Uključite se u obilježavanje EUROPSKOG DANA BEZ DIZALA (EUROPEAN NO ELEVATORS DAY)

Drugi po redu Europski dan bez dizala će se obilježiti diljem Europe 13. svibnja 2016. godine. Međunarodna organizacija za sport i kulturu (ISCA), u suradnji sa svojim lokalnim partnerima iz Belgije, Bugarske, Hrvatske, Irske, Italije, Grčke, Njemačke, Portugala, Slovačke, Srbije, Slovenije i Turske će pozvati građane, ustanove, tvrtke, udruge … da zatvore neka od svojih dizala (ili da samo uz dizala postave promotivne materijale) te da pozovu svoje zaposlenike te druge korisnike da umjesto dizala u to vrijeme koriste stepenice poštujući pri tome potrebe osoba s invaliditetom i osoba koje imaju određena ograničenja zbog nekih bolesti i stanja.

 

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te u suradnji sa Srednjom školom Čakovec, Županijskom bolnicom Čakovec, Trgovačkim društvom Međimurka d.d. Čakovec, Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije te Domom za starije i nemoćne osobe Novinščak Čakovec, 13. lipnja 2016. godine (petak), od 10-12h obilježit će se drugi po redu Europski dan bez dizala. U glavnom holu novog dijela Županijske bolnice Čakovec, u holu Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te u prostorima Trgovačkog centra Međimurka u Čakovcu, učenici Srednje škole Čakovec – smjer fizioterapeut, te članovi Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije će prolaznicima dijeliti promotivne materijale te će ih motivirati da umjesto dizala koriste stepenice, a svim zainteresiranim osobama će pokazati kako pravilno disati tijekom penjanja po stepenicama, u cilju što uspješnijeg svladavanja tog vida tjelesne aktivnosti.

Srednja škola Čakovec će dati i dodatni doprinos promicanju aktivnog – zdravog stila života kod učenika i zaposlenika svoje škole. Tako će u prostorima škole, učenici smjera fizioterapeut, zajedno sa svojim nastavnicama, organizirati kardiovježbe i vježbe disanja uz hod po stepenicama. U edukativne svrhe će pripremiti letke koje će podijeliti u školi, promovirajući tako brojne dobrobiti penjanja po stepenicama, a sve u cilju poticanja što češćeg korištenja stepenica.

U obilježavanje Dana bez dizala će se uključiti i Dom za starije i nemoćne osobe Novinščak u Čakovcu. Fizioterapeuti te radni terapeuti će tijekom Dana bez dizala upoznati korisnike doma sa dobrobitima fizičke aktivnosti, napose dobrobitima korištenja stepenica umjesto lifta te će ih poticati na korištenje stepenica, ovisno o njihovoj fizičkoj spremi, pokretljivosti i uporabi ortopedskih pomagala.

Pozivamo i Vas da se uključite te obilježite 2. po redu Europski dan bez dizala, kako bismo što lakše postigli naš zajednički cilj – obraćanje pozornosti javnosti na važnost tjelesne aktivnosti i njezinog utjecaja na psihičko i mentalno zdravlje te da zajedno pokažemo kako je jednostavno biti tjelesno aktivan unatoč zauzetom rasporedu.

Više informacija o Danu bez dizala uz praktične ideje o mogućnostima obilježavanja tog dana uz promotivne materijale dostupno je na slijedećoj web stranici:

http://no-elevators-day.nowwemove.com/how-to/ na kojoj ujedno možete i prijaviti svoju aktivnost.

Unaprijed Vam zahvaljujemo na suradnji!

Koordinatorica NowWeMOVE kampanje                                              Ravnateljica Zavoda

u ZZJZ MŽ

Renata Kutnjak Kiš, dr.med.                                                  prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.

Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
EUROPSKI DAN BEZ DIZALA (EUROPEAN NO ELEVATORS DAY)
1.07 MB