29. Međunarodni simpozij laringektomiranih osoba u Hotelu Park u Čakovcu

Međunarodni simpozij laringektomiranih osoba:

U organizaciji Hrvatske zajednice laringektomiranih, Županijske lige protiv raka Čakovec, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Odjela za otorinolaringologiju Županijske bolnice Čakovec, u povodu blagdana Sv. Blaža, zaštitnika oboljelih od bolesti grla, u Hotelu Park u Čakovcu je od 01.-03. veljače održan 29. Međunarodni simpozij laringektomiranih osoba. Simpoziju su se odazvali brojni uzvanici, zdravstveni djelatnici, laringektomirane osobe, te pokrovitelji, sponzori i donatori. Ukupno je sudjelovalo više od 150 sudionika iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Slovenije i Srbije. Uz brojne druge sponzore i donatore, Međimurska županija i Grad Čakovec su financijski podržali skup, a bili su i pokrovitelji simpozija. Kao volonteri uključili su se i učenici Gospodarske škole Čakovec (smjer cvjećar i kozmetičar) zajedno sa svojim profesoricama Ljiljanom Škrobar i Nikolinom Makovec. Svima njima najljepše zahvaljujemo na doprinosu i suradnji. Na sponzorstvu zahvaljujemo i OPG-u Hažić Tatjane te Trgovini PANDA Čakovec.

Središnji dio Simpozija je započeo u subotu 2. veljače Sv. Misom koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a nakon misije je svim sudionicima podijeljen blagoslov grla. Simpozij je svečano otvorio prim. Miloš Manestar, dr.med., predsjednik Hrvatske zajednice laringektomiranih te je istaknuo kako u Hrvatskoj ima 11 klubova koji okupljaju laringektomirane osobe, osobe kojima je zbog raka odstranjen larinks u kojem se nalaze glasnice, te su zbog toga izgubile prirodan način govora. U cilju što uspješnijeg oporavka, laringektomirane osobe trebaju proći rehabilitaciju, među kojima je najvažnija glasovna rehabilitacija, kako bi usvojili nadomjesni govor, za što je potreban multidisciplinarni tim stručnjaka, a od velike su pomoći i uspješno rehabilitirane oboljele osobe koje se okupljaju u klubovima. Klub laringektomiranih Međimurske županije osnovan je 1998. godine kao prvi klub oboljelih nastao u okrilju Županijske lige protiv raka Čakovec, a ujedno je bio i prvi županijski klub laringektomiranih u Republici Hrvatskoj. Stoga je povodom obilježavanja 20 godina rada, tradicionalni simpozij laringektomiranih održan upravo u Čakovcu, a Hrvatska zajednica laringektomiranih je za uspješan rad ovom prigodom dodijelila klubu posebno priznanje.

Svečanom otvorenju simpozija, prisustvovala je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman koja je izrazila ponos i pohvalila liječnike, medicinske sestre i medicinsko osoblje, ali i volontere koji nesebično ulažu sebe u rad Kluba i Županijske lige protiv raka. Otvorenju simpozija odazvao se i pročelnik za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. Damir Eljuga, ispred Hrvatske liječničke komore prof. dr. sc. Davor Vagić, predsjednik Hrvatskog društva za tumore glave i vrata prof. dr. Drago Prgomet, predsjednik Hrvatskog društva za otolaringologiju i kirurgiju glave i vrata doc. Mario Bilić, predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec prim. Hussein Saghir, dr. med. i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl – Pal. Skupu se obratila i Renata Kutnjak Kiš, dr.med., stručna suradnica kluba te je istaknula kako je u 20. godina djelovanja, Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec, u čiji je rad bilo uključeno stotinjak osoba, dao značajan doprinos u rehabilitaciji i destigmatizaciji laringektomiranih osoba kao i u prosvjećivanju javnosti o njihovim potrebama te važnosti prevencije i ranoga otkrivanja raka grkljana te drugih malignih bolesti. U tome je imao podršku Hrvatske zajednice laringektomiranih, Županijske lige protiv raka Čakovec, svih klubova, zdravstvenih ustanova, odgojno-obrazovnih ustanova, Međimurske županije, gradova i općina, župnih zajednica, medija te brojnih donatora i sponzora! Stoga je Simpozij bio prilika za podjelu priznanja koja su dodijeljena pojedincima i institucijama koje su obilježile dvadesetogodišnji rad Kluba laringektomiranih MŽ i Županijske lige protiv raka Čakovec, a odana je i počast nedavno preminulom predsjedniku Kluba Dragutinu Kameniću. Priznanja su bila izrađena štikom na platnu, a izradila ih je i donirala tvrtka Novaković d.o.o. iz Gardinovca, kojoj je tom prigodom uručena zahvala. Priznanja su dodijeljena Hrvatskoj zajednici laringektomiranih, Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, ORL odjelu Županijske bolnice Čakovec, Međimurskoj županiji, Gradu Čakovcu, Varaždinskoj biskupiji, mr.sc. Nikoli Maksimoviću, dr.med., spec. otorinolaringologije, Ljubici Pavčec, dr.med., spec. otorinolaringologije, Šimunić Đurđi, med.techn., Danici Vinko, bacc.med.techn., KUD-u Belica i Vokalnoj skupini Hrvatske komore medicinskih sestara – Podružnica Čakovec.

Drvene statue koje je izradio nedavno preminuli predsjednik Kluba laringektomiranih Međimurske županije Dragutin Kamenić, dodijelio je tajnik istoimenog kluba Viktor Pintarić prim. Milošu Manestru, predsjedniku Hrvatske zajednice laringektomiranih (HZL), Zoranu Čelikoviću, tajniku HZL i mr.sc. Tamari Živković-Ivanović, dopredsjednici HZL.

Svečano otvorenje simpozija otvorila je pjevanjem Himne Vokalna skupina Hrvatske komore medicinskih sestara – Podružnica Međimurske županije, koja se potom sjajno predstavila sa još dvije skladbe, a Pjevački zbor Kluba laringektomiranih Međimurske županije i Zbor „Optimisti“ Zagreb uz pratnju KUD-a Belica na kraju svečanog dijela raspjevali su i oduševili okupljene sudionike. Dopredsjednica Hrvatske zajednice laringektomiranih osoba mr. sc. Tamara Živković Ivanović, koja je vodila cijeli program, zaključila je kako su ovakva okupljanja važna jer podižu kvalitetu života laringektomiranih te pomažu osvijestiti širu društvenu javnost o problemima i načinu života laringektomiranih osoba te je zahvalila svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji simpozija.

Nakon svečanog otvorenja održana su predavanja na temu Dijagnostika, liječenje i rehabilitacija laringektomiranih osoba, a navečer je održana svečana večera uz ples pod maskama. Učenici Gospodarske škole Čakovec sa svojim profesoricama su cvjetnim aranžmanima uljepšali prostor Hotela Park u Čakovcu, a sudionike večere su našminkali i oslikavali im lica.

Simpozij je završio u nedjelju obilaskom Grada Čakovca uz predstavljanje kulturnih i povijesnih znamenitosti Grada i županije koje je osigurala Turistička zajednica Grada Čakovca.

 

Stručna suradnica Kluba larigektomiranih Međimurske županije – Renata Kutnjak Kiš, dr.med.

 

Tajnica Županijske lige protiv raka                    Predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec

Irena Šestak, prof.                                            prim. Hussein Saghir, dr.med

Fotografije uz članak: