Kronična bubrežna bolest…tihi ubojica

Sastanak Edukativno suportivne grupe ZZJZ MŽ održan 20.08.2025. bio je posvećen kroničnoj bubrežnoj bolesti (KBB). Kratka izlaganja održale su Petra Vlah Zrna, dr.med.spec. i Marijana Krajačić, mag.nutricionizma i znanosti o hrani, nakon čega je održana radionica za sve sudionike u vidu mjerenja tjelesne mase, tjelesne visine i krvnog tlaka te ispunjavanje upitnika vezanog uz hipertenziju.

Jeste li znali da Vaši bubrezi:
• Proizvode mokraću
• Uklanjaju otpadne tvari i višak tekućine iz Vaše krvi
• Održavaju kemijsku ravnotežu Vašeg tijela
• Pomažu održavati krvni tlak
• Pomažu održati kosti zdravima
• Pomažu u stvaranju crvenih krvnih stanica

Od KBB boluje 10% svjetskog stanovništva (1 od 4 žene te 1 od 5 muškaraca u dobi od 65-74 godine će oboljeti), a glavni rizični čimbenici su nam dobro poznati: visoki krvni tlak i šećerna bolest. Povišen rizik od obolijevanja imaju i osobe koje u obitelji imaju oboljele od bubrežnih bolesti, pretile osobe i pušači.

Rani stadiji KBB često nemaju znakova ili simptoma. Osoba može izgubiti do 90% bubrežne funkcije prije nego se pojave simptomi, ali može biti otkrivena jednostavnim testovima: određivanje proteina u mokraći i/ili određivanje razine kreatinina u krvi.

KBB je tihi ubojica koji će uvelike utjecati na Vašu kvalitetu života. Postoji nekoliko jednostavnih načina smanjenja rizika za razvoj KBB: budite tjelesno aktivni, kontrolirajte šećer u krvi, kontrolirajte krvni tlak, pravilno se hranite i održavajte normalnu tjelesnu masu, unosite dovoljno tekućine, ne uzimajte nekontrolirano lijekove bez savjeta s liječnikom te provjerite funkciju svojih bubrega ako imate neki od ranije navedenih rizičnih čimbenika.

U drugom dijelu izlaganja mag. nutricionizma i znanosti o hrani Marijana Krajačić prisutne je educirala o dijetoterapiji kronične bubrežne bolesti ( KBB) kao i o mogućoj prevencije iste promjenom prehrambenih navika . Istaknuto je kako su preporučeni oblici prehrane principi bazirani na tzv. PLADO (Plant-Dominant Low Protein Diet), DASH dijeti i mediteranskoj prehrani. PLADO dijeta je princip prehrane baziran na niskom unosu proteina, a temelji se na unosu namirnica biljnog podrijetla bogatih prehrambenim vlaknima čime se doprinosi sporijem napredovanju KBB te se može odgoditi i prevenirati dijaliza i zatajenje bubrega. DASH dijeta bazira se na povećanom unosu voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki, ribe i mliječnih proizvoda, dok je unos hrane bogate zasićenim masnim kiselinama, soli, alkohola i industrijski prerađene hrane potrebno smanjiti ili u potpunosti ograničiti, ovisno o stupnju bolesti. Mediteranska dijeta smatra se zlatnim standardom pravilne prehrane i kao takva nam omogućuje očuvanje zdravlja ali i uspješnost dijetoterapije kroničnih nezaraznih bolesti ( hipetenzija, šećerna bolest, KBB, kadiovaskularne bolesti i dr.). Mediteranska dijeta je zapravo na neki način kombinacija prethodno spomenutih dijeta i uz dovoljnu i redovitu tjelesnu aktivnost te dovoljan unos tekućine omogućuje nam da se smanji mogućnost komplikacija i progresije KBB. Važno je prehrambene navike bazirati na dovoljnom i preporučenom unosu povrća i voća ( 5 porcija na dan) , integralnih žitarica, nisko masnih mliječnih proizvoda, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama te reduciranom unosu crvenog mesa. Također, prednost treba dati unosu ribe i krtom mesu peradi, a od ulja koristiti maslinovo i bučino ulje.