Preporuke Stožera civilne zaštite Međimurske županije, priopćenje

Čakovec, 16. ožujka 2020. – U Međimurskoj županiji nema potvrđenih osoba koje su zaražene korona virusom (COVID 19), ali situacija se mijenja iz sata u sat. Čuli ste jučer i predstavnike civilne zaštite u Hrvatskoj da ćemo od danas morati mijenjati neke životne navike i prilagoditi se novonastaloj situaciji.  Ovo je za sve nas veliki test, test u kojemu imamo priliku pokazati kako naše institucije funkcioniraju, koliko je važna preventiva, dobra koordinacija i organiziranost. Dosada su sve naše ustanove pokazale visoku razinu profesionalnosti, nesebičnog angažmana i izuzetne radne etike. No, od danas smo svi zajedno u novim izazovima i situaciji koja pred sve nas stavlja puno veću razinu odgovornosti. Stoga Vas pozivam da svatko od nas bude svjestan svoje odgovornosti. Odgovornosti za vlastito zdravlje, ali i za zdravlje svoje obitelji i svojih sugrađana. U danima pred nama biti će iznimno važno strpljenje, disciplina i solidarnost. Sve odluke koje će biti donesene, donose se sa čvrstim utemeljenjem u stručnim procjenama naših epidemiologa i zdravstvenih djelatnika i vjerujmo im. Vjerujmo struci.

Vjerujmo i poštujmo naše liječnike, medicinske sestre, zaposlenike u ljekarnama i ostalo zdravstveno osoblje, imajmo senzibiliteta prema prodavačicama, vozačima, djelatnicima u javnom sektoru, policajcima, djelatnicima granične policije, komunalnim djelatnicima i svima koji u ovoj zahtjevnoj situaciji čine sve kako bi sustav funkcionirao. U ovom trenutku od njih očekujemo puno, zato ih slušajmo i podržimo u njihovom predanom i stručnom radu.

Nemojmo bez prijeke potrebe opterećivati sustav za svaku sitnicu s kojom se možemo i sami nositi. Pomozimo koliko možemo našim susjedima, rodbini i sugrađanima. Budimo predani i solidarni, te zajedno učinimo sve da se ne stvara nepotrebna panika.

Konzultirajmo svoje liječnike telefonom, uspostavit ćemo call centar na kojemu će od 7:00 do 22:00 sata raditi djelatnici koji će Vam dati sve potrebne informacije. Organizirat ćemo pokretne ambulante jer su naše zdravstvene ustanove u ovom trenutku najosjetljivije.

Smanjimo kretanje na minimum, suzdržimo se od javnih okupljanja, pratimo objave naših medija. U danima pred nama svatko od nas ima priliku pokazati svoju ljudskost, humanost i svoju čestitost. Ne sumnjam u razum i pomoć svih nas. Čuvajmo Međimurje, čuvajmo naše sugrađane od svih potencijalno loših trenutaka. – kazao je župan Matija Posavec.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije dao je  preporuke koje se nalaze u datoteci uz članak kao i priopćenje u cijelosti.

Datoteke uz članak:

924.69 kB