Raspored hrane tijekom dana, već dugi niz godina, zaokuplja interes mnogih znanstvenika, medija, javnosti i pojedinaca. To i ne čudi, jer je pravilan raspored hrane tijekom dana neobično važan za održavanje poželjne razine šećera u krvi kao i za održavanje ili postizanje poželjne tjelesne težine , a jako je važan i za mentalno zdravlje.
Ovdje ističem samo ključne informacije iz tog područja: lisnato povrće se može konzumirati tijekom cijelog dana, jedino je potrebno paziti da se krumpir, cikla i ostalo gomoljasto povrće ne jede uvečer jer potiče lučenje inzulina; u prvom dijelu dana poželjno je konzumirati ugljikohidrate, voće, gomoljasto povrće i mahunarke jer upravo ujutro tijelo ima najviše potrebe za energijom i prirodno se izlučuje najviše inzulina pa će se uneseni ugljikohidrati najbolje iskoristiti; tijekom poslijepodneva i večeri je poželjno konzumirati proteinsku hranu (meso, jaja, sirevi, riba) jer ona potiče stvaranje hormona rasta koji djeluje na razgradnju masti; potrebno je izbjegavati duže gladovanje tijekom dana, te redovito doručkovati, a obroke i međuobroke održavati u pravilnim vremenskim razmacima.
Na grupi se razgovaralo i o kombinacijama hrane koje se ne preporučaju jer kod nekih osoba mogu izazvati poteškoće u probavnom traktu. Ako želimo unaprijediti svoje zdravlje ili ga sačuvati, a posebno osobe koje boluju od šećerne bolesti te oni koji žele smršaviti, trebaju poznavati glikemijski indeks ( GI) pojedinih namirnica (sustav rangiranja namirnica premanjihovom utjecaju na razinu glukoze (šećera) u krvi) , kako bi svoju prehranu isplanirali tako da ne dolazi do prevelikih oscilacija u razini inzulina, a tako i šećera u krvi, što dugoročno može doprinjeti prevenciji debljine, šećerne bolesti tipa II te povišenih masnoća u krvi.
Voditeljica Savjetovališta: Renata Kutnjak Kiš, dr.med., spec. epidemiolog