“Antioksidansi u hrani”- tema susreta Edukativno suportivne grupe

Ovaj mjesec, 21.2.2018.  tema susreta na Edukativno – suportivnoj grupi  Savjetovališta za prevenciju i  tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, je bila “ANTIOKSIDANSI U HRANI“, a predavanje je pripremila magistra nutricionizma i znanosti o hrani  Marijana Krajačić.

Sastavni dio našega metabolizma je i tvorba tzv. slobodnih radikala, čija  koncentracija u tijelu raste i pod utjecajem vanjskih agenasa (smog), stresa te navika koje osoba ima (manjak tjelesne aktivnosti, pušenje, nezdrava prehrana). U svrhu sprječavanja štete koju oni u većim koncentracijama mogu nanijeti, poželjno je unositi  tvari ili nutrijente u našoj hrani koji mogu spriječiti ili usporiti oksidativnu štetu na tijelu- tzv. antioksidanse. Najviše antioksidanasa nalazi se u svježem voću i povrću. Antioksidansi su najčešće pigmenti u hrani, koji joj daju boju. Želite li što veći raspon antioksidanasa, jedite hranu sa što više boja. Osim vitaminskih antioksidanasa (karotenoidi, vitamin C, E i selen) danas znamo da antioksidativno pa čak nerijetko i snažnije djelovanje imaju i drugi prirodni spojevi – terpeni, flavoni, karotenoidi i drugi. Više o djelovanju i izvorima antioksidanasa u hrani možete pročitati u materijalima koji su u prilogu.

Ovom prigodom čestitamo bračnom paru Tišlarić na 50. obljetnici braka i zahvaljujemo im na prigodnom domjenku. Želimo im i nadalje sve najbolje!

Fotografije uz članak: