U Pričaonici djeca uče o održivom razvoju

Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Dječji vrtić Cipelica ove pedagoške godine (2022/23.) provode program Pričaonica pod nazivom „To što vidiš nije smeće jer u prirodi se sve okreće“. Aktivnosti se provode s darovitom i potencijalno darovitom djecom „Delfinići“ u PO Vjeverica a ciljevi rada su poticanje senzibilnosti djece prema okolišu i održivom razvoju.

Dana 03.02.2023. g. u vrtiću je  s djecom realizirana radionica kojoj je bio cilj stjecanje spoznaja o mogućoj praktičnoj primjeni otpadnih materijala, pri čemu se koristila stara odjeća. Kao uvod u radionicu djeci je pročitana slikovnica ekološkog karaktera – C. de la Bedoyere: “Očuvanje zemlje – zanimljiva pitanja i odgovori”. U živopisnoj diskusiji djeca su stalno isticala važnost uvažavanja prirodnog svijeta, važnost recikliranja i slično. U nastavku prodiskutirane su mogućnsoti upotrebe stare odjeće, pa su nadalje u radionici djeca koristila staru odjeću i ostatke vune za izradu raznih novih stvari: šivanje vrećica, izrada nakita i ukrasa, okvira za slike… Radionica je bila zabavna i korisna. Djeca su kroz praktične aktivnosti i sama naučila kako mogu doprinijeti ponovnom korištenju tekstilnog materijala. Ponosni su bili na rezultate aktivnosti, a isto tako i njihovi roditelji koji su se angažirali u prikupljanju potrebnog materijala i pribora.

Radionicu su vodile: Eleonora Glavina – psihologinja vrtića, Dijana Majerski i Petra Vadlja kao odgajateljice, te Berta Bacinger Klobučarić, psihologinja Zavoda.