„Celijakija – kad kruh boli!“

„Celijakija – kad kruh boli!“ bila je tema mjesečnog susreta Edukativno suportivne grupe ZZJZ Međimurske županije

 

Mjesečni susret Edukativno-suportivne grupe Savjetovališta za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine je u ožujku ove godine bio posvećen celijakiji, a predavanje na tu temu održala je Diana Uvodić-Đurić, dr.med., spec. školske medicine, voditeljica Djelatnosti za unapređenje i zaštitu mentalnog zdravlja i izvanbolničko liječenje ovisnosti našega Zavoda.

Dr. Uvodić – Đurić je u svojem izlaganju govorila o kliničkim oblicima, simptomima, dijagnostici i liječenju bolesti, što se odlično nadovezalo na temu „Bezglutenska prehrana – potreba ili pomodarstvo“, koju je obradila Marijana Krajačić, magistra nutricionizma u susretu grupe koji je održan u prvom mjesecu ove godine.

Donedavno predstavljana kao rijetka bolest dječje dobi, celijakija tj. glutenska enteropatija danas je poznata kao bolest koja se nerijetko dijagnosticira i u odrasloj dobi. Radi se o kroničnoj autoimunoj bolesti koja zahvaća sluznicu tankoga crijeva, a upalne promjene nastaju zbog nepodnošenja bjelančevine glutena koji je sastavni dio mnogih žitarica.

Povećan rizik za razvoj bolesti imaju osobe koje u obitelji imaju oboljelog od celijakije, te osobe koje boluju od drugih bolesti autoimunog porijekla (diabetes mellitus tip I, autoimuna bolest štitnjače, jetre, itd.)

U ranoj dječjoj dobi najčešći simptomi celijakije su mučnina i povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu, gubitak apetita te zaostajanje u rastu i razvoju, a kod adolescenata uz sve navedeno i izostanak pubertetskih promjena. U odrasloj dobi česti su atipični znakovi bolesti poput kroničnog umora, iscrpljenosti, glavobolje, slabokrvnosti, mršavljenja, grčevitih bolova u trbuhu, nadutosti, ispadanja kose, herpetiformnog dermatitisa, itd.

Dijagnoza celijakije postavlja se određivanjem protutijela na gluten u krvi, te obaveznom biopsijom sluznice tankog crijeva.

Liječenje je doživotno i podrazumijeva strogo pridržavanje bezglutenske prehrane u čemu od velike pomoći oboljelima može biti uključivanje u udrugu oboljelih od celijakije.

Ovaj susret Edukativno suportivne grupe bio je prilika za upoznavanje Udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske koju je predstavila predsjednica gđa Marija Goričanec. U svojem je izlaganju istaknula najčešće izazove s kojima se susreću osobe oboljele od celijakije, a prezentirala je i bezglutensku kuharicu, kao i radionice pripreme hrane bez glutena, koje provodi njihova udruga.

Susret je završio plodonosnom raspravom, uz napomenu da ćemo nastaviti suradnju između naše ustanove i udruge.

Fotografije uz članak: