Provedba posebnih mjera za sprečavanje zaraznih bolesti u izvanrednim situacijama – poplava – naputak za stanovništvo

Kako bi se spriječila pojava epidemija, posebno crijevnih zaraznih bolesti na poplavljenim područjima, i nadalje je potrebno provoditi slijedeće mjere:

 

  1. Voda iz javnog vodoopskrbnog sustava redovito se kontrolira i za sada je sigurna za ljudsku uporabu.
  2. Voda iz individualnih vodoopskrbnih objekata (bunari, zabite cijevi/pumpe) nije sigurna za ljudsku uporabu.
  3. Vodu za piće koristiti isključivo iz javnog vodoopskrbnog sustava ili originalnu flaširanu vodu.
  4. Temeljito prati ruke sapunom uz tekuću vodu iz javnog vodoopskrbnog sustava i po mogućnosti uz dezinfekciju ruku (sa dezinfekcijskim sredstvom koje se može kupiti u ljekarni).
  5. Čišćenje i dezinfekcija – koristiti sredstva za dezinfekciju (npr. koja sadrže klor – ljekarna) ili sredstva za čišćenje uz dodatak dezinficijensa (trgovina) namijenjena za higijenu u kućanstvima :kuhinjskih radnih površina, kuhinjskog posuđa, pribora, uređaja, pribora za jelo,sanitarnih čvorova, umivaonika, slavina, kvaka, zahodskih školjki, podova predmeta i površina koje koristimo, a bile su u kontaktu s potencijalno zagađenom vodom.
  6. Koristiti dobro termički obrađenu hranu (kuhanu, pečenu) ili koristiti konzerviranu odnosno tzv „suhu hranu“.
  7. Izbjegavati konzumaciju povrća i voća s poplavljenih područja. Eventualno koristiti povrće koje se može termički obraditi.
  8. U slučaju ozljede,obavezno se javiti se svom liječniku radi zbrinjavanja rane te zbog cijepljenja protiv TETANUSA i potrebne primjene ANTIBIOTIKA
  9. U slučaju pojave simptoma crijevnih zaraznih – mučnine,povraćanja,proljev, povišena temperatura i dr. također se javiti svom liječniku uz napomenu da su s poplavljenog područja

 

 

Djelatnost za epidemiologiju:

Višnja Smilović,dr.med.

spec. epidemiologije

 

Čakovec,15.09.2014.

Fotografije uz članak: