnog  koordinatora, što on, odnosno Djelatnost javnog zdravstva unutar Zavoda  uspješno provodi.

U postizanju pozitivnih rezultata, posebno je važan timski pristup, stoga se zahvaljujem i svim suradnicima iz drugih zdravstvenih ustanova (ŽB Čakovec, Dom zdravlja), udrugama «Nova nada»  i Ligi za borbu protiv raka čijim nesebičnim radom uspijevamo polučiti rezultate koji nas svrstavaju na sam vrh ljestvice uspješnosti u provođenju Nacionalnog programa.

Zahvaljujem i svim ženama Međimurja koje su iznimno odgovorno prihvatile ponuđenu mogućnost ranog otkrivanja karcinoma dojke i svojim odazivom dokazale da vode računa o svojem zdravlju.

Zahvaljujem i svim medijima na objektivnom informiranju.

Sve nas zajedno ujedinjuje isti cilj, a to je otkriti bolest čim ranije i na vrijeme, kako bi  posljedice bile otklonjene ili barem umanjene.

 

Marina Payerl-Pal, dr.med.

 

Fotografije uz članak: